1515
Annons

Branschen jublar efter nytt lagförslag om crowdfunding

Gräsrotsfinansiering får en ny lag som ska reglera verksamheten. Lagen kräver dels tillstånd för den typen av finansiering, dels regler om hur verksamheten ska bedrivas och hur tillsyn ska gå till. Förslaget välkomnas av Fundedbyme och Pepins, två av de största aktörerna inom crowdfunding i Sverige.

Julia Reuszner är vd på crowdfundingplattformen Pepins.
Julia Reuszner är vd på crowdfundingplattformen Pepins.Foto:Claes-Göran Flinck

Under de senaste åren har gräsrotsfinansiering blivit ett snabbväxande finansieringsalternativ på marknaden. Det som utmärker crowdfunding är att många investerare samlas och ofta investerar små belopp i ett särskilt projekt, i regel via plattformar på nätet. Marknaden omsatte 2016 knappt 870 miljoner kronor i Sverige, en tillväxt med 548 procent sedan året innan.

Hittills har denna marknad saknat en egen reglering, men det ska det nu bli ändring på. En utredning som på måndagen lämnades över till konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) föreslår att crowdfunding-plattformarna ska omfattas av ett tillståndskrav hos Finansinspektionen.

”Det är positivt att vi ser en framväxt av plattformar för gräsrotsfinansiering och att denna finansieringsform kan erbjuda ett komplement till bankfinansiering. Det är viktigt att underlätta för företag att få finansiering, särskilt små och medelstora bolag och företag i uppstartsfasen. Samtidigt vill vi säkerställa ett högt konsumentskydd så att tillväxten av gräsrotsfinansiering är hållbar”, säger Per Bolund (MP) i en kommentar.

Läs mer: Så kan crowdsourcing rädda landsbygden

Ett tjugotal aktörer som redan finns på marknaden kommer att påverkas av förslaget. Bland dessa finns svenskgrundade Fundedbyme, Pepins, Tessin, Toborrow och Lendify. Även utländska företag, till exempel den populära amerikanskgrundade plattformen Kickstarter, kommer att behöva reglera sin verksamhet om de vill vara verksamma i Sverige genom en filial, enligt utredningen. 

”Vi är nöjda att det kommer en lagstiftning som stärker konsumentskyddet. Det blir en positiv kvalitetsstämpel för hela branschen och jag förutsätter att alla stora aktörer kommer att söka det här tillståndet. Ju mer standardiserad processen blir, desto bättre för alla”, säger Julia Reuszner, vd på startupbörsen Pepins, som redan står under Finansinspektionens tillsyn.

Tillståndskravet ska innebära en rättvisare konkurrens mellan bolagen som ägnar sig åt den här typen av finansiering och ge ett ökat skydd för investerarna, enligt utredaren.

”Men det innebär också att det blir ökade administrativa bördor och ökade kostnader för de här plattformsföretagen”, säger utredaren Severin Blomstrand.

Läs mer: Gräsrötter skjuter till miljarder till svenska bolag 

Det skulle i sin tur kunna innebära att det blir svårare för nya aktörer att etablera sig på marknaden, eftersom att det både är tidskrävande och kostnadsdrivande att söka tillstånd från Finansinspektionen, enligt Julia Reuszner och Daniel Dabozcy, som är vd och medgrundare av crowdfunding-plattformen Fundedbyme.

Konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) tog i dag emot en utredning om crowdfounding. Daniel Dabozcy (t.h), vd på plattformen Fundedbyme, gläds åt förslaget.
Konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) tog i dag emot en utredning om crowdfounding. Daniel Dabozcy (t.h), vd på plattformen Fundedbyme, gläds åt förslaget.Foto:Michaela Berglund/ Fundedbyme

Han bedömer att ansökningsprocessen kommer att kosta cirka 1,5 miljoner kronor för bolagen. Hittills har Fundedbyme varit självreglerade, men välkomnar utredarens förslag och bolaget planerar att ansluta sig till systemet.

”Det här är jättebra för oss. Under de senaste fem åren har vi gissat vad Finansinspektionen tycker och tänker. Ibland kanske självregleringen har varit lite för hård med onödigt komplicerade processer, eftersom att vi tagit rejäl höjd i våra egna bedömningar”, säger Daniel Dabozcy.

Läs mer: Tessin slår crowd-rekord – planerar nordisk expansion 

Om konsumentmarknadsminister Per Bolund väljer att sända förslaget vidare till remiss kan en ny lag träda i kraft tidigast i maj 2019. Men Daniel Daboczy varnar för att det kan ta längre tid än så, eftersom att EU väntas gå fram med ett gemensamt liknande förslag i höst som man måste ta hänsyn till.

Om den nya lagen införs kommer det inte att få några märkbara effekter för investerarna, förutom ett stärkt konsumentskydd, menar både Daniel Dabozcy och Julia Reuszner. De avfärdar tanken om att förslaget skulle göra crowdfunding krångligare i Sverige. 

Det har tidigare riktats kritik mot crowdfunding-plattformarna för bristande transparens och att man inte tydligt nog varnat för riskerna i investeringarna. Kritiken var också en huvudanledning till varför Per Bolund beställde utredningen för knappt två år sedan.

”Jag tycker att vi redan är bra på att lyfta fram riskerna – vilket också hjälper våra affärer. När vi har informerat om riskerna ännu tydligare har vi till och med sett en ökning i investerarflödet”, säger Daniel Daboczy.

Julia Reuszner är inne på samma linje.

”Jag tror att nya branscher alltid kommer utsättas för kritik. Det är så klart riskfyllt att investera i tillväxtbolag, men riskerna är inte bara negativa utan också förenade med stor avkastningspotential. Vi måste våga tro på svenska entreprenörer, det är deras risk vi är med och delar”, säger hon.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?