1515
Annons

Förlusten växer för nätläkaren

Pengarna fortsätter rulla in för de svenska nätläkarna. Under 2021 ökar Min Doktor omsättningen till 327 Mkr – samtidigt som förlusten växer. 

Foto:Hampus Andersson

De senaste åren har vården tagit stora digitala kliv i och med de så kallade nätläkarnas intåg på den svenska marknaden. Det handlar om aktörer som Kry, Doktor.se och Min Doktor som alla erbjuder vård via en videochatt i mobilen. Sedan 2019 har även alla aktörer öppnat egna, fysiska vårdcentraler, efter ett förslag till regeringen. 

I spåren av bland annat kraftiga marknadsföringskampanjer har de olika aktörerna blivit vardagsmat i Sverige och användandet har gått upp kraftigt sedan 2016, enligt Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Det märks även av i bokslutet för 2021 hos Min Doktor, som lämnar ännu ett år med stark tillväxt bakom sig. Under fjolåret växer omsättningen i koncernen med nära 27 procent, från 257 Mkr till 327 Mkr. Verksamheten går dock fortfarande med en förlust, som växer från 152 Mkr till 171 Mkr. 

Under året var nätläkaren med och hjälpte till att vaccinera den svenska befolkningen mot covid-19. Man slog även upp portarna till flera temporära kliniker för bland annat TBE- och grundskyddsvaccination och kontroll av födelsemärken. 

Även 2022 är fortsatt händelserikt för Min Doktor. Under våren tog bolaget in 120 Mkr i en förlängd runda med Apotek Hjärtat och Swedbank Roburs fond Ny Teknik. Värderingen skrevs då till 2 miljarder kronor. 

Bolagets största ägare är Apotek Hjärtat, EQT och därefter fonden Ny Teknik.

Under 2021 ökade antalet anställda med 35 procent till 227 personer. 

Di Digital har sökt Min Doktor för en intervju, som tackar nej med hänvisning till tidsbrist. 

Läs mer: Mitt i Bruset möter Krys vd: Från barnskådis till internationell techjätte 

Svenska techbolag lockar pengar trots sur börs

Börserna lyser rött världen runt men trots det har First North seglat upp som Europas hetaste marknad för tillväxtaktier.

Financial Times rapporterar att bolagen på Nasdaqs tillväxtlista lyckades ta in mer kapital än Londonbörsens motsvarighet Aim.

Lars Wingefors är vd på Embracer.
Lars Wingefors är vd på Embracer.Foto:Jack Mikrut

2022 har hittills varit ett tufft år för många noterade bolag. Stigande räntor och en förändrad syn på risk har slagit hårt framför allt mot många techbolag. 

Det märks inte minst av bland de europeiska tillväxtlistorna, som har fallit sedan i höstas. 

Men trots det har bolagen på Nasdaqs First North Growth Market tagit in 1,6 miljarder pund, motsvarande 19 miljarder kronor, hittills i år. Det kan jämföras med den traditionella marknadsledaren Aim i London, vars bolag tagit in 1,5 miljarder pund, motsvarande 18 miljarder kronor. Det rapporterar Financial Times med hänvisning till data från Dealogic.

”Den nordiska marknaden verkar ha klarat de senaste årens vedermödor bättre än resten av Europa”, säger Thomas Thygesen, strategichef på den svenska investmentbanken SEB, till tidningen. 

Att Sverige nu tar ledarrollen i Europa kan bero på flera saker. Enligt Thomas Thygesen är svenskarna mer självsäkra och har mer kapital tillgängligt för risk än på andra marknader. 

En orsak som lyfts fram till att aktier blivit populärt i Sverige är sparformen investeringssparkonto (ISK) eftersom den årliga ISK-skatten innebär att man slipper kapitalvinstskatt på enskilda aktieförsäljningar.

Mängden riskvilligt kapital har kraftigt minskat under året och Stockholmsbörsens branschindex för teknikbolag ned med drygt 30 procent. 

”Det är ett svårt år för marknaden, generellt. I september förra året var det som att mängden rest kapital på Aim föll från en klippa fram till januari i år”, säger Christopher Raggett, chef för Finncap, en av Aims aktiemäklare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera