Startupbolaget Klimato erbjuder en molnbaserad tjänst som beräknar koldioxidpåverkan av de recept som används av restauranger och livsmedelsföretag. Tjänsten lanserades i början av 2019 och fick snabbt genomslag.
”Redan från start var vi ute och tog kontakt med många kunder. Vi fick med oss Sodexo och Bastard Burgers i ett tidigt skede och de har blivit viktiga referenskunder för oss i samtalen med andra”, sa bolagets vd och medgrundare Anton Unger till Di Digital för tre år sedan.
Då hade bolaget just tagit in några miljoner kronor inför en lansering i Storbritannien.
”Vi gick in i England 2021 och vår tjänst tog verkligen fart där i fjol. Idag har vi ett dotterbolag i London och kunder i 12 länder”, säger Anton Unger.
”I fjol minskade våra kunder sina utsläpp med 23 procent.”
De senaste tre åren har antalet medarbetare vuxit till 20, varav 12 sitter i Stockholm och 5 i London. Utöver det har bolagets databas breddats, förfinats och anpassats för en internationell marknad.
Kundlistan består nu av 500 stora och små företag. Storköksjätten Sodexo och hamburgerkedjan Bastard Burgers är kvar. Vidare har man lagt till hotellkedjorna Hilton och Marriott, restaurangkedjan KFC och matproducenter som Unilevers dotterbolag Violife, värdens största växtbaserade matbolag.
”Vi hjälper kunderna att mäta och sänka sina utsläpp. Många kunder satt ambitiösa klimatmål som vi hjälper dem att uppnå. Deras kunder efterfrågar i sin tur denna typ av information, som kan presenteras på menyer och annat”, säger Anton Unger.
Hur stor är påverkan?
”Stor. I fjol minskade våra kunder sina utsläpp med 23 procent.”
Sett till omsättningen har det stora genombrottet dock låtit vänta på sig. Under 2022 omsatte Klimato 6,4 Mkr med en förlust på 7,5 Mkr. I år spår vd:n att omsättningen ska dubblas till 15 Mkr, bland annat genom internationell expansion, och förlusten växa till 10 Mkr.
För att möjliggöra denna resa tar Klimato in 47 Mkr (4,2 miljoner euro) i en finansieringsrunda som leds av holländska riskkapitalbolaget Global Cleantech Capital (GCC). Även den befintliga delägaren Almi Invest Greentech deltar.
Pengarna ska gå till att etablera dotterbolag med egna kontor i Nederländerna, Frankrike och Tyskland under 2023. Nästa år blir det dags att ta steget över Atlanten.
”Vi kommer behöva ta in mer riskkapital inför vår USA-expansion nästa år. Lönsamma blir vi föst 2026 då vår omsättning ska landa på över 100 miljoner kronor”, säger vd Anton Unger.
Han betonar att pengarna även ska gå till att utveckla produkten.
”Vi ska utöka vår klimatdatabas ytterligare, med fler hållbarhetsindikatorer som vattenanvändning, biologisk mångfald och landa”, säger han.
Hur mycket bolaget värderas till efter finansieringsrundan vill Anton Unger inte säga. Han uppger dock att han tillsammans med medgrundaren Christoffer Connée fortfarande är stora ägare, men utan att de ha egen majoritet. Övriga två storägare är Global Cleantech Capital och Almi Invest Greentech, med ungefär lika stora andelar, heter det.
Det finns i dag många startupbolag som mäter klimatpåverkan på olika sätt. Di Digital har exempelvis nyligen rapporterat om Doconomy, som klimatmärker konsumtion åt bland annat Klarna och Nordeas kunder.
Vad tycker ni om konkurrenter som Doconomy?
”Det är bra att fler aktörer driver utvecklingen. Vi har ett tydligt fokus på mat och vill ta fram den bästa datan för vår målgrupp!”
Vad är slutmålet för Klimato?
”Vi vill bli marknadsledande inom vår nisch.”