1515

Från könssjukdomar till coronatester – så vände utmanaren förlust till mångmiljonvinst

Dynamic Code har sett en raketartad utveckling under coronapandemin. Under 2020 ökade diagnos- och hälsotestsbolaget omsättningen med över 1 400 procent till 278 miljoner kronor, från 18 miljoner föregående år. Samtidigt landade vinstmarginalen kring 50 procent. ”Vi fick jobba extremt hårt,” säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code.

Louise Nylén är vd för Dynamic Code.
Louise Nylén är vd för Dynamic Code.Foto:Pressbild/Jesper Frisk

Ett avtal med Folkhälsomyndigheten står för merparten av ökningen och utgör 246 miljoner kronor av den totala omsättningen. Intäkterna som avtalet genererat har skapat möjligheter framåt för produktutveckling, expansion och internationalisering, uppger bolaget.

Dynamic Code lyckades under 2020 också vända en förlust på 19 Mkr för 2019 till ett positivt rörelseresultat om hela 139 Mkr, vilket innebär en vinstmarginal på 50 procent.

”Det var ett år då vi fick jobba extremt hårt och agera och leverera i en väldigt hög takt för att kunna möta det behov av testning som eskalerade under andra halvåret”, säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code, i ett uttalande.

Pandemin har påskyndat digitaliseringen av vården och Dynamic Codes egenutvecklade PCR-test för covid-19 blev en del av den nationella storskaliga testningen under överseende av Folkhälsomyndigheten. 

Bolaget har under delar av året stått för 10–15 procent av Sveriges totala testkapacitet vad gäller covid-19. I dagsläget har Dynamic Code kapacitet att utföra 50 000 PCR-analyser i veckan åt Folkhälsomyndigheten.

Trots stort fokus på att hantera tester för covid-19 kunde Dynamic Code också växa sin kärnaffär med 70 procent. Några exempel på produkter som vuxit under året är självprovtagningskit för klamydia, bakteriell vaginos, hud- och nagelsvamp och halsfluss. 

I takt med att pandemin avtar kommer Dynamic Code att fokusera på sina övriga tester för precisionsdiagnostik inom primärvården och förebyggande hälsa, säger Louise Nylén. 

”Digitaliseringen av vården har tagit stora kliv fram under året. Många diagnoser kräver ett säkert testsvar för att kunna ställas och det kan vi erbjuda utan att man behöver utföra ett fysiskt besök.”

Läs också: Covidtestbolaget gör topprekryteringar – två chefer lämnar bolaget 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?