Annons

Förlustdrabbad bokföringsapp säljs i miljardaffär

Affärssystemjätten Visma köper den förlustdrabbade bokföringsappen Bokio. Enligt en källa med god insyn betalar man ”en bit över miljarden” för bolaget, med en tilläggsköpeskilling som kan ge ägarna ytterligare miljarder.

Viktor Stensson, vd för Bokio.
Viktor Stensson, vd för Bokio.Foto:Press

UPPDATERAD VERSION. Göteborgsbaserade Bokio grundades 2015 och riktar sig till småföretagare med ett bokföringsprogram för bland annat fakturor och löner. Bolaget har framför allt satsat på en freemium-modell, men under fjolåret började man ta betalt från användarna. Man har i dagsläget runt 20.000 betalande kunder i Sverige och Storbritannien. 

Nu säljs bolaget till affärssystemsjätten Visma. Köpeskillingen är hemlig, men Bokio värderades till 844 miljoner kronor vid en mindre nyemission i början av 2022.

”Jag får inte kommentera summan. Men som man alltid kan säga – det blir ingen affär om alla inte tycker att det är bra”, säger Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson. 

Men enligt en källa till Di Digital, med god insyn, betalar Visma ”en bit över miljarden” för bolaget. Det finns även en tilläggsköpeskilling som kan ge ägarna ytterligare miljarder. Enligt källan kan det röra sig om så mycket som tre gånger beloppet om man når vissa konverteringsmål de kommande tre åren. 

”Det handlar om hur väl man lyckas konvertera från gratis till betald användning. Bokio konverterar just ny väldigt bra”, säger källan, som talar under löfte om anonymitet.  

Sedan start har Bokio tagit in över 200 miljoner kronor i riskkapital. Utöver det gick man häromåret även samman med betalningsinstitutet Red Flag, som nu ingår i varumärket Bokio.

Affären lyfts fram i ett pressmeddelande som ett sätt för Visma att stärka sitt erbjudande mot små bolag samt ”microbolag” i Europa. 

”Vi var ute på marknaden för att resa pengar när Visma kom in i bilden och presenterade ett bra paket. De är rätt partner för oss. Det handlar inte bara om pengar, utan om att få in ny kunskap”, säger Viktor Stensson.

För att köpet ska gå igenom krävs att Finansinspektionen godkänner affären. Bokio fortsätter sin verksamhet som vanligt och ledningen sitter kvar. 

”För oss är det 'business as usual'. Vi kommer jobba kvar och fortsätta jobba för att bygga ett bra system åt våra kunder. Det är inte så dramatiskt som det låter. Jag är väldigt motiverad över att gå in i nästa kapitel”, säger Viktor Stensson. 

Nästa kapitel handlar enligt vd:n om att fortsätta utveckla sin infrastruktur och satsa på att få kundstocken att växa i Sverige och Storbritannien, bolagets två befintliga marknader. 

Bokio Group AB omsatte 9,3 Mkr under 2020. Förlusten uppgick till drygt 65 Mkr, vilket var mer än dubbelt så mycket som året innan. Viktor Stensson vill inte dela nyckeltalen för 2021 än, men enligt tidigare uppgifter omsatte bolagets mjukvara under året 12,8 miljoner kronor. 

När ska intäkterna börja komma in?
”Vi jobbar på och har en plan som vi satt upp med ägarna. Vi kommer göra stora substantiella förluster även i år. Vi jobbar enligt den planen och vi börjar se en väg till positivt resultat över tid. Vi börjar se en fin enhetsekonomi som gör att vi kan börja investera och växa.” 

Innan försäljningen av Bokio stod Svea Ekonomi och Creandum som största ägare liksom megrundarna Emma och Joel Rozada, Viktor Stensson och Mikael Eliasson. 

Men även bland de mindre posterna finns namnkunniga delägare. Unibet-miljardären Anders Ström, Mojangs medgrunare Carl Manneh, investeraren Staffan Persson, Inbox Capital, Sophia Bendz och Truecaller-grundarna Alan Mamedi och Nari Zarringhalam har ägt mellan en kapp till några procent av bolaget. 

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera