Annons

Förhandsbesked ska ge snabbare bostadsaffär: ”Kan skriva på direkt”

Att köpa bostad innehåller flera påfrestande moment. Utöver den eviga frågan om att köpa eller sälja först, finns den ansträngande budgivningsprocessen och kontraktsskrivningen. Nu lanserar Bud ID och Skandiabanken en ny tjänst, där budgivarna får tummen upp eller ned för en specifik bostad. 

Bröderna Sohel och Hassan Sultan står bakom bolaget Bud ID.
Bröderna Sohel och Hassan Sultan står bakom bolaget Bud ID.Foto:Press.

Di har tidigare rapporterat om bröderna Hassan och Sohel Sultans bolag Bud ID, vars tjänst kopplar samman budgivaren och fastighetsmäklaren med banken. 

Den första tjänsten kallad identifierad budgivning lanserades 2020. I dag har 50 procent av Sveriges mäklarkår tillgång till Bud ID, och flera banker är uppkopplade mot tjänsten, däribland Nordea. 

Här kan köparna få möjlighet att få sina lånelöften verifierade och det finns även en kundunderstödjande tjänst, där lånegivarna kan följa med under hela budgivningsprocessen.

Med Bud ID:s nya tjänst kan kunder få så kallat förhandsbesked för bolån redan under budgivningsprocessen. Här förses bankerna med objektbeskrivningen och annan data som är relevant för godkännandet. 

”Lånelöften är oftast generella och inte knutna till någon specifik bostad. Med förhandsbesked ändrar vi på det genom att banken tittar på den specifika bostaden som du budar på och din finansiering i ett tidigare skede. På så sätt kan köparen skriva på ett avtal direkt vid vunnen affär utan dröjsmål”, säger Sohel Sultan, produktchef och medgrundare.

Skandiabanken och Bud ID har under våren drivit tjänsten som ett pilotprojekt, och enligt bankens vd Johanna Cerwall ger förhandsbeskedet en tryggare bostadsaffär. 

”Dessutom bidrar tjänsten till kortade handläggningstider och bättre informationsflöde inom banken”, kommenterar hon. 

Under 2023 kommer ännu fler banker kopplas på systemet. Målet är att tjänsten ska vara heltäckande, med majoriteten av Sveriges banker representerade.

”Varannan mäklare använder Bud ID, så vi börjar närma oss att bli en branschstandard i Sverige. Vi har även påbörjat en nordisk etablering där piloter kommer dra igång under kommande år”, säger bolagets vd Hassan Sultan. 

I början av året tog bolaget in Michael Wolf, investerarprofil och före detta vd för Swedbank, som ny delägare. Under 2021 omsatte bolaget blygsamma 300.000 kronor, i år räknar man med att nå intäkter om 3 miljoner kronor. 

Hassan Sultan vittnar om att det har blivit tuffare för spekulanter att få igenom bostadsaffären. 

”Det påverkar allra mest förstagångsköpare men även marknaden i stort, då vi ser färre som lägger bud och att försäljningarna tar betydligt längre tid.  Det ställer högre krav på närheten till spekulanternas rådgivande bank där kommunikationen mellan mäklaren och bank spelar en allt viktigare roll”, avslutar han. 

Läs mer: Iskyla på bomarknaden – här går budgivningarna trögast

Innehåll från WintAnnons

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 – allt du behöver veta

Nytt år, nya möjligheter. I alla fall om vi pratar om milersättning, kostförmån och traktamente. Inför 2023 har det nämligen skett en hel del efterlängtade uppdateringar vad gäller reglerna kring detta. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint delar med sig av allt du behöver veta om detta under 2023.

De oproportionerligt låga nivåerna för milersättning och traktamente har länge varit en het potatis, i takt med att bränsle- och matpriserna gått upp. Men nu har det äntligen hänt saker på den fronten. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint sammanfattar de nya reglerna och berättar vad du som företagare behöver veta.

Mer klirr i kassan 

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Dyrare att bli bjuden på lunch  

Är du en sådan arbetsgivare som ibland får feeling och vill bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. 

Du har säkert koll på att att en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid i samband med tjänsteresa. I och med att den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde betala en förmånsskatt.

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur utifrån ett schablonbelopp. Och det är detta belopp som har blivit en aning högre vilket innebär att vid en bjudlunch behöver det anställde betala lite mer i skatt. 

Årets schablonvärden är följande: 

Fri frukost 55 kr

Fri lunch eller middag 110 kr

Kost för en heldag 275 kr

Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch har kostat. 

Läs de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap hos Wint. 

Traktamente ökar med nästan 10 % 

Händer det att du ibland är ute på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. 

Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och med det nya året har det högsta skattefria traktamentesbeloppet ökat från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. 

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och det är lätt att villa bort sig bland all information. För Wints kunder däremot, är den vilsenheten ett minne blott. Wint sköter allt från den löpande bokföringen som betalningar till momsdeklarationer eller betalning av fakturor. På Wint finns dessutom en massa kompetenta ekonomer som är redo att steppa in när du behöver rådgivning. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande. 

Så fungerar Wints helhetstjänst 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera