1515
Annons

Framgångsrika entreprenörer saminvesterar: ”Det är roligt att sälja bolag”

Entreprenörerna i nätverket 17 tar sitt och andras kapital vidare och investerar i kvinnoledda bolag. 

”Vi vill gå in i uppskalningsfasen”, säger initiativtagaren och affärsängeln Hellen Wohlin Lidgard.

Hellen Wohlin Lidgard är serieentreprenör, affärsängel och medlem i 17-nätverket.
Hellen Wohlin Lidgard är serieentreprenör, affärsängel och medlem i 17-nätverket.Foto:Joey Abrait

De 43 kvinnliga medlemmarna i det så kallade 17-nätverket har tillsammans grundat över 100 bolag, som har över 5 000 anställda och omsätter drygt 9 miljarder kronor. Flera av dem har också sålt bolag och delägarskap. 

”Det finns mycket pengar i nätverket och vi älskar att prata affärer. Alla var väldigt entusiastiska när jag föreslog på ett möte förra våren att vi skulle saminvestera”, säger Hellen Wohlin Lidgard, som är initiativtagare till ett nytt investeringsnätverk i 17-nätverket.

Målet med satsningen är att få fler kvinnor att bygga stora företag. Kriterierna som 17-nätverket har satt upp för att investera är att bolagen minst omsätter 5 miljoner kronor, och har som mål att omsätta 100 miljoner kronor inom några år. Entreprenörerna eller ledningen ska till 50 procent eller mer bestå av kvinnor.

”Vi vill gå in i uppskalningsfasen och söker bolag med en bevisad affärsmodell som omsätter 5-50 miljoner kronor. Det är rätt marknadstajming och det finns många kvinnoledda bolag som är på väg upp. De behöver inte finnas i Stockholm eller vara kända av media, bara de har en tydlig vision och vet hur de ska tjäna pengar””, säger Hellen Wohlin Lidgard.

Hon är själv något av en doldis i media, men som entreprenör och investerare har hon gjort desto mer. Under de senaste månaderna har hon sålt sitt delägarskap i fem bolag. Bland annat i e-handelsteknikbolaget Detail Online, som Di Digital rapporterade om i förra veckan och som såldes till branschkollegan Inriver för 150 miljoner kronor. Och i Prismatic Sensors som såldes till General Electric Healthcare i USA för miljardbelopp i december.

”Jag har jobbat med de här entreprenörerna i många år och det är roligt att vara med och sälja bolag som är seriösa”, säger Hellen Wohlin Lidgard.

Läs mer: Storaffär inom svensk e-handel – ”bevakningstjänst” säljs för 150 miljoner

De första tre tillväxtbolagen som 17-nätverket har bestämt sig för att titta närmare på kommer att presentera på ett digitalt event den 28 januari. Dit bjuder man in affärsänglar, investerare och riskkapitalister som också kan tänka sig att vara med i en investeringsrunda tillsammans med 17-nätverket.

”Alla från oss som vill kan delta och det finns en minimigräns för en investering som kommer att ligga någonstans runt 200 000 kronor. Vi från 17 kommer initialt att investera ett par miljoner i varje bolag och syndikera med andra investerare som lägger in kapital”, säger Hellen Wohlin Lidgard.

Eventet anordnas tillsammans med Nasdaq och alla som vill kan delta på länk. Bolagen som pitchar är husdjursplattformen Denjo Dogs med medgrundaren Victoria Carlsson, fintechbolaget Swimbird med medgrundaren Eva Lundell och hälsobolaget Meduniverse med grundarna Anna Omstedt Lindgren och Anna Norin. De är uttagna från en lista med 20 företag som 17-gruppen har fått tips om från sitt nätverk.

Troligt är att 17-nätverket saminvesterar i ett eller flera av bolagen som presenterar, men i olika konstellationer av personer. Målet med investeringarna är att få en stabil avkastning på 3-4 gånger pengarna och att företagen inte går i konkurs.

”Kvinnor är ofta krassa sanningssägare”, säger Hellen Wohlin Lidgard.
”Kvinnor är ofta krassa sanningssägare”, säger Hellen Wohlin Lidgard.Foto:Joey Abrait

”Kvinnor tar risk och har generellt sett inte dåligt självförtroende. Däremot är de ofta krassa sanningssägare om vad de kan och kommer att omsätta nästa månad. De målar inte upp en bild som sedan inte stämmer”, säger Hellen Wohlin Lidgard.

Hon hänvisar till att kvinnligt ledda bolag ofta har en högre lönsamhet och är mer datadrivna, vilket kommer att synas.

”När det blir fler kvinnliga entreprenörer kommer också marknaden att justera skevheten i fördelningen av kapitalet. Investerarna kommer att vakna”, tror Hellen Wohlin Lidgard.

Hon började, efter sin examen i elektrofysik, själv sin karriärresa först som konsult och sedan i finansbranschen på Hagströmer & Qviberg i slutet av 90-talet. 2000 startade hon dataanalysföretaget Pointer som hon sedan sålde till Bisnode 2007 för runt 100 miljoner kronor. Efter det har hon suttit i flera styrelser, bland annat i Sjunde AP-fonden under sju år, och medgrundat olika bolag.

Trenden hon ser i techbranschen just nu är att fokuset har skiftat från att bygga plattformar till att starta bolag inom en viss nisch.

”Artificiell intelligens och teknikplattformar är lätta att köpa in. Desto fler startar istället bolag inom en viss vertikal och där kliver fler kvinnor fram. De kan använda ’deep-tech’ utan att själva utveckla det.”

Bristen på kvinnliga entreprenörer i techbranschen tror hon har sin grund i att det inte finns någon programmering eller systemkunskap i skolan, vilket gör det svårt att sedan välja en teknikinriktade utbildning. 

”Sverige ligger bland de sista i Europa när det gäller andelen kvinnliga företagare, tillsammans med Irland och Grekland. Det måste vi ändra på. Samtidigt ökar andelen kvinnliga tillväxtföretagare, även om det är från en låg nivå, och jag hoppas att fler vill vara med på resan”, säger Hellen Wohlin Lidgard. 

Lena Apler, som grundade Collector Bank, Jessica Löfström, grundare av byggbemmanningsföretaget Expandera Mera och Monica Lindstedt, grundare av servicebolaget Hemfrid var med och startade 17-nätverket.
Lena Apler, som grundade Collector Bank, Jessica Löfström, grundare av byggbemmanningsföretaget Expandera Mera och Monica Lindstedt, grundare av servicebolaget Hemfrid var med och startade 17-nätverket.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?