Annons

Foodtech-bolaget fyller kassan: ”Vi vill bli marknadsledande”

Foodtech-bolaget Klimato beräknar koldioxidpåverkan åt kunder som Sodexo och hotellkedjan Hilton. Nu fyller de kassan med 47 miljoner kronor och krattar för en snabb expansion i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. 

Klimatos grundare Anton Unger, vd, och Christoffer Connée, försäljningschef.
Klimatos grundare Anton Unger, vd, och Christoffer Connée, försäljningschef.

Startupbolaget Klimato erbjuder en molnbaserad tjänst som beräknar koldioxidpåverkan av de recept som används av restauranger och livsmedelsföretag. Tjänsten lanserades i början av 2019 och fick snabbt genomslag.

”Redan från start var vi ute och tog kontakt med många kunder. Vi fick med oss Sodexo och Bastard Burgers i ett tidigt skede och de har blivit viktiga referenskunder för oss i samtalen med andra”, sa bolagets vd och medgrundare Anton Unger till Di Digital för tre år sedan

Då hade bolaget just tagit in några miljoner kronor inför en lansering i Storbritannien. 

”Vi gick in i England 2021 och vår tjänst tog verkligen fart där i fjol. Idag har vi ett dotterbolag i London och kunder i 12 länder”, säger Anton Unger.

”I fjol minskade våra kunder sina utsläpp med 23 procent.”

De senaste tre åren har antalet medarbetare vuxit till 20, varav 12 sitter i Stockholm och 5 i London. Utöver det har bolagets databas breddats, förfinats och anpassats för en internationell marknad.

Kundlistan består nu av 500 stora och små företag. Storköksjätten Sodexo och hamburgerkedjan Bastard Burgers är kvar. Vidare har man lagt till hotellkedjorna Hilton och Marriott, restaurangkedjan KFC och matproducenter som Unilevers dotterbolag Violife, värdens största växtbaserade matbolag. 

”Vi hjälper kunderna att mäta och sänka sina utsläpp. Många kunder satt ambitiösa klimatmål som vi hjälper dem att uppnå. Deras kunder efterfrågar i sin tur denna typ av information, som kan presenteras på menyer och annat”, säger Anton Unger.

Hur stor är påverkan?
”Stor. I fjol minskade våra kunder sina utsläpp med 23 procent.”

Sett till omsättningen har det stora genombrottet dock låtit vänta på sig. Under 2022 omsatte Klimato 6,4 Mkr med en förlust på 7,5 Mkr. I år spår vd:n att omsättningen ska dubblas till 15 Mkr, bland annat genom internationell expansion, och förlusten växa till 10 Mkr. 

För att möjliggöra denna resa tar Klimato in 47 Mkr (4,2 miljoner euro) i en finansieringsrunda som leds av holländska riskkapitalbolaget Global Cleantech Capital (GCC). Även den befintliga delägaren Almi Invest Greentech deltar. 

Pengarna ska gå till att etablera dotterbolag med egna kontor i Nederländerna, Frankrike och Tyskland under 2023. Nästa år blir det dags att ta steget över Atlanten.

”Vi kommer behöva ta in mer riskkapital inför vår USA-expansion nästa år. Lönsamma blir vi föst 2026 då vår omsättning ska landa på över 100 miljoner kronor”, säger vd Anton Unger. 

Han betonar att pengarna även ska gå till att utveckla produkten. 

”Vi ska utöka vår klimatdatabas ytterligare, med fler hållbarhetsindikatorer som vattenanvändning, biologisk mångfald och landa”, säger han. 

Hur mycket bolaget värderas till efter finansieringsrundan vill Anton Unger inte säga. Han uppger dock att han tillsammans med medgrundaren Christoffer Connée fortfarande är stora ägare, men utan att de ha egen majoritet. Övriga två storägare är Global Cleantech Capital och Almi Invest Greentech, med ungefär lika stora andelar, heter det. 

Det finns i dag många startupbolag som mäter klimatpåverkan på olika sätt. Di Digital har exempelvis nyligen rapporterat om Doconomy, som klimatmärker konsumtion åt bland annat Klarna och Nordeas kunder.

Vad tycker ni om konkurrenter som Doconomy?
”Det är bra att fler aktörer driver utvecklingen. Vi har ett tydligt fokus på mat och vill ta fram den bästa datan för vår målgrupp!”

Vad är slutmålet för Klimato?
”Vi vill bli marknadsledande inom vår nisch.”

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera