1515

Föräldrarnas skolplattform polisanmäls av Stockholms stad: ”Misstänkt dataintrång”

Stockholms stad har under fredagen lämnat in en polisanmälan mot Öppna skolplattformen. ”Vi anmäler misstänkt dataintrång”, säger stadens utbildningsdirektör Lena Holmdahl. 

Di Digital har tidigare skrivit om Öppna Skolplattformen, som grundlades av programmeraren Christian Landgren som tröttnat på stadens egen skolplattform.  Christian Landgren fick med sig andra it-kunniga i projektet, och sedan lanseringen tidigare i år har den laddats ned av runt 4 000 föräldrar.

Stockholms stad såg dock inte positivt på initiativet och tillsatte en juridisk utredning där även IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, medverkat. Man har även bett skaparna att pausa appen. Nu är utredningen klar och Stockholms stad kommer att polisanmäla Öppna skolplattformen.

Vad har utredningen kommit fram till och varför polisanmäler ni?

”Vi har tittat på appen utifrån många perspektiv och kommit fram till att det kan föreligga dataintrång, brott mot dataskyddsförordningen och intrång i upphovsrätten, eftersom man skapar egna publikationer med personuppgifter som finns från vårt register. Det har vi inte gett tillstånd till”, säger Lena Holmdahl.

IMY menar att det är Stockholms stad som är ansvarig för publiceringen av uppgifterna, även om det är en annan part som använder sig av dem. Personerna bakom Öppna skolplattformen är villiga att skriva på ett så kallat personuppgiftsavträdesavtal, ett GDPR-avtal som reglerar hur hantering av personuppgifter ska ske mellan parterna.

”Då måste man göra en upphandling, och då har vi Lagen om upphandling att ta hänsyn till. Vi som myndighet har lagar och regler att förhålla oss till. Därför vill vi att det här ska prövas ordentligt”, säger hon.

Läs mer: Stockholms stad sätter krokben för föräldrarnas skolplattform

Erik Hellman, en av hjärnorna bakom appen, köper inte argumentet.

 ”Vi säljer ingenting till Stockholms stad. Vi vill ha ett avtal där vi tar på oss att inte behandla personuppgifter på ett felaktigt sätt. Det gör vi inte i dag heller, något stadens utredning visar. Inga uppgifter visas utanför din telefon”, kommenterar han. 

Öppna skolplattformen har två gånger begärt ut Stockholms stads API:er, det protokoll som används för att program ska kunna kommunicera med varandra, men blivit nekade. API:erna ligger dock öppna så Öppna Skolplattformen har kommit åt dem ändå. Appen har överklagat ärendet, som nu ligger hos kammarrätten.

Varför ligger API:erna öppet?

”Det gjordes när stadens e-tjänster skapades för ett antal år sedan. Jag vet inte varför man valde den lösningen, men utvecklingen har gått fort och ingen tänkte väl på att det här skulle hända. Jag vill dock betona att vi inte använder öppna API:er. Det är skillnad på begreppen om att det ligger ”öppet” och om det är en öppen API”, säger Lena Holmdahl.

Polisanmälan lämnades in under fredagseftermiddagen.

” I vår anmälan så anmäler vi misstänkt dataintrång. Vi redovisar historiken vad som skett, som återfinns i vår egen utredning. Sedan blir det blir polisens sak att utreda om det är person/personer eller företaget det gäller”, säger Lena Holmdahl. 

Hon understryker att hon inte ser någon akut säkerhetsrisk med Öppna Skolplattformen. 

”Annars hade vi stängt ned hela systemet. Jag förstår dem som vårdnadshavare, och jag vet att stadens egen app inte varit tillräcklig. Men den tekniska utvecklingen måste gå hand i hand med de lagar som råder”, kommenterar hon.

Läs mer: Stockholms stad åker på miljonsmäll för säkerhetslucka i sågad skolplattform

Erik Hellman tar säger att polisanmälan känns ”överväldigande”, men kan i dagsläget inte kommentera det juridiska. 

”Vi gör precis samma sak som webbläsaren gör när du loggar in på Stockholms stads hemsida. Det enda vi gjort är att öppna utvecklingsverktyget i webbläsaren och ser anropen från API:et. I sådant fall får de polisanmäla Google och Apple också.”

Några planer på att stänga ned Öppna skolplattformen finns inte på kartan. 

”Vi fortsätter att ha appen öppen och har öppen källkod. Vi vill bara ha en app som fungerar bra och låter föräldrarna läsa nyhetsbrevet på ett effektivt sätt”. 

 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?