1515
Annons

Från ett kyffe på Brunnsgatan till The Factory i Häggvik

Det lilla investmentbolaget Wellstreet har gått från två mäns levebröd till ett techcampus i Sollentuna. ”Vi vill bygga bolag som snabbt vill komma ut på marknaden”, säger Mikael Wintzell.

Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik.
Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik.Foto:pressbild

Det lilla investmentbolaget Wellstreet drogs igång i början av 2016 av serieentreprenörerna Mikael Wintzell och Sïmon Saneback. Tillsammans beslöt de att börja investera i ett antal startupbolag med fokus på att bygga bra bolag snabbt.

”Det vi är i dag och vill vara i större skala är en plattform för att bygga bolag som snabbt kan komma ut på marknaden och tjäna sina egna pengar istället för att göra slut på andras”, säger Mikael Wintzell. 

I dag har investmentbolaget 17 portföljbolag och 10 anställda på kontoret på Kungsgatan. Planen var mer modest till en start men efter att ha fått många förfrågningar från startupbolag bestämde de sig för att satsa. 

”Det var uppenbart att det fanns en lucka på marknaden och det fanns ett tydligt önskemål av vilken typ av engagemang de ville ha – operationellt smart kapital. Vi såg att det fanns en möjlighet att skala det här mycket snabbare än vad grundplanen var. Trots risken insåg vi att om inte vi tar den positionen nu kommer någon annan att göra det”, säger Mikael Wintzell.

Läs även: Startupbyggare gör om ABB:s jättekomplex i Häggvik till techcampus  

Under de senaste åren har Wellstreet börjat växa ur sitt kontor och när de kom i kontakt med fastighetsägaren Centria skapades möjligheten att påbörja ett större projekt. Det gamla glashuset i Häggvik, med en yta på 14 000 kvadratmeter, hade då stått tomt i närmare 2 år. Nu kommer det att bli Nordens största tech- och innovationshubb om Wellstreet-grundarna lyckas.

Trots investeringarna som Wellstreet gör kan bolaget inte direkt jämföras med riskkapitalbolagen. De reser varken kapital till fonder, de gör inga stora investeringar och deras tidsplan är befintligt kortare än många andras, ett till två år. 

”Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha, för vi väljer bort risken i bolagen. Jag är mycket mer imponerad och stolt över bolag som kan betala sina räkningar med egna pengar”, säger Mikael Wintzell.

Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha

Wellstreet tar nu in nya delägare till investmentbolaget, däribland fastighetsbolaget Centria. Därutöver kommer de att framöver även kunna erbjuda startupbolagen investeringar på uppemot 30 miljoner kronor i ett senare skede med hjälp av en handfull familjekontor. 

”Vi är ett väldigt litet bolag med små finansiella muskler. Det här blir en förlängning av vad vi gör men man får tillgång till större kapital än vad vi tidigare erbjudit vilket kan ta bolagen en betydligt längre bit på vägen. Initialt kommer vi ha tillgång 100 miljoner kronor”, säger Mikael Wintzell.

The Factory: 

14 000 kvm yta, 800 kontorsplatser i gamla ABB-huset i Häggvik i Sollentuna
Verksamhet: Wellstreets verksamhet, uthyrning av lokaler till techbolag, startupbolag och utbildningssatsningar 

Wellstreets fyra ben:

Venture - investeringar och hubb för bolagets portföljbolag. Wellstreet har hittills investerat i 42 startupbolag.
Capital - senare investeringar i portföljbolagen med externt kapital från fem familjekontor.
Digital - innovationstjänster till större bolag med rådgivningspanel med bland andra Tuva Palm, Sofi Fahrman och Konrad Bergström.
Services - konsulttjänster inom bland annat redovisning och e-handel med bland andra förvärvade Harbour Front.

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera