1515

Branschen jublar efter nytt lagförslag om crowdfunding

Gräsrotsfinansiering får en ny lag som ska reglera verksamheten. Lagen kräver dels tillstånd för den typen av finansiering, dels regler om hur verksamheten ska bedrivas och hur tillsyn ska gå till. Förslaget välkomnas av Fundedbyme och Pepins, två av de största aktörerna inom crowdfunding i Sverige.

Julia Reuszner är vd på crowdfundingplattformen Pepins.
Julia Reuszner är vd på crowdfundingplattformen Pepins.Foto:Claes-Göran Flinck

Under de senaste åren har gräsrotsfinansiering blivit ett snabbväxande finansieringsalternativ på marknaden. Det som utmärker crowdfunding är att många investerare samlas och ofta investerar små belopp i ett särskilt projekt, i regel via plattformar på nätet. Marknaden omsatte 2016 knappt 870 miljoner kronor i Sverige, en tillväxt med 548 procent sedan året innan.

Hittills har denna marknad saknat en egen reglering, men det ska det nu bli ändring på. En utredning som på måndagen lämnades över till konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) föreslår att crowdfunding-plattformarna ska omfattas av ett tillståndskrav hos Finansinspektionen.

”Det är positivt att vi ser en framväxt av plattformar för gräsrotsfinansiering och att denna finansieringsform kan erbjuda ett komplement till bankfinansiering. Det är viktigt att underlätta för företag att få finansiering, särskilt små och medelstora bolag och företag i uppstartsfasen. Samtidigt vill vi säkerställa ett högt konsumentskydd så att tillväxten av gräsrotsfinansiering är hållbar”, säger Per Bolund (MP) i en kommentar.

Läs mer: Så kan crowdsourcing rädda landsbygden

Ett tjugotal aktörer som redan finns på marknaden kommer att påverkas av förslaget. Bland dessa finns svenskgrundade Fundedbyme, Pepins, Tessin, Toborrow och Lendify. Även utländska företag, till exempel den populära amerikanskgrundade plattformen Kickstarter, kommer att behöva reglera sin verksamhet om de vill vara verksamma i Sverige genom en filial, enligt utredningen. 

”Vi är nöjda att det kommer en lagstiftning som stärker konsumentskyddet. Det blir en positiv kvalitetsstämpel för hela branschen och jag förutsätter att alla stora aktörer kommer att söka det här tillståndet. Ju mer standardiserad processen blir, desto bättre för alla”, säger Julia Reuszner, vd på startupbörsen Pepins, som redan står under Finansinspektionens tillsyn.

Tillståndskravet ska innebära en rättvisare konkurrens mellan bolagen som ägnar sig åt den här typen av finansiering och ge ett ökat skydd för investerarna, enligt utredaren.

”Men det innebär också att det blir ökade administrativa bördor och ökade kostnader för de här plattformsföretagen”, säger utredaren Severin Blomstrand.

Läs mer: Gräsrötter skjuter till miljarder till svenska bolag 

Det skulle i sin tur kunna innebära att det blir svårare för nya aktörer att etablera sig på marknaden, eftersom att det både är tidskrävande och kostnadsdrivande att söka tillstånd från Finansinspektionen, enligt Julia Reuszner och Daniel Dabozcy, som är vd och medgrundare av crowdfunding-plattformen Fundedbyme.

Konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) tog i dag emot en utredning om crowdfounding. Daniel Dabozcy (t.h), vd på plattformen Fundedbyme, gläds åt förslaget.
Konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) tog i dag emot en utredning om crowdfounding. Daniel Dabozcy (t.h), vd på plattformen Fundedbyme, gläds åt förslaget.Foto:Michaela Berglund/ Fundedbyme

Han bedömer att ansökningsprocessen kommer att kosta cirka 1,5 miljoner kronor för bolagen. Hittills har Fundedbyme varit självreglerade, men välkomnar utredarens förslag och bolaget planerar att ansluta sig till systemet.

”Det här är jättebra för oss. Under de senaste fem åren har vi gissat vad Finansinspektionen tycker och tänker. Ibland kanske självregleringen har varit lite för hård med onödigt komplicerade processer, eftersom att vi tagit rejäl höjd i våra egna bedömningar”, säger Daniel Dabozcy.

Läs mer: Tessin slår crowd-rekord – planerar nordisk expansion 

Om konsumentmarknadsminister Per Bolund väljer att sända förslaget vidare till remiss kan en ny lag träda i kraft tidigast i maj 2019. Men Daniel Daboczy varnar för att det kan ta längre tid än så, eftersom att EU väntas gå fram med ett gemensamt liknande förslag i höst som man måste ta hänsyn till.

