Hoppa till innehållet

Annons

Franska textiljätten väljer skånsk elväg: ”Lösningen på många problem”

Lundabolaget Elonroads elvägar blev just lite snabbare – i alla fall sett till datahastigheten.

Bolaget har dels slutit ett avtal med Tele2 om att koppla upp vägarna med 5g samt knutit till sig en första kommersiell kund, textiljätten Elis.

”Elvägar är lösningen på många problem”, säger bolagets vd Karin Ebbinghaus.

Till vänster: Stefan Trampus är chef för b2b-affärer på Tele2. Karin Ebbinghaus är vd på Elonroad. Till höger: anläggning av elväg från Elonroad.
Till vänster: Stefan Trampus är chef för b2b-affärer på Tele2. Karin Ebbinghaus är vd på Elonroad. Till höger: anläggning av elväg från Elonroad.

Vägen mot att bli fossilfria till år 2030 är elektrisk – bokstavligt talat i fallet med den franska textiljätten Elis verksamhet i Sverige.

Deras anläggning i Stockholm kommer att utrustas med Elonroads laddskenor, närmare bestämt i anslutning till de lastplatser där fordonen lastar och lossar.

”De har över 500 fordon i Sverige. De står i omkring 20-30 minuter vid lastning och vi har hört från flera håll att du inte vill ha laddstolpar och kablar hängandes kring en lastplats”, säger Karin Ebbinghaus som förklaring till att Elis nu valt laddskenor.

Att stå 20-30 minuter på en laddskena fyller inte batteriet, men gör att fordonen kan köra längre mellan långa laddningar.

Läs mer: Elvägsbolag får biljett till potentiella affärer i Mellanöstern

Elis hämtar och levererar textilier från såväl hotell- och restaurangnäringen som arbetskläder inom industrin. De är ett exempel på bolag som ställer om till en elektrifierad flotta, men som också letar sätt att maximera fordonens aktiva tid, menar Karin Ebbinghaus.

”Elektrifieringen av fordon och framför allt utvecklingen av självkörande fordon driver mot en marknad av ’transport as a service’. Vi tror att man kommer vilja göra det så effektivt som möjligt och inte att fordon ska stå still och ladda.”

Elonroad har precis också slutit avtal med Tele2 TEL2 B -0,79% Dagens utveckling för att göra sina vägsträckor 5g-uppkopplade, vilket i sin tur också ska bidra till bättre effektivitet i fordonen och trafiken, menar parterna.

”Det innebär dels att vi kan samla in mer data vilket kan ge oss bättre förståelse för trafiken, men också att snabbt kunna kommunicera med förare om förutsättningarna på vägen förändras. Om det blir kallt eller har skett en olycka eller liknade”, säger Karin Ebbinghaus.

Läs mer: Elvägs-chefer varnar för att låsa in sig – ”vägarna måste klara mindre fordon”

5g som teknik lovar mycket, men applikationerna har än så länge lyst med sin frånvaro. Tele2 ser också samarbetet som ett sätt att lära sig mer om en sektor som tveklöst kommer att bli mer uppkopplad framöver.

”Vår roll i samhället är att hjälpa andra till mer hållbara lösningar. Frågar du ett tvärsnitt av våra företagskunder vad de prioriterar så kommer hållbarhet högt på agendan. Det här är ett jättebra exempel på tillämpning av ny teknik för en mer hållbar transportsektor”, säger Tele2:s b2b-chef Stefan Trampus.

Tele2 har tidigare samarbetat med bland annat Foodora om en självkörande ”leveransdroid” och meddelande i veckan att de också samarbetar med robotbolaget Hugo i Göteborg.

”Vi för diskussioner med distributionsbolag, fastighetsbolag och startups. Det finns ett växande intresse för 5g märker vi”, säger han.

Läs mer: 5g-bråket ett öppet sår för mobiljätten: ”Noll utrymme för fler överraskningar”

För Elonroad fortsätter kampen om att bli en ny vägstandard. Bolagets två modeller av elväg – en där skenan och tekniken är nedgrävd och en där den ligger ovanpå vägen – testas just nu på vägar i Lund.

Trafikverket har utlovat en permanent elväg mellan Örebro och Hallsberg till 2025 och att upphandlingen av teknik har börjat. Elonroad är förstås en kandidat, men det finns flera.

En annan teknik som just nu testas runtom i världen är induktionsladdning av fordon medan de kör, det vill säga en trådlös variant av det Elonroad gör.

”Vi tror mer på konduktiv laddning. Det handlar om hur mycket energi vi kan överföra från vägen till fordonet utan förlust, eftersom vi inte har råd att ’vaska’ energi”, säger hon om valet av teknik.

I väntan på de långa ledtider det innebär att upphandla leverantörer för nationella elvägar, har Elonroad satsat hårdare på andra kunder. Bland annat hamnar där fordon rör sig mycket inom ett begränsat område. Bolaget har bland annat knutit till sig Helsingborgs hamn, men för dialoger med ännu fler.

”Elvägar är lösningen på många problem. Vi har också skickat skenor till Skellefteå för att testa vinterklimat och robustheten i systemet”, säger hon.

Innehåll från GolfamoreAnnons

Spela några av Portugals bästa banor till halv greenfee

Praia d’El Rey Golf & Beach Resort
Praia d’El Rey Golf & Beach Resort

Med Golfamore kortet i hand eller i mobil öppnar sig en helt ny värld för golfare. Golfamore erbjuder spel till halv greenfee på över 1 300 golfbanor i 23 europeiska länder, där Portugal är ett av dessa länder. Portugal erbjuder ett stort utbud av toppbanor kopplade till Golfamore, allt från banor nära Lissabon till Algarvekusten längst ned i söder. 

