Vägen mot att bli fossilfria till år 2030 är elektrisk – bokstavligt talat i fallet med den franska textiljätten Elis verksamhet i Sverige.
Deras anläggning i Stockholm kommer att utrustas med Elonroads laddskenor, närmare bestämt i anslutning till de lastplatser där fordonen lastar och lossar.
”De har över 500 fordon i Sverige. De står i omkring 20-30 minuter vid lastning och vi har hört från flera håll att du inte vill ha laddstolpar och kablar hängandes kring en lastplats”, säger Karin Ebbinghaus som förklaring till att Elis nu valt laddskenor.
Att stå 20-30 minuter på en laddskena fyller inte batteriet, men gör att fordonen kan köra längre mellan långa laddningar.
Läs mer: Elvägsbolag får biljett till potentiella affärer i Mellanöstern
Elis hämtar och levererar textilier från såväl hotell- och restaurangnäringen som arbetskläder inom industrin. De är ett exempel på bolag som ställer om till en elektrifierad flotta, men som också letar sätt att maximera fordonens aktiva tid, menar Karin Ebbinghaus.
”Elektrifieringen av fordon och framför allt utvecklingen av självkörande fordon driver mot en marknad av ’transport as a service’. Vi tror att man kommer vilja göra det så effektivt som möjligt och inte att fordon ska stå still och ladda.”
Elonroad har precis också slutit avtal med Tele2 TEL2 B -0,79% Dagens utveckling för att göra sina vägsträckor 5g-uppkopplade, vilket i sin tur också ska bidra till bättre effektivitet i fordonen och trafiken, menar parterna.
”Det innebär dels att vi kan samla in mer data vilket kan ge oss bättre förståelse för trafiken, men också att snabbt kunna kommunicera med förare om förutsättningarna på vägen förändras. Om det blir kallt eller har skett en olycka eller liknade”, säger Karin Ebbinghaus.
Läs mer: Elvägs-chefer varnar för att låsa in sig – ”vägarna måste klara mindre fordon”
5g som teknik lovar mycket, men applikationerna har än så länge lyst med sin frånvaro. Tele2 ser också samarbetet som ett sätt att lära sig mer om en sektor som tveklöst kommer att bli mer uppkopplad framöver.
”Vår roll i samhället är att hjälpa andra till mer hållbara lösningar. Frågar du ett tvärsnitt av våra företagskunder vad de prioriterar så kommer hållbarhet högt på agendan. Det här är ett jättebra exempel på tillämpning av ny teknik för en mer hållbar transportsektor”, säger Tele2:s b2b-chef Stefan Trampus.
Tele2 har tidigare samarbetat med bland annat Foodora om en självkörande ”leveransdroid” och meddelande i veckan att de också samarbetar med robotbolaget Hugo i Göteborg.
”Vi för diskussioner med distributionsbolag, fastighetsbolag och startups. Det finns ett växande intresse för 5g märker vi”, säger han.
Läs mer: 5g-bråket ett öppet sår för mobiljätten: ”Noll utrymme för fler överraskningar”
För Elonroad fortsätter kampen om att bli en ny vägstandard. Bolagets två modeller av elväg – en där skenan och tekniken är nedgrävd och en där den ligger ovanpå vägen – testas just nu på vägar i Lund.
Trafikverket har utlovat en permanent elväg mellan Örebro och Hallsberg till 2025 och att upphandlingen av teknik har börjat. Elonroad är förstås en kandidat, men det finns flera.
En annan teknik som just nu testas runtom i världen är induktionsladdning av fordon medan de kör, det vill säga en trådlös variant av det Elonroad gör.
”Vi tror mer på konduktiv laddning. Det handlar om hur mycket energi vi kan överföra från vägen till fordonet utan förlust, eftersom vi inte har råd att ’vaska’ energi”, säger hon om valet av teknik.
I väntan på de långa ledtider det innebär att upphandla leverantörer för nationella elvägar, har Elonroad satsat hårdare på andra kunder. Bland annat hamnar där fordon rör sig mycket inom ett begränsat område. Bolaget har bland annat knutit till sig Helsingborgs hamn, men för dialoger med ännu fler.
”Elvägar är lösningen på många problem. Vi har också skickat skenor till Skellefteå för att testa vinterklimat och robustheten i systemet”, säger hon.