Hoppa till innehållet

Annons

Fortsätter växa med pant på take away-lådor – siktar internationellt

&repeat har på några månader anslutit 150 restauranger till sitt pantsystem. Nu tar återvinningsbolaget in 15 miljoner kronor i investeringar för fortsatt expansion. 

Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.
Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.

Återvinning av förpackningar, framför allt av plast, är en av klimatutmaningarna. Detta då kolidioxidutsläppen ökar när de istället bränns upp. Enligt senaste statistiken från SCB så återvann svenskarna under 2019 93 procent av glas och 84 procent av pet-flaskor och pantburkar. Sämre var det för plastförpackningar där knappt hälften återvanns. 

Detta vill &repeat råda bot på genom att införa returstationer på restauranger. Genom dem skannar kunden en qr-kod på förpackningen i en app innan den återvinns och får sedan pant tillbaka. Enligt bolaget så återvinner nu kunderna i snitt 30 procent av förpackningarna på restauranger där systemet finns.

&repeat lanserade i december och har idag pantstationer på över 150 restauranger framför allt i Stockholm, men också i Malmö, Uppsala och Västerås, och ska till sommaren etablera sig i Göteborg. Bland kunderna finns Panini, Texas Longhorn och Hawaii Poké.

Återvinningsbolaget har nu tagit in kapital på 15 miljoner kronor för att ta affären utanför Sverige.

”Återvinningsbranschen präglas av att vara halv-monopoliserad, fragmenterad och med väldigt låg standardiseringsgrad. Detta gör det mycket svårt att lyckas med verklig cirkularitet och är en öppen inbjudan från branschen om att bli disrupterad. Det kommer finnas enorma möjligheter för nya digitala lösningar som skapar data på verklig återvinnig, och som kan skalas globalt” säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare till &repeat, i ett uttalande.

Investeringsrundan leds av norsk-svenska Alliance Venture tillsammans med affärsänglar som e-handelsveteranerna och Eequity-grundarna Magnus Wiberg och Patrik Hedelin.

”Vi söker efter skalbara bolag som med hjälp av teknik har potential att lösa verkliga problem för många människor. Och &repeat löser ett universellt problem, i en förbisedd industri, på ett innovativt sätt”, meddelar Anders Hallin, partner och ansvarig för Alliance Venture i Sverige.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera