1515
Annons

Flygande taxi trotsar oron och tar in 2,5 miljarder – Zennströms bolag investerar

Tyska Lilium har utvecklat en eldriven flygande taxi som ska vara i bruk 2025. Nu trotsar den futuristiska affärsidén marknadsoron och tar in 2,5 miljarder kronor i riskkapital. Svenske Niklas Zennströms bolag Atomico är en av investerarna.

Skype-miljardären Niklas Zennström har grundat Atomico, som investerar i det tyska bolaget Lilium och deras eldrivna flygtaxi.
Skype-miljardären Niklas Zennström har grundat Atomico, som investerar i det tyska bolaget Lilium och deras eldrivna flygtaxi.Foto:Joey Abrait och press.

Världens börser har rasat i spåren av coronautbrottet. Men än så länge ser värderingsraset inte ut att ha drabbat den privata tekniksektorn i Europa.

Det tyska bolaget Lilium, som utvecklar ett eldrivet flygplan med plats för fem personer, tar nämligen in motsvarande 2,5 miljarder kronor i nytt kapital.

Di Digital intervjuade Liliums kommersiella chef Remo Gerber i november i fjol.

”Under 2025 kommer vi att finnas på flera marknader i meningsfull skala, det vill säga med fler än bara enstaka plan”, sa han.

Läs mer: Deras flygtaxi i luften inom fem år: ”Ska inte bli någon lyxprodukt” 

I kapitalrundan deltog bland andra teknikkonglomeratet Tencent och det London-baserade riskkapitalbolaget Atomico, som har grundats av den svenske Skype-miljardären Niklas Zennström.

Coronautbrottet ser dock ut att ha fått viss påverkan på affären. Inga nya investerare deltog i nyemissionen utan enbart existerande ägare, och enligt sajten Techcrunch ska Lilium först ha siktat på att ta in ett dubbelt så stort belopp på 5 miljarder kronor.

Pengarna ska finansiera en utbyggnad av Liliums tillverkning i München, en stad som annars är mest känt för att vara ett mekka för bilindustrin. Redan i dag arbetar över 400 personer på företaget.

Läs mer: Kinesiska teknikjätten Tencent gör 133 miljarder i vinst: ”Corona har ingen betydande påverkan”

Liliums farkost ska kunna färdas 30 mil på bara en timme, med hjälp av en full laddning av batteriet, vilket innebär en topphastighet på ungefär 300 km/h. Det eldrivna fordonet svävar som en drönare eller helikopter när den lyfter eller landar, men övergår däremellan till att flyga horisontellt som ett vanligt flygplan. 

Bolaget kommer inte att sälja flygplanen till privatpersoner, utan själva driva en egen tjänst där resenärer kan boka en resa genom bolagets app. Lilium menar att en resa mellan New Yorks innerstad och flygplatsen JFK i framtiden skulle kosta runt 63 euro.

”Det ska inte bli någon lyxprodukt för rika människor, som alla andra sitter på marken och stirrar på i frustration. Utan det är en lösning för massmarknaden”, sa Remo Gerber till Di Digital i november 2019.

I början av denna månad drabbades dock Lilium av ett stort bakslag när deras första prototyp, lanserad i maj i fjol, började brinna under ett underhållsarbete. Sedan dess har bolaget tagit fram en ny modell, som klarade sig oskadd ur eldsvådan. Men fram tills dess att orsaken till olyckan är fastlagd genomför bolaget inga testflygningar alls.

Läs mer: Niklas Zennström är en av Sveriges 44 techmiljardärer 2019 


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?