1515

Fortnox medgrundare bygger småländskt appbolag

Jens Collskog var med och grundade affärsystembolaget Fortnox. Nu tar han in nytt kapital och Therese Lundstedt som vd för hans senaste projekt – appbyggaren Colix.

”Vi är nu rustade för tillväxt”, säger Jens Collskog.

Colix grundare Peter Lindberg och Jens Collskog med tillträdande vd:n Therese Lundstedt i mitten.
Colix grundare Peter Lindberg och Jens Collskog med tillträdande vd:n Therese Lundstedt i mitten.Foto:Michaela Thornstrom

2001 hoppade kollegerna Jens Collskog och Jan Älmeby av SPCS som idag ägs av bokföringsjätten Visma för att starta eget. De var då pionjärer med att bygga internetbaserade affärssystem och idag har Fortnox FNOX -0,43% Dagens utveckling ett börsvärde på 25,7 miljarder kronor.

Under drygt fyra år fram till 2014 var Jens Collskog vd för Fortnox innan han valde att lämna bolaget för att bli konsult. Idag har han aktier för 138 miljoner kronor i Fortnox enligt ägardatabasen Holdings.

2017 grundade han Colix i Växjö tillsammans med Peter Lindberg. Bolaget utvecklar en plattform för appar och webblösningar till företag och organisationer. 

Colix har idag ett hundratal kunder från bland annat bygg- och fastighetsbranschen, åkeri- och besöksnäringen samt bostadsrättsföreningar. Kunderna köper tjänsten på prenumerationsbasis, så kallad Saas, software-as-a-service, och betalar till exempel för sin app per månad.

Enligt bolaget är Colix fortfarande i startfasen och omsatte drygt 1 miljon kronor förra året med en prognos på 3–4 Mkr i år och 8–10 Mkr 2022. Colix har idag 15 anställda och kommer ta in fler personer under året.

Nu har Colix tagit in 7,5 miljoner kronor i en nyemission för att öka tillväxttakten. Utöver grundarna har bolaget 28 delägare som främst består av småländska entreprenörer. Samtidigt lämnar Jens Collskog vd-rollen för att bli ordförande.

”Nu när vi har en väl fungerande produkt och en kundbas som bevisar både nyttan av våra produkter samt att vårt koncept fungerar har det blivit dags för Colix att ta nästa steg”, säger grundaren Jens Collskog i ett uttalande.

Ny vd blir Therese Lundstedt som tidigare varit vd för nätmäklaren Aktieinvest och byggbolaget Urban Green och ser nu fram emot att driva bolaget mot tillväxt.

”Jag jobbat inom flera branscher som skulle behöva just Colix produkt”, säger hon.

 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?