1515

Från ett kyffe på Brunnsgatan till The Factory i Häggvik

Det lilla investmentbolaget Wellstreet har gått från två mäns levebröd till ett techcampus i Sollentuna. ”Vi vill bygga bolag som snabbt vill komma ut på marknaden”, säger Mikael Wintzell.

Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik.
Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik.Foto:pressbild

Det lilla investmentbolaget Wellstreet drogs igång i början av 2016 av serieentreprenörerna Mikael Wintzell och Sïmon Saneback. Tillsammans beslöt de att börja investera i ett antal startupbolag med fokus på att bygga bra bolag snabbt.

”Det vi är i dag och vill vara i större skala är en plattform för att bygga bolag som snabbt kan komma ut på marknaden och tjäna sina egna pengar istället för att göra slut på andras”, säger Mikael Wintzell. 

I dag har investmentbolaget 17 portföljbolag och 10 anställda på kontoret på Kungsgatan. Planen var mer modest till en start men efter att ha fått många förfrågningar från startupbolag bestämde de sig för att satsa. 

”Det var uppenbart att det fanns en lucka på marknaden och det fanns ett tydligt önskemål av vilken typ av engagemang de ville ha – operationellt smart kapital. Vi såg att det fanns en möjlighet att skala det här mycket snabbare än vad grundplanen var. Trots risken insåg vi att om inte vi tar den positionen nu kommer någon annan att göra det”, säger Mikael Wintzell.

Läs även: Startupbyggare gör om ABB:s jättekomplex i Häggvik till techcampus  

Under de senaste åren har Wellstreet börjat växa ur sitt kontor och när de kom i kontakt med fastighetsägaren Centria skapades möjligheten att påbörja ett större projekt. Det gamla glashuset i Häggvik, med en yta på 14 000 kvadratmeter, hade då stått tomt i närmare 2 år. Nu kommer det att bli Nordens största tech- och innovationshubb om Wellstreet-grundarna lyckas.

Trots investeringarna som Wellstreet gör kan bolaget inte direkt jämföras med riskkapitalbolagen. De reser varken kapital till fonder, de gör inga stora investeringar och deras tidsplan är befintligt kortare än många andras, ett till två år. 

”Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha, för vi väljer bort risken i bolagen. Jag är mycket mer imponerad och stolt över bolag som kan betala sina räkningar med egna pengar”, säger Mikael Wintzell.

Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha

Wellstreet tar nu in nya delägare till investmentbolaget, däribland fastighetsbolaget Centria. Därutöver kommer de att framöver även kunna erbjuda startupbolagen investeringar på uppemot 30 miljoner kronor i ett senare skede med hjälp av en handfull familjekontor. 

”Vi är ett väldigt litet bolag med små finansiella muskler. Det här blir en förlängning av vad vi gör men man får tillgång till större kapital än vad vi tidigare erbjudit vilket kan ta bolagen en betydligt längre bit på vägen. Initialt kommer vi ha tillgång 100 miljoner kronor”, säger Mikael Wintzell.

The Factory: 

14 000 kvm yta, 800 kontorsplatser i gamla ABB-huset i Häggvik i Sollentuna
Verksamhet: Wellstreets verksamhet, uthyrning av lokaler till techbolag, startupbolag och utbildningssatsningar 

Wellstreets fyra ben:

Venture - investeringar och hubb för bolagets portföljbolag. Wellstreet har hittills investerat i 42 startupbolag.
Capital - senare investeringar i portföljbolagen med externt kapital från fem familjekontor.
Digital - innovationstjänster till större bolag med rådgivningspanel med bland andra Tuva Palm, Sofi Fahrman och Konrad Bergström.
Services - konsulttjänster inom bland annat redovisning och e-handel med bland andra förvärvade Harbour Front.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?