1515

Forna EQT-bolaget noteras – satsar stort på livevideoshopping

Videoplattformen Qbrick, tidigare ett EQT-bolag, noteras på NGM. Bolaget satsar stort på livevideoshopping, något som kommer användas vid noteringen. ”Vi vill leva som vi lär”, säger vd:n Fredrik Fagerlund. 

Fredrik Fagerlunds Qbricks plattform används av bland andra Sandvik, Handelsbanken och Regeringskansliet. Men bolaget satsat också mycket på livevideoshopping.
Fredrik Fagerlunds Qbricks plattform används av bland andra Sandvik, Handelsbanken och Regeringskansliet. Men bolaget satsat också mycket på livevideoshopping.

Qbrick anser sig i dag vara Nordens största streamingbolag riktad mot B2B. Tidigare var en stor del av bolagets verksamhet riktad mot aktörer inom broadcasting med kunder som SVT, HBO och Discovery. Men när EQT EQT +0,53% Dagens utveckling -ägda IP Only sålde bolaget 2018 till investerargruppen Elivagor så ändrades strategin. 

Konkret erbjuder bolaget i dag en molnbaserad videoplattformstjänst som hjälper kunder att kommunicera med rörlig media. 2020 omsatte Qbrick 29 miljoner kronor, där 92 procent var saas-relaterade, det vill säga prenumerationsbaserade företagstjänster. Bland användarna finns bolag som Sandvik, Fortum, Handelsbanken, Danske bank men även Regeringskansliet. 

Men Qbrick sätter även stort fokus på en interaktiv tjänst där tittarna kan engagera sig i sändningen, som till exempel videoshopping. 

”Traditionellt sett har man bara skapat en video och skickat ut den på vinst och förlust. Nu kan man göra så mycket mer med video och engagera dig som tittare, oavsett om det gäller internkommunikation eller videoshopping”, förklarar vd Fredrik Fagerlund.

Det är lätt att dra paralleller till mjukvarubolaget Bambuser BUSER +10,01% Dagens utveckling , som tillhandahåller en livevideoshoppingtjänst. Bolaget har rusat med nästan 350 procent på First North under de senaste 12 månaderna och har ett börsvärde på 4 miljarder kronor. Men det finns vissa skillnader, menar Fredrik Fagerlund. 

”Bambuser har satsat mycket på livesändningar. Hos Qbrick kan man även förinspela materialet, vilket passar målgrupper som vill ta till sig informationen successivt.”

Läs mer: Bambuser köper influerarbolag för 200 miljoner 

Noteringserbjudandet innehåller 4,3 miljoner nyemitterade aktier till ett totalbelopp på 25 miljoner kronor, där allmänheten står för 13 miljoner kronor och där befintliga ägare tecknar runt 48 procent. Värderingen landar post-money på runt 242 miljoner kronor.

Investeringssugna kommer i realtid kunna använda sig av Qbricks teknologi, då noteringsförfarandet kommer ske i en livesändning den 26 maj via Pepins investerarplattform. Ett utmärkt sätt att visa upp tekniken, men även ett sätt att få fler att våga investera menar Fredrik Fagerlund.  

”Allt måste ju självklart ske enligt regelverket, men jag upplever att man ibland gör det lite svårt för folk som vill investera att förstå vad det handlar om. Här är video ett utmärkt sätt att få en bättre inblick.”

Med det friska kapitalet kommer bolaget accelerera, primärt genom teknikutveckling. 

”Vi kommer bland annat förfina erbjudandet inom liveshopping och vi tittar även på områden som event- och mötesbranschen. Marknaden inom on-line video kan i dag anses vara lite fragmenterad och strukturen på vår tekniska plattform gör att vi kontinuerligt tittar på möjligheten att agera som konsoliderande part på marknaden”, avslutar Fredrik Fagerlund.

Läs mer: Succé för digitala bostadsvisningar: ”Ger fler spekulanter”

 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?