1515

Förlusterna växer för låneutmanaren Lendify

Den digitala låneutmanaren Lendify har lånat ut över en miljard kronor till svenska privatpersoner och växer i snabb takt. Samtidigt gör bolaget en rekordstor förlust på 69 miljoner kronor.

Nicholas Sundén-Cullberg, vd, och Erika Eliasson, IR-chef, på Lendify.
Nicholas Sundén-Cullberg, vd, och Erika Eliasson, IR-chef, på Lendify.Foto:Patrik Olsson, Patrik Olsson (Di)

Låneplattformen Lendify nådde nyligen en milstolpe när deras marknadsplats lånat ut över en miljard kronor till privatpersoner i Sverige. Under andra kvartalet växte bolagets utlåning med 210 procent i jämförelse med samma period i fjol. Men tillväxten har varit kostsam för bolaget, enligt en färsk årsredovisning.

Under det förkortade räkenskapsåret 2017, på åtta månader, gjorde bolaget en rekordförlust på 69 miljoner kronor. Det går att jämföra med ett resultat på minus 52 Mkr föregående år.

”Vi har breddat våra funktioner inom regelefterlevnad, risk och finans och även investerat i varumärket och reklam. Det gör vi för att bygga ett stort bolag”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, till Di Digital. 

Läs mer: Låneplattformen spränger miljardvallen 

Omsättningen under 2017 uppgick samtidigt till 25 Mkr, en rejäl ökning från låga nivåer på 4,5 Mkr. Intäkterna är dock fortfarande relativt små i jämförelse med de volymer som Lendify har lånat ut.

Erika Eliasson förväntar sig att intäkterna snart ska ta fart på allvar och pekar på skalbarheten i bolagets digitala affärsmodell. Hon är övertygad om att Lendify fortsätter att vinna andelar från de klassiska bankerna på den svenska marknaden för blancolån.

”Tillväxt är definitivt i fokus och vi har väldigt låga operativa kostnader”, säger Erika Eliasson.

Lendify erbjuder så kallade peer-to-peer-lån, vilket betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan bankernas inblandning. Deras genomsnittsränta för tolv månader bakåt uppgick till 9 procent för låntagarna, medan avkastningen var 6 procent under samma period.

Sedan starten 2014 har Lendify tagit in runt 220 Mkr i riskkapital. I låneplattformens ägarkrets finns till exempel Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall.  

Största ägare är grundaren John-Christian de Champs, tätt följt av Hans Westin och Sten Schröder som tillsammans grundade Resurs Bank.

Läs mer: Lendify tar in 400 miljoner – ska lånas ut till privatpersoner 


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjar sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren får vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterar hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång. 

Eventet heter Salesforce Live och arrangeras av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger: 

– Under 90 tempofyllda minuter inspireras vi av nya sätt att tänka, och tar del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen får vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost. 

Från Handelsbanken deltar Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättar om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden. 

Anmäl dig här 

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps.   

 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?