Di har tidigare rapporterat om bröderna Hassan och Sohel Sultans bolag Bud ID, vars tjänst kopplar samman budgivaren och fastighetsmäklaren med banken.
Den första tjänsten kallad identifierad budgivning lanserades 2020. I dag har 50 procent av Sveriges mäklarkår tillgång till Bud ID, och flera banker är uppkopplade mot tjänsten, däribland Nordea.
Här kan köparna få möjlighet att få sina lånelöften verifierade och det finns även en kundunderstödjande tjänst, där lånegivarna kan följa med under hela budgivningsprocessen.
Med Bud ID:s nya tjänst kan kunder få så kallat förhandsbesked för bolån redan under budgivningsprocessen. Här förses bankerna med objektbeskrivningen och annan data som är relevant för godkännandet.
”Lånelöften är oftast generella och inte knutna till någon specifik bostad. Med förhandsbesked ändrar vi på det genom att banken tittar på den specifika bostaden som du budar på och din finansiering i ett tidigare skede. På så sätt kan köparen skriva på ett avtal direkt vid vunnen affär utan dröjsmål”, säger Sohel Sultan, produktchef och medgrundare.
Skandiabanken och Bud ID har under våren drivit tjänsten som ett pilotprojekt, och enligt bankens vd Johanna Cerwall ger förhandsbeskedet en tryggare bostadsaffär.
”Dessutom bidrar tjänsten till kortade handläggningstider och bättre informationsflöde inom banken”, kommenterar hon.
Under 2023 kommer ännu fler banker kopplas på systemet. Målet är att tjänsten ska vara heltäckande, med majoriteten av Sveriges banker representerade.
”Varannan mäklare använder Bud ID, så vi börjar närma oss att bli en branschstandard i Sverige. Vi har även påbörjat en nordisk etablering där piloter kommer dra igång under kommande år”, säger bolagets vd Hassan Sultan.
I början av året tog bolaget in Michael Wolf, investerarprofil och före detta vd för Swedbank, som ny delägare. Under 2021 omsatte bolaget blygsamma 300.000 kronor, i år räknar man med att nå intäkter om 3 miljoner kronor.
Hassan Sultan vittnar om att det har blivit tuffare för spekulanter att få igenom bostadsaffären.
”Det påverkar allra mest förstagångsköpare men även marknaden i stort, då vi ser färre som lägger bud och att försäljningarna tar betydligt längre tid. Det ställer högre krav på närheten till spekulanternas rådgivande bank där kommunikationen mellan mäklaren och bank spelar en allt viktigare roll”, avslutar han.
Läs mer: Iskyla på bomarknaden – här går budgivningarna trögast