1515
Annons

Från gynpodd till vårdbolag – systrarna backas av Kry-grundaren

Lydia Graflund och Helena Graflund Lagercrantz driver Gynpodden och bygger en plattform för kvinnohälsa. Nu tar de in en investering från namnkunniga investerare för att digitalisera rådgivning för kvinnor.

”Vi vill demokratisera och avlasta vården”, säger Lydia Graflund.

Helena Graflund Lagercrantz, Lydia Graflund och Björn Helgeson har tillsammans grundat femtechbolaget Ester Care.
Helena Graflund Lagercrantz, Lydia Graflund och Björn Helgeson har tillsammans grundat femtechbolaget Ester Care.

Under pandemin blev Helena Graflund Lagercrantz, specialistläkare inom förlossning och gynekologi på Danderyds sjukhus, gravid. Från en dag till en annan fick hon lägga om sin klinik till att bli digital, för det var oklart hur covid-19 kunde påverka fostret. 

Det sådde ett frö som hon diskuterade med sin syster Lydia Graflund, som då jobbade som kommersiell chef på Klarna och har en bakgrund som affärsutvecklingschef på Nelly.com och kommersiell chef på First North-noterade Checkin.com.

”Även om Stockholm är gyntätast i Sverige får man vänta flera veckor på att få en tid”, säger Lydia Graflund, medgrundare och vd för Ester Care, som jobbar med kvinnohälsa.

Hon och hennes syster diskuterade bristen på specialistläkare inom gynekologi, och att man i dag får gå till primärvården med sina problem. Om man ens får ett besök inom den tidsrymden man behöver. Och många problem kräver inte ett fysiskt besök, utan skulle kunna lösas digitalt.

”När det händer mina vänner något så ringer de oftast Helena”, säger Lydia Graflund.

De bestämde sig först för att starta en podd – Gynpodden – som släpptes i september och som de i dag gör tillsammans med produktionsbolaget Perfect Day. 

Podden har haft en räckvidd upp till 8 000 lyssnare och med har med specialistläkare som Lena Marions, överläkare på Södersjukhusets kvinnoklinik i Stockholm, och Inger Sundström Poromaa, professor och överläkare på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Exempel på ämnen hittills har mens, hormoner och kvinnokroppen och PMS och PMDS. 

Nästa steg är att starta digital rådgivning för kvinnor, enligt Lydia Graflund för att avlasta vården så att kvinnor som behöver uppsöka en läkare eller barnmorska fysiskt ska kunna få tid. 

Ester Care pratar nu med en större specialistklinik inom kvinnohälsa i Sverige om samarbete. Systrarna har även tagit in utvecklingschefen och medgrundaren Björn Helgeson, som tidigare jobbade på kodlabbet Prototyp.

För att bygga upp plattformen tar bolaget nu in 12,5 miljoner kronor i en investering från bland andra Kry- och Mantle-grundaren Josefin Landgård, investeraren och före detta Ratos-toppen Susanna Campbell och entreprenören och ängelinvesteraren Magnus Petersson.

”Vi vill dels bygga en utbildningsplattform, som en motvikt kring information därute som inte är vetenskapligt bevisad. Den andra delen handlar om rådgivande möten med gynekolog och barnmorska via video och chatt”, säger Lydia Graflund.

Målet är att bli en registrerad vårdgivare via landstingen och det finns också planer på att jobba med preventiv vård. Det finns digitala vårdgivare för kvinnohälsa i dag, men de kostar ofta mycket och är inte tillgängliga för alla, menar Lydia Graflund.

”Vi vill demokratisera och avlasta vården för att hjälpa fler kvinnor”, säger hon.

Läs också: Första femtech-vd:n på First North: ”Okänd mark för många entreprenörer” 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?