Hoppa till innehållet

Annons

Flydde Syrien och fick jobb på arkitektbyrå – nu ska hans bolag förnya byggindustrin

Byggbranschen står för en betydande andel av svensk ekonomi. Combify vill öka effektiviseringen genom att digitalisera och göra byggprojekt sökbara. Nu tar bolaget in nytt kapital.

Susanne Najafi, Backing Minds, Alaa Alshawa, vd och medgrundare till Combify, Jonas von Hedenberg, investeringsdirektör på Bonnier Ventures och Rim Alexandra Halfya, COO och medgrundare.
Susanne Najafi, Backing Minds, Alaa Alshawa, vd och medgrundare till Combify, Jonas von Hedenberg, investeringsdirektör på Bonnier Ventures och Rim Alexandra Halfya, COO och medgrundare.Foto: Arina Alkhimovich

Enligt branschorganisationen Byggföretagen steg bygginvesteringarna med 40 procent mellan 2014–2019 för att stanna av under 2020. Ny- och ombyggnadsinvesteringar i fastigheter samt investeringar i anläggningar, uppgick i Sverige till 546 miljarder kronor förra året.

Nu går Bonnier Ventures, Backing Minds, Growbotics samt affärsänglarna Anna och Joakim Skarborg in med 10 miljoner kronor i Combify. 

Tidigare investerare som Zarringhalam Ventures och digitalbyrån Vntrs, som hjälper startupbolag och tar betalt genom aktieandelar, deltog även i kapitalrundan. I somras skapade Vntrs ett gemensamt investeringsbolag med riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson.

”Combify kommer skapa en vinn-vinn situation för alla inblandade parter inom byggbranschen,” säger Jonas von Hedenberg, investeringsdirektör från Bonnier Ventures i ett pressmeddelande.

Enligt Backing Minds medgrundare Susanne Najafi såg investeringsfirman att det bet behövs en plats där all information om existerande och kommande byggprojekt samlas.

”I motsats till många branscher har byggindustrin haft mycket begränsade möjligheter att jobba datadrivet och proaktivt. Vi såg att det finns extremt mycket data men inte tillgängligt för marknadsaktörer”, meddelar Susanne Najafi och menar att det leder till en mer hållbar och transparent bransch.

”Problemet är att informationen är utspridd i statiska pdf-filer och nischade databaser, vilket gör att beslutsprocesser snabbt blir komplexa och extremt kostsamma”, menar Susanne Najafi.

Combifys tjänst bygger på en Saas-lösning, alltså en prenumerationsbaserad molntjänst, som via maskininlärning och en visuell karta ger tillgång till data och information kopplade till aktuella, pågående och planerade byggprojekt.

”Som expert inom visualisering av stadsutvecklingsprojekt tröttnade jag på hur lång tid det tog att hitta rätt information. Vi var frustrerade över hur analog branschen var. Många anser att byggbranschen 'digitaliseras' genom att flytta projektdata från interna system till pdf:er, uppladdade online. Vår plattform sammanställer och kombinerar istället all relevant information på ett ställe”, säger Alaa Alshawa, vd och medgrundare av Combify i ett pressmeddelande. 

Alaa Alshawa kom till Sverige som flykting från Syrien 2015. Han blev sedan placerad på ett flyktingboende i Siljanäs i Dalarna och lyckades övertyga en arkitektfirma i Leksand att anställa honom. Han blev då frustrerad över hur utspridd informationen var. Några månader senare träffade han entreprenören Rim Alexandra Halfya och de grundade Combify tillsammans.

Idag spårar Combify tiotusentals projekt dagligen i Sverige.

”Marknadens gensvar visar tydligt att vi uppfyller ett verkligt behov. De flesta kunder har hittat oss på egen hand. I framtiden kommer vi även kunna tillhandahålla unika rekommendationer för byggbranschens aktörer, som i sin tur kommer fatta mer informativa beslut”, säger säger Rim Alexandra Halfya, COO och medgrundare i ett uttalande.

Combify omsatte 1,5 miljoner kronor med en vinst på 0,6 Mkr.

Fotnot: Dagens industri och därmed Di Digital ingår i samma koncern som Bonnier Ventures.

Innehåll från GolfamoreAnnons

Spela några av Portugals bästa banor till halv greenfee

Praia d’El Rey Golf & Beach Resort
Praia d’El Rey Golf & Beach Resort

Med Golfamore kortet i hand eller i mobil öppnar sig en helt ny värld för golfare. Golfamore erbjuder spel till halv greenfee på över 1 300 golfbanor i 23 europeiska länder, där Portugal är ett av dessa länder. Portugal erbjuder ett stort utbud av toppbanor kopplade till Golfamore, allt från banor nära Lissabon till Algarvekusten längst ned i söder. 

Här köper du Golfamore-kortet  

Portugal har alltid varit en av favoritdestinationerna för golfare i Europa. Inte undra på det, landet erbjuder några av Europas finaste banor med vyer och spel längs med Atlanten. Många av dessa banor är partner med Golfamore vilket innebär att golfare kan spela banorna till halv greenfee. – När det kommer till banor som tar andan ur dig för de ligger på en så otroligt vacker plats så toppar flera portugisiska banor vårt utbud, säger Anders Carlén, vd för Golfamore.

Här är några utvalda toppbanor värda ett besök.

Spela nära Lissabon

Obidos Spa & Golf Resort
Obidos Spa & Golf Resort

Lissabon, Portugals huvudstad, är väl värd ett besök med en spännande blandning av gammal och modern arkitektur. Många museer och ett av Europas största akvarium. Inte långt från staden ligger flera riktigt bra golfbanor. Åker du norrut runt nio mil kommer du till Royal Obidos Spa & Golf Resort. En riktig toppbana designad av legendaren Severiano Ballesteros.

Señor Ballesteros har designad en bana av allra högsta klass. Proffstävlingen på herrarnas Europatour, Portuguