1515
Annons

Fortsatt hunger efter techbolag på Stockholmsbörsen

Aktiemarknaden har en fortsatt god aptit på techbolag och flera av de senaste årens börsnykomlingar har rusat flera hundra procent. Bäst har det gått för nanosatelitbolaget Gomspace som är upp 720 procent. Men långt ifrån alla har fått en lyckad start och drygt hälften av bolagen har sett sina kurser backa.

Från vänster och medsols: Bild från noteringen av Bambuser, GomSpace och Cellink.
Från vänster och medsols: Bild från noteringen av Bambuser, GomSpace och Cellink.Foto:Nasdaq

Låga räntor och höga värderingar har skapat ett glödhett noteringsklimat. De senaste åren har bolagen flödat in till Sveriges börser och handelsplatser i en strid ström. Tekniksektorn är inget undantag och totalt har 66 techbolag noterats sedan den första januari 2016.

Läs mer: Stockholm lockar internationella bolag

Enligt Lars-Erik Sjöberg, chef för Carnegies svenska och finska corporate finance-avdelning, är 2017 på väg att bli ett av de starkaste noteringsåren i mannaminne.

"Normalt brukar det tredje kvartalet vara ett väldigt svalt noteringskvartal, men vi har ovanligt många börsnoteringar för september och början av oktober", säger han. 

Läs mer: Stor turbulens för börsens tech-noteringar 

Han får medhåll av Mikael Karlsson, vd för Almi Invest som under årets första sex månader slog exitrekord med 196 miljoner kronor varav börsnoteringen av nio portföljbolag stod för den största delen av kakan. 

"I grunden tycker jag det är ett fortsatt positivt noteringsklimat. Sen har det varit mer volatilt och oroligt de senaste månaderna på grund av den generella börsutvecklingen och några mindre lyckade noteringar", säger Mikael Karlsson. 

Di Digital har gått igenom samtliga technoteringar sedan den första januari 2016. Den sammanlagda kursuppgången för de 66 bolagen ligger på 53 procent. Bland de individuella bolagen skiljer utvecklingen sig dock rejält och en handfull bolag som nanosatellitbolaget Gomspace och it-säkerhetsföretaget Eyeonid drar upp statistiken med uppgångar på 720 respektive 596 procent. 

I andra änden av spektret har vi ett antal bolag som rasat med drygt 50 procent inklusive livevideobolaget Bambuser som är ner 56 procent sedan noteringen i maj, it-tjänstebolaget Transiro som är ner 56 procent och Cloud Republic som är ner hela 63 procent. 

Foto:

Läs mer: Många bränner sig på glödheta tech-noteringar

"Det finns fortfarande mycket kapital, men investerarna är mer selektiva än tidigare. Vi har också en situation där ganska många bolag har noterats som inte är kassaflödespositiva vilket innebär att många kommer behöva mer kapital de närmaste åren. Där kommer vi se en hel del utmaningar", säger Mikael Karlsson.

Är det problematiskt att bolag går till börsen utan att vara kassaflödespositiva?

"Det är ett av flera sätt att finansiera bolag i tidig fas och man måste vara väldigt noggrann med att informera investerarna var bolagen befinner sig i sin utveckling och att risknivån kan vara hög. Det blir ännu viktigare när det noterats så pass många bolag i tidig fas som under de senaste åren", säger Mikael Karlsson. 

Adam Kostyál, noteringschef på Nasdaq OMX, menar att tillväxtbolag och en tillväxtresa aldrig är spikrak.

"Det är viktigt med tålamod och förståelse. Vill man ha en mer stabil utvecklingskurva så kanske man inte ska investera i de här bolagen", säger han.

Nasdaq OMX noteringschef tycker sig se ett fortsatt högt tempo då det kommer till nynoteringar även under 2018.

"Vi har ingen kristallkula och vi är inte immuna mot oroligheter i marknaden, men 2017 ser fortsatt bra ut och vi ser även intresse inför 2018", säger han. 

Noteringsbeskedet som hela tech-Sverige väntar på är Spotify som dock spås noteras i USA, men noteringsuppgifterna har även duggat tätt kring Linas Matkasse, Zound Industries och Izettle som väntas gå till börsen under 2018. 

Nyligen stod det också klart att det finska spelbolaget Rovio, som ligger bakom Angry Birds, noteras på Helsingforsbörsen.

Även Almi Invest har flera portföljbolag som är på väg till börsen. 

"Under 2017 har nio av våra portföljbolag noterats och ytterligare en handfull är på väg, bland annat Inhalation Sciences och Bibb Instruments där notering planeras under september och oktober", säger Mikael Karlsson.


Mer om vågen av technoteringar i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kannagontankaskopaspotify-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?