Här köper du Golfamore-kortet  

Portugal har alltid varit en av favoritdestinationerna för golfare i Europa. Inte undra på det, landet erbjuder några av Europas finaste banor med vyer och spel längs med Atlanten. Många av dessa banor är partner med Golfamore vilket innebär att golfare kan spela banorna till halv greenfee. – När det kommer till banor som tar andan ur dig för de ligger på en så otroligt vacker plats så toppar flera portugisiska banor vårt utbud, säger Anders Carlén, vd för Golfamore.

Här är några utvalda toppbanor värda ett besök.

Spela nära Lissabon

Obidos Spa & Golf Resort
Obidos Spa & Golf Resort

Lissabon, Portugals huvudstad, är väl värd ett besök med en spännande blandning av gammal och modern arkitektur. Många museer och ett av Europas största akvarium. Inte långt från staden ligger flera riktigt bra golfbanor. Åker du norrut runt nio mil kommer du till Royal Obidos Spa & Golf Resort. En riktig toppbana designad av legendaren Severiano Ballesteros.

Señor Ballesteros har designad en bana av allra högsta klass. Proffstävlingen på herrarnas Europatour, Portuguese Open 2023, spelas på banan i september, bara en sådan sak. Redan första hålet, ett dogleg höger hål, sätter standarden för ronden. Utsikten över lagunen, Lagoa de Óbidos, är underbar och de avslutande nio hålen bjuder på vyer över Atlanten. Pricken över ”i-et” är det 18e hålet. Ett par 5-hål där du har en panoramavy över de sista nio hålen, klubbhuset och havet. En ”måste” bana!

Saltdroppar i ansiktet

Lite längre söderut hamnar du i Praia d’El Rey Golf & Beach Resort. Det är en helt suverän resort och 2007 blev anläggningen utnämnd till Europas bästa golfresort. Och det var faktiskt innan den nya banan, West Cliffs, var byggd. Några av hålen ligger så nära den mäktiga Atlanten att du att du känner saltkristallerna i ansiktet om det blåser på från sydväst. Det är en spännande, utmanande och variationsrik bana i dramatisk natur vid havet där framför allt hål 12 till 15 bjuder på en minnesvärd golfupplevelse. Hela anläggningen är luxuös med hotell, restauranger och så två toppbanor. Det är svårt att hitta någon annan resort som möjligen kan vara bättre. 

Moscatel och Tróia

Tróia Golf
Tróia Golf

Söder om Lissabon mot hamnstaden Setúbal, där det berömda Moscatel-vinet kommer ifrån, tar du färjan över till den sandiga halvön Tróia. 

Tróia Golf är en av de mest fascinerande golfutmaningarna i Portugal. Banan är rankad som Top-50 av europeiska golfbanor. Här talar vi om links-golf på en halvö nära havet. Det är sagolikt vackert, bara färjan i sig är spännande och rolig, och banan är en av de absolut bästa golfbanorna i Portugal. 

Det är en halvö lugn, fridfull, romantisk och med en golfbana av allra, allra högsta klass. Links-golf blir inte så mycket bättre ens på de brittiska öarna.

Den amerikanske banarkitekten Robert Trent Jones Sr, som designat fler än 500 golfbanor runt om i världen, har lyckats med designen och hål 3 ansåg han var så bra att hålet platsade bland de 18 bästa hålen som han designat. En drömbana helt enkelt.  

Flera toppbanor på Algarve

Längst i söder av Portugal, på den natursköna Atlantkusten i Algarve, erbjuder Golfamore spel på tre toppbanor. Det är Palmares Ocean Living & Golf och Boavista Golf & Spa som ligger nära varandra i den västra delen av Algarve i den mysiga staden Lagos och så Quinta da Ria, som ligger österut och ganska nära gränsen mot Spanien.

Palmares ligger spektakulärt nära havet. Här finns tre 9-hålsslingor designade av Robert Trent Jones Jr nära bukten i Lagos. Scenerierna över havet är magnifika och utmaningarna på banan omväxlande för alla typer av golfspelare. Spelar du från backtee får du verkligen något att bita i! 

De tre slingorna, Alvor, Lagos och Praia ger en fingervisning av landskapet där hålen ligger, och slingorna har sin egen stil och karaktär. Det finns få banor i Portugal där du kommer så nära havet som slingan ”Praia” och Palmares blev nyligen för sjunde året i rad utsedd till Portugals bästa golfbana.

Inte långt därifrån ligger Boavista Golf & Spa. En inlandsbana där du bland annat måste slå över en ravin på hål 6 och 8. Utsikten är magnifik från banan och du spelar bland pittoreska broar, vattenhinder och utmanande hål. En fin golfbana som tillsammans med Palmars är perfekt i närområdet. 

En fullträff nära gränsen

Quinta da Ria
Quinta da Ria

Längre österut, nära floden Guadiana, som är gränsen mellan Portugal och Spanien, spelar vi gärna på Quinta da Ria. Banan ligger i en nationalpark, Ria Formosa, och bjuder på spektakulära vyer över Atlanten och stranden på Cacela Velha, som är rankad som en av de finaste stränderna i världen. Golfbanan passar alla kategorier spelare där du spelar mellan uråldriga olivträd och fem dammar till fina greener. Quinta da Ria kompletterar Golfamores övriga banor på Algarve på ett utmärkt sätt och en golfresa hit till Portugal har alla förutsättningar att bli lyckad. 

Här kan du läsa mer om Golfamore samt se vilka portugisiska banor som ingår i Golfamore-kortet. 

 

Mer från Golfamore

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golfamore och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera