1515
Annons

Fortsätter växa med pant på take away-lådor – siktar internationellt

&repeat har på några månader anslutit 150 restauranger till sitt pantsystem. Nu tar återvinningsbolaget in 15 miljoner kronor i investeringar för fortsatt expansion. 

Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.
Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.

Återvinning av förpackningar, framför allt av plast, är en av klimatutmaningarna. Detta då kolidioxidutsläppen ökar när de istället bränns upp. Enligt senaste statistiken från SCB så återvann svenskarna under 2019 93 procent av glas och 84 procent av pet-flaskor och pantburkar. Sämre var det för plastförpackningar där knappt hälften återvanns. 

Detta vill &repeat råda bot på genom att införa returstationer på restauranger. Genom dem skannar kunden en qr-kod på förpackningen i en app innan den återvinns och får sedan pant tillbaka. Enligt bolaget så återvinner nu kunderna i snitt 30 procent av förpackningarna på restauranger där systemet finns.

&repeat lanserade i december och har idag pantstationer på över 150 restauranger framför allt i Stockholm, men också i Malmö, Uppsala och Västerås, och ska till sommaren etablera sig i Göteborg. Bland kunderna finns Panini, Texas Longhorn och Hawaii Poké.

Återvinningsbolaget har nu tagit in kapital på 15 miljoner kronor för att ta affären utanför Sverige.

”Återvinningsbranschen präglas av att vara halv-monopoliserad, fragmenterad och med väldigt låg standardiseringsgrad. Detta gör det mycket svårt att lyckas med verklig cirkularitet och är en öppen inbjudan från branschen om att bli disrupterad. Det kommer finnas enorma möjligheter för nya digitala lösningar som skapar data på verklig återvinnig, och som kan skalas globalt” säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare till &repeat, i ett uttalande.

Investeringsrundan leds av norsk-svenska Alliance Venture tillsammans med affärsänglar som e-handelsveteranerna och Eequity-grundarna Magnus Wiberg och Patrik Hedelin.

”Vi söker efter skalbara bolag som med hjälp av teknik har potential att lösa verkliga problem för många människor. Och &repeat löser ett universellt problem, i en förbisedd industri, på ett innovativt sätt”, meddelar Anders Hallin, partner och ansvarig för Alliance Venture i Sverige.

 


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?