1515

Fotbollsstjärnans fondbolag investerar i Billogram

Det tidigare fotbollsproffset Rami Shaabans bolag och it-miljonären Thord Wilkne är bland investerarna som skjuter till 13 miljoner kronor till fakturatjänsten Billogram. Nästa år ska bolaget fyrfaldiga sin omsättning.

Den före detta målvaktsstjärnan Rami Shaaban har varit med och grundat Accum Kapital.
Den före detta målvaktsstjärnan Rami Shaaban har varit med och grundat Accum Kapital.Foto:Henrik Montgomery/TT

Digitala svenska kundkommunkationstjänster lockar flitigt till sig investeringar. Senast på måndagen kunde Freespee (NTL), som erbjuder en plattform för modern kundtjänst, berätta att man hade tagit in 90 miljoner kronor i riskkapital från utländska investerare.

Läs mer: Svenska Freespee tar in 90 miljoner – ”Vi är doldisar”

Stockholmsbolaget Billogram (NTL) vill ta fakturan från ”transaktion till relation” genom att skicka fakturor som man ser som kontaktytor gentemot kunden.

I stället för att endast kräva betalt tillhandahåller man till exempel chattsupport eller andra försäljningserbjudanden samtidigt som företaget tar betalt via mejlfaktura. Om kunden inte har öppnat mejlet inom 48 timmar skickar Billogram även fakturan per post.

”Ett telekombolag skulle till exempel lätt kunna erbjuda uppgraderingar och merförsäljning direkt på fakturan. Det blir både lönsammare och en bättre upplevelse för kunden”‚ säger Tim Öhman Cirillo (NTL), operativ chef på Billogram.

Läs mer: Bluffkontrollanten Inyett siktar på börsen

Bolaget kommer i år att mer än fördubbla sin omsättning till omkring 20 Mkr med ett nollresultat, säger han. Vid slutet av 2017 ska Billogram ha nått en försäljning på cirka 6 Mkr per månad. Bolaget sneglar samtidigt på att inleda en expansion till flera europeiska marknader.

”Väljer man att trycka på den knappen tar det tid och resurser, vilket kanske inte ger omsättning nästa år. Men vi når 70–80 miljoner (på årsabasis, red:s anm.) även om vi inleder en utlandsexpansion”, säger Tim Öhman Cirillo.

Billogram har hittills tagit in 37 Mkr i riskkapital, men en del av investeringarna har skett i form av annonsutrymme. Nu tar bolaget in ytterligare 13 Mkr från flera befintliga ägare, däribland WM-Data-grundaren Thord Wilkne (NTL) och förvaltaren Accum Kapital.

Två av Accum Kapitals fyra grundare är Rami Shaaban, tidigare målvakt för Hammarby, Djurgården och Londonlaget Arsenal, och NHL-veteranen Kim Johnsson. Bland Billograms tidigare investerare finns Peter Sjunnesson och GP Bullhounds Robert Ahldin.

Läs mer: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Robert Ahldin

”Vi har tidigare sagt att vi inte behöver något kapital. Det är egentligen samma läge i dag. Däremot är vi ganska opportunistiska. Några ägare ville utöka sina andelar i bolaget i och med det momentum vi har. Det ger oss mer handlingsfrihet att jobba snabbare med våra planer”, säger Tim Öhman Cirillo.

Foto:

Tim Öhman Cirillo är operativ chef på Billogram. Foto: Press

Billogram har i dag 20 anställda och avser att fördubbla personalstyrkan till sommaren. Bolaget uppger att flera ”större kunder” kommer att börja använda tjänsten under början av 2017, däribland ett börsnoterat elbolag.

Samtidigt planerar man att genomföra marknadsanalyser för flera nordiska och europeiska marknader.

Rättelse: I en tidigare version angavs det att Billogram spådde en omsättning på 70-80 Mkr för 2017. Rätt uppgift är att omsättningen i december 2017 beräknas uppgå till 70-80 Mkr på årsbasis, alltså drygt 6 Mkr per månad.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?