Om den nya lagen införs kommer det inte att få några märkbara effekter för investerarna, förutom ett stärkt konsumentskydd, menar både Daniel Dabozcy och Julia Reuszner. De avfärdar tanken om att förslaget skulle göra crowdfunding krångligare i Sverige. 

Det har tidigare riktats kritik mot crowdfunding-plattformarna för bristande transparens och att man inte tydligt nog varnat för riskerna i investeringarna. Kritiken var också en huvudanledning till varför Per Bolund beställde utredningen för knappt två år sedan.

”Jag tycker att vi redan är bra på att lyfta fram riskerna – vilket också hjälper våra affärer. När vi har informerat om riskerna ännu tydligare har vi till och med sett en ökning i investerarflödet”, säger Daniel Daboczy.

Julia Reuszner är inne på samma linje.

”Jag tror att nya branscher alltid kommer utsättas för kritik. Det är så klart riskfyllt att investera i tillväxtbolag, men riskerna är inte bara negativa utan också förenade med stor avkastningspotential. Vi måste våga tro på svenska entreprenörer, det är deras risk vi är med och delar”, säger hon.


Innehåll från WebbhusetAnnons

Outl1:s nya e-handelslösning har gett effektivare administration, ökad omsättning och bättre användarupplevelse

Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.
Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1.

Med hjälp av Webbhuset kunde Outl1, på bara tre månader, byta ut sin gamla e-handelslösning och lansera sin nya. En systemlösning som hjälpt dem att effektivisera digitala processer, få kvalitativ data i realtid och maximera kundnyttan.

– Vi jobbar med Magento som plattform, och strukturen i vår gamla e-handelslösning gjorde att vi inte kunde vara så dynamiska som vi ville vara. Vi märkte också att vår gamla lösning inte kunde hänga med när vi behövde skala upp. Vi började leta efter en ny samarbetspartner för en smartare e-handelslösning kring Magento som kunde vara lika snabbfotad som oss och som kunde följa med oss i vår framtida utvecklingsresa, säger Aram Soltani, Head of E-commerce & Marketing på Outl1. 

Det som var absolut viktigast för Outl1, när de letade ny leverantör, var att hitta en stabil partner med egen expertis.  

– Vi satte stort värde i att Webbhuset har lång erfarenhet av Magento och bara har inhouse-utvecklare till skillnad från många andra aktörer på marknaden. Webbhusets genuina intresse för helheten i Outl1:s affär och inte endast fokuserat på själva sajten har bidragit såväl till ett effektivt samarbete som en bättre slutprodukt. Erfarenhet av att jobba med större e-handelsbolag med stora trafikvolymer, hög konvertering och stora orderflöden, var såklart en extra trygghet i val av partner när vi bestämt oss för att göra stora investeringar för att få en till en lösning som är verkligt skalbar och framtidssäkrad 

Outl1 erbjuder produkter med hög kvalité till konkurrenskraftiga priser inom framför allt hem,  hushåll, trädgård, sport och fritid via nätet. Företaget har funnits sedan 2014 och har sedan dess etablerat sig som en självklar destination i sin nisch med en stark marknadsposition på den svenska marknaden.

– Vi har haft en fantastisk tillväxtresa under de senaste åren och tillslut blev vår plattform en bromskloss. Med vår nya lösning kan vi koppla ihop flera av våra affärssystem, effektivisera vår administration och hantera mycket större flöden än tidigare. Vi kan exempelvis synka order, lager och frakt i realtid, få kvalitativ data snabbare vilket gör att vi kan vara mer proaktiva än tidigare. Våra kunder möts idag av en mer lättnavigerad, snabbare webbplats med ett lagersaldo som hela tiden är korrekt. Vi har exempelvis kunnat automatisera allt som rör förbokningar för att kunna ge kunden en bättre service.

Att få tillgång till ett system som kan implementera det senaste inom digitalisering och e-handel nu och framöver var ett av de krav som Outl1 hade på sin nya e-handelslösning.  

– Vi har en tät dialog med Webbhuset när det kommer till ny funktionalitet. De är mycket proaktiva och kommer med många innovativa lösningar som fungerar för vår verksamhet. Vi gick live i mars och det har fungerat otroligt smidigt. Vi fick dessutom ihop e-handelslösningen på bara tre månader tack vare att Webbhuset toppade sitt team. Vi har nu ett system som är kraftfullt, dynamiskt, skalbart och framtidssäkrat, avslutar Aram Soltani.

Besök outl1 

 

 

 

Mer från Webbhuset

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Webbhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?