1515

Försäkringsutmanaren Hedvig tar in 30 miljoner – backas av Uber-investerare

Försäkringsuppstickaren Hedvig gör det enklare för konsumenterna att få ut försäkringspengar när olyckan är framme. Nu tar bolaget in ytterligare 30 miljoner från flera stora investerarprofiler.

Insurtechbolaget Hedvigs grundare Lucas Carlsén, John Ardelius och Fredrik Fors.
Insurtechbolaget Hedvigs grundare Lucas Carlsén, John Ardelius och Fredrik Fors.

Digitaliseringsvågen sköljer över fler marknader. Näst på tur är försäkringar.

Insurtechbolaget Hedvig (NTL) backas sedan tidigare av bland andra Sophia Bendz (NTL), Sven Hagströmer (NTL) och Nicklas Storåkers (NTL). Nu går även grundarna av tyska e-handelsjätten Zalando och Ubers ängelinvesterare in i bolaget.

”Rundan gick relativt fort och vi är väldigt glada att få med oss såhär välrenommerade europeiska investerare som insett att det finns ett behov av vår tjänst även ute i Europa”, säger Lucas Carlsén, vd och medgrundare.

Sammanlagt tar bolaget in 30 miljoner kronor. De gamla ägarna är med i rundan. Nya är tyska investmentbolaget Cherry Ventures, som grundades av Filip Dames, Christian Meermann och Daniel P. Glasner, som startade investeringsfonden efter att ha gjort en exit i Zalando.

Men den kanske mest uppseendeväckande finansprofilen som nu går in i bolaget är Khaled Helioui, som var ängelinvesterare för Uber och Deliveroo.

”Vi är väldigt glada att ha Khaled ombord. Han jobbade med Uber-teamet i ett tidigt skede och har väldigt stor kunskap därifrån kring hur en sådan aggressiv tillväxtresa sjösätts”, säger Lucas Carlsén.

Hedvig grundades 2016 av John Ardelius, Lucas Carlsén och Fredrik Fors. Bolaget lanserade sin tjänst i maj och investeringsrundan på 30 Mkr genomfördes för att kunna fortsätta tillväxten.

Med hjälp av artificiell intelligens, AI, kapar bolaget många av stegen i försäkringsprocessen från att en konsument anmäler skada till att hen får sina pengar.

Enligt Lucas Carlsén gör de stora svenska försäkringsbolagen processen kring att få ut ersättningar onödigt svår, eftersom det är en del av deras affärsidé.

”Om en försäkring är svår att använda så är det färre som gör det, det är såklart lönsamt för bolagen om kunderna betalar men inte använder tjänsterna”, säger han.

Läs mer: Backas av tungviktare – nu ska Hedvig utmana försäkringsbranschen

Genom bolagets app spelar konsumenten in ett röstmeddelande om vad som hänt. Sedan analyseras innehållet av bolagets AI som avgör om pengar kan betalas ut.

Hedvigs lösning är möjlig på grund av ett partnerskap med tyska försäkringsbolaget Inter Hannover och för sina tjänster tar Hedvig en fast avgift på 20 procent av konsumentens månadsinbetalning.

”Det finns en stor osäkerhet i och med att försäkringar är så komplext och svårbegripligt. Vi förenklar för konsumenten”, säger Lucas Carlsén.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?