UPPDATERAD VERSION. Göteborgsbaserade Bokio grundades 2015 och riktar sig till småföretagare med ett bokföringsprogram för bland annat fakturor och löner. Bolaget har framför allt satsat på en freemium-modell, men under fjolåret började man ta betalt från användarna. Man har i dagsläget runt 20.000 betalande kunder i Sverige och Storbritannien.
Nu säljs bolaget till affärssystemsjätten Visma. Köpeskillingen är hemlig, men Bokio värderades till 844 miljoner kronor vid en mindre nyemission i början av 2022.
”Jag får inte kommentera summan. Men som man alltid kan säga – det blir ingen affär om alla inte tycker att det är bra”, säger Bokios vd och medgrundare Viktor Stensson.
Men enligt en källa till Di Digital, med god insyn, betalar Visma ”en bit över miljarden” för bolaget. Det finns även en tilläggsköpeskilling som kan ge ägarna ytterligare miljarder. Enligt källan kan det röra sig om så mycket som tre gånger beloppet om man når vissa konverteringsmål de kommande tre åren.
”Det handlar om hur väl man lyckas konvertera från gratis till betald användning. Bokio konverterar just ny väldigt bra”, säger källan, som talar under löfte om anonymitet.
Sedan start har Bokio tagit in över 200 miljoner kronor i riskkapital. Utöver det gick man häromåret även samman med betalningsinstitutet Red Flag, som nu ingår i varumärket Bokio.
Affären lyfts fram i ett pressmeddelande som ett sätt för Visma att stärka sitt erbjudande mot små bolag samt ”microbolag” i Europa.
”Vi var ute på marknaden för att resa pengar när Visma kom in i bilden och presenterade ett bra paket. De är rätt partner för oss. Det handlar inte bara om pengar, utan om att få in ny kunskap”, säger Viktor Stensson.
För att köpet ska gå igenom krävs att Finansinspektionen godkänner affären. Bokio fortsätter sin verksamhet som vanligt och ledningen sitter kvar.
”För oss är det 'business as usual'. Vi kommer jobba kvar och fortsätta jobba för att bygga ett bra system åt våra kunder. Det är inte så dramatiskt som det låter. Jag är väldigt motiverad över att gå in i nästa kapitel”, säger Viktor Stensson.
Nästa kapitel handlar enligt vd:n om att fortsätta utveckla sin infrastruktur och satsa på att få kundstocken att växa i Sverige och Storbritannien, bolagets två befintliga marknader.
Bokio Group AB omsatte 9,3 Mkr under 2020. Förlusten uppgick till drygt 65 Mkr, vilket var mer än dubbelt så mycket som året innan. Viktor Stensson vill inte dela nyckeltalen för 2021 än, men enligt tidigare uppgifter omsatte bolagets mjukvara under året 12,8 miljoner kronor.
När ska intäkterna börja komma in?
”Vi jobbar på och har en plan som vi satt upp med ägarna. Vi kommer göra stora substantiella förluster även i år. Vi jobbar enligt den planen och vi börjar se en väg till positivt resultat över tid. Vi börjar se en fin enhetsekonomi som gör att vi kan börja investera och växa.”
Innan försäljningen av Bokio stod Svea Ekonomi och Creandum som största ägare liksom megrundarna Emma och Joel Rozada, Viktor Stensson och Mikael Eliasson.
Men även bland de mindre posterna finns namnkunniga delägare. Unibet-miljardären Anders Ström, Mojangs medgrunare Carl Manneh, investeraren Staffan Persson, Inbox Capital, Sophia Bendz och Truecaller-grundarna Alan Mamedi och Nari Zarringhalam har ägt mellan en kapp till några procent av bolaget.