1515
Annons

Fotoförbud för drönare – drabbar svenska bolag

Högsta förvaltningsdomstolens beslut att införa fotoförbud för drönare drabbar tusentals anställda och flera börsbolag i Sverige. ”Sverige gick från bäst i klassen till sämst över en natt”, säger Spotscales vd Ludvig Emgård.

Ludvig Emgård, Katarina Nylander och drönaren Spotnik, från bolaget Spotscale.
Ludvig Emgård, Katarina Nylander och drönaren Spotnik, från bolaget Spotscale.Foto:Anders J Larsson

Enligt ett beslut av Högsta förvaltningsdomstolen kommer foton tagna av drönare numera kräva samma tillstånd som övervakningskameror. Anledningen är att kamerorna kan användas som personövervakning.

Beslutet slår hårt mot en bransch som sysselsätter tusentals personer i Sverige och omsätter miljardbelopp, enligt branschorganisationen UAS Sweden. Flera börsbolag riskerar även att drabbas (se nedan).

Enligt beslutet kommer man även att skilja på foton tagna från en drönare och de tagna med kameror i bilar eller på cyklar, där kameran kan manövreras av en människa på nära håll. Framöver kommer det därmed att krävas ett tillstånd av länsstyrelsen för att ta bilder med drönare på offentliga platser. Ett tillstånd som har visat sig svårt att få, enligt Spotscales vd Ludvig Emgård.

Innan den lagen kommer skulle det inte förvåna mig om flera drönarpiloter hittar sätt att flyga i alla fall.

Det Moor-backade drönarbolaget Spotscale (NTL), som använder drönarbilder från flera olika länder för att kunna bygga upp 3D-modeller över kvarter och byggnader, är ett av ett flertal drönarbolag som drabbas av detta. 

”Sverige har varit ett föregångsland i ett internationellt perspektiv. Nu är det som att Sverige har gått från bäst i klassen till sämst över en natt”, säger Ludvig Emgård.

Läs även: Svensk startup skannar bergväggar åt speljätte

Datainspektionen som är den ansvariga myndigheten att testa lagarna utifrån individers integritet, ansåg att regelverket var bristfälligt och därför prövade saken i domstol. Ludvig Emgård håller med om att lagen behöver förändras för att ta hänsyn till ny teknik.

”Alla förstår att det behövs en ny lag – kameraövervakningslagen skrevs när drönare inte fanns. Men innan den lagen kommer skulle det inte förvåna mig om flera drönarpiloter hittar sätt att flyga i alla fall. Samhällsnyttan är för stor”, säger Ludvig Emgård.

Frågan har varit uppe för diskussion ett flertal gånger i riksdagen och Ludvig Emgård hoppas att en ny lag, som tar hänsyn till hur företag använder drönare, kommer att vara på plats inom kort.

Spotscale har 60 procent av sina kunder utanför Sveriges gränser och drabbas därmed inte lika hårt som drönarpiloter som enbart arbetar i Sverige. Enligt Branschorganisationen UAS Sweden riskerar minst 3 000 personer att förlora jobbet.


Fyra bolag på Stockholmsbörsen som kan påverkas av beslutet under måndagen:

Fastout. Ett bolag som erbjuder 360-graders fotografier, tagna av drönare, till företag inom industrin.

Intuitive Aerial. Ett bolag i Linköping med stora drönare som kan filma med hög kvalitet från luften. Drönarna används bland annat vid inspelningar av långfilmer i Hollywood.

Cybaero. Bygger en obemannad mini-helikopter som används inom branscher som säkerhet, livräddning och övervakning.

Imint. Ett mjukvarubolag vars teknik stabiliserar fotografering med exempelvis drönare.


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?