1515

Fortsätter växa med pant på take away-lådor – siktar internationellt

&repeat har på några månader anslutit 150 restauranger till sitt pantsystem. Nu tar återvinningsbolaget in 15 miljoner kronor i investeringar för fortsatt expansion. 

Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.
Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare av återvinningsbolaget &Repeat.

Återvinning av förpackningar, framför allt av plast, är en av klimatutmaningarna. Detta då kolidioxidutsläppen ökar när de istället bränns upp. Enligt senaste statistiken från SCB så återvann svenskarna under 2019 93 procent av glas och 84 procent av pet-flaskor och pantburkar. Sämre var det för plastförpackningar där knappt hälften återvanns. 

Detta vill &repeat råda bot på genom att införa returstationer på restauranger. Genom dem skannar kunden en qr-kod på förpackningen i en app innan den återvinns och får sedan pant tillbaka. Enligt bolaget så återvinner nu kunderna i snitt 30 procent av förpackningarna på restauranger där systemet finns.

&repeat lanserade i december och har idag pantstationer på över 150 restauranger framför allt i Stockholm, men också i Malmö, Uppsala och Västerås, och ska till sommaren etablera sig i Göteborg. Bland kunderna finns Panini, Texas Longhorn och Hawaii Poké.

Återvinningsbolaget har nu tagit in kapital på 15 miljoner kronor för att ta affären utanför Sverige.

”Återvinningsbranschen präglas av att vara halv-monopoliserad, fragmenterad och med väldigt låg standardiseringsgrad. Detta gör det mycket svårt att lyckas med verklig cirkularitet och är en öppen inbjudan från branschen om att bli disrupterad. Det kommer finnas enorma möjligheter för nya digitala lösningar som skapar data på verklig återvinnig, och som kan skalas globalt” säger Tor Espen Steinvik, vd och medgrundare till &repeat, i ett uttalande.

Investeringsrundan leds av norsk-svenska Alliance Venture tillsammans med affärsänglar som e-handelsveteranerna och Eequity-grundarna Magnus Wiberg och Patrik Hedelin.

”Vi söker efter skalbara bolag som med hjälp av teknik har potential att lösa verkliga problem för många människor. Och &repeat löser ett universellt problem, i en förbisedd industri, på ett innovativt sätt”, meddelar Anders Hallin, partner och ansvarig för Alliance Venture i Sverige.

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?