1515

Forskaren: VR är verktyget för att bygga den snara framtidens samhälle

VR som byggverktyg blir verklighet på marknaden inom några år enligt KTH–forskaren. 

Forskaren Elena Malakhatka tror att det kommer finnas verktyg på marknaden och produkter för virtualiserat samarbete på plattformar inom tre till fem år.
Forskaren Elena Malakhatka tror att det kommer finnas verktyg på marknaden och produkter för virtualiserat samarbete på plattformar inom tre till fem år.Foto:Thron Ullberg

Elena Malakhatka, doktorand på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, tror att virtuell verklighet, VR, kan vara det rätta verktyget för att bygga framtidens samhälle. Enligt henne är VR-teknologin på väg att massproduceras för marknaden. 

 “Jag tror att det kommer finnas verktyg på marknaden och produkter för virtualiserat samarbete på plattformar inom tre till fem år”, säger hon till Di Digital.

Hon förklarar att VR-teknologin har växt mycket och intensivt de senaste åren.

“Vi börjar redan applicera VR på olika områden och inte bara undersöka det som verktyg i labb”, fortsätter Elena Malakhatka. 

I sin egen forskning, som doktorand på KTH, använder Elena Malakhatka sig av VR. Hon har tidigare varit med och organiserat KTH:s VR-festival, som blivit en plattform för flera universitet över hela världen, exempelvis MIT och Stanford, som jobbar med att utveckla VR. 

Video: Se Di Digitals reporter bota sin scenskräck med VR 

“VR är ett mycket bra sätt att simulera framtida scenarion och ge människor möjligheten att uppleva framtiden. Under förra årets VR Sci Fest på KTH visade vi upp ett framtida Slussen och det var väldigt intressant att uppleva en så viktig del av Stockholms framtid,” säger hon.

Elena Malakhatka, forskare på Kungliga Tekniska högskolan, använder VR som ett av verktygen i sin forskning.
Elena Malakhatka, forskare på Kungliga Tekniska högskolan, använder VR som ett av verktygen i sin forskning.Foto:Thron Ullberg

Drömprojektet för Elena Malakhatka är att forskare och kunder ska samarbeta och tillsammans utveckla samhället. Ett område där hon ser mycket potential är bostäder, som hon tror kommer att designas och konstrueras virtuellt i en nära framtid. 

“Vi är inte långt ifrån att kunna genomföra sådana projekt", säger hon.

I Boston finns till exempel startupbolaget Decentraland, som samarbetar med MIT Sloan, MIT:s Handelshögskola, som redan har byggt en beta-version för att förtesta plattformar för fastigheter med hjälp av blockkedje-teknik. Flera liknande projekt är på gång och kommer dyka upp under nästa år. 

Med hjälp av VR-teknik kan forskare studera hur en människa reagerar i olika miljöer. Exempelvis kan de få möjligheten att undersöka om en användare påverkas av stress på grund av väggar som inte är tillräckligt ljudisolerande från oljud utanför byggnaden. 

"Jag tror på att kunder och forskare tillsamman kommer kunna samarbeta, forma samhället och genom VR förändra världen vi lever i", säger hon. 

Även resurser skulle sparas på att inte behöva bygga något fysiskt för att det ska kunna testas. 

“Det är enkelt att ändra design och konstruktion i och med att allt grafik. Det kommer att minimera de fysiska misstagen som är väldigt kostsamma, både finansiellt och för omgivningen. Med digitaliserade testlabb tror jag att vi kan ta ett stort steg framåt för mer hållbara forskningslandskap”, säger hon. 

Företag börjar allt mer arbeta med VR. Men bristen på kunskap om tekniken gör att flera företag samarbetar med universitet för att testa och göra prototyper i VR. Dessutom har de flesta största universiteten avdelningar för visualisering som hela tiden söker efter mer avancerade tekniker för VR, grafik och interaktion. 

Själv samarbetar hon med några företag som använder VR för att för att skapa en säkrare arbetsprocess.

“I vissa fall kan VR bli ett verktyg för att förtesta komplexa idéer och system inom företag. I andra scenarion kan verktyget dra ned ordentligt på kostnader för innovation, och i andra fall kan det hjälpa till att organisera en bättre beslutsprocess", säger Elena Malakhatka. 

Trots att forskningen om VR tagit stora kliv framåt finns det mycket kvar att göra.

“VR-teknologi behöver utvecklas mer i sig och har fortfarande flera begränsningar i bland annat upplösning och användarens komfort”, säger hon. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?