1515

Forna EQT-bolaget noteras – satsar stort på livevideoshopping

Videoplattformen Qbrick, tidigare ett EQT-bolag, noteras på NGM. Bolaget satsar stort på livevideoshopping, något som kommer användas vid noteringen. ”Vi vill leva som vi lär”, säger vd:n Fredrik Fagerlund. 

Fredrik Fagerlunds Qbricks plattform används av bland andra Sandvik, Handelsbanken och Regeringskansliet. Men bolaget satsat också mycket på livevideoshopping.
Fredrik Fagerlunds Qbricks plattform används av bland andra Sandvik, Handelsbanken och Regeringskansliet. Men bolaget satsat också mycket på livevideoshopping.

Qbrick anser sig i dag vara Nordens största streamingbolag riktad mot B2B. Tidigare var en stor del av bolagets verksamhet riktad mot aktörer inom broadcasting med kunder som SVT, HBO och Discovery. Men när EQT EQT +1,37% Dagens utveckling -ägda IP Only sålde bolaget 2018 till investerargruppen Elivagor så ändrades strategin. 

Konkret erbjuder bolaget i dag en molnbaserad videoplattformstjänst som hjälper kunder att kommunicera med rörlig media. 2020 omsatte Qbrick 29 miljoner kronor, där 92 procent var saas-relaterade, det vill säga prenumerationsbaserade företagstjänster. Bland användarna finns bolag som Sandvik, Fortum, Handelsbanken, Danske bank men även Regeringskansliet. 

Men Qbrick sätter även stort fokus på en interaktiv tjänst där tittarna kan engagera sig i sändningen, som till exempel videoshopping. 

”Traditionellt sett har man bara skapat en video och skickat ut den på vinst och förlust. Nu kan man göra så mycket mer med video och engagera dig som tittare, oavsett om det gäller internkommunikation eller videoshopping”, förklarar vd Fredrik Fagerlund.

Det är lätt att dra paralleller till mjukvarubolaget Bambuser BUSER +5,08% Dagens utveckling , som tillhandahåller en livevideoshoppingtjänst. Bolaget har rusat med nästan 350 procent på First North under de senaste 12 månaderna och har ett börsvärde på 4 miljarder kronor. Men det finns vissa skillnader, menar Fredrik Fagerlund. 

”Bambuser har satsat mycket på livesändningar. Hos Qbrick kan man även förinspela materialet, vilket passar målgrupper som vill ta till sig informationen successivt.”

Läs mer: Bambuser köper influerarbolag för 200 miljoner 

Noteringserbjudandet innehåller 4,3 miljoner nyemitterade aktier till ett totalbelopp på 25 miljoner kronor, där allmänheten står för 13 miljoner kronor och där befintliga ägare tecknar runt 48 procent. Värderingen landar post-money på runt 242 miljoner kronor.

Investeringssugna kommer i realtid kunna använda sig av Qbricks teknologi, då noteringsförfarandet kommer ske i en livesändning den 26 maj via Pepins investerarplattform. Ett utmärkt sätt att visa upp tekniken, men även ett sätt att få fler att våga investera menar Fredrik Fagerlund.  

”Allt måste ju självklart ske enligt regelverket, men jag upplever att man ibland gör det lite svårt för folk som vill investera att förstå vad det handlar om. Här är video ett utmärkt sätt att få en bättre inblick.”

Med det friska kapitalet kommer bolaget accelerera, primärt genom teknikutveckling. 

”Vi kommer bland annat förfina erbjudandet inom liveshopping och vi tittar även på områden som event- och mötesbranschen. Marknaden inom on-line video kan i dag anses vara lite fragmenterad och strukturen på vår tekniska plattform gör att vi kontinuerligt tittar på möjligheten att agera som konsoliderande part på marknaden”, avslutar Fredrik Fagerlund.

Läs mer: Succé för digitala bostadsvisningar: ”Ger fler spekulanter”

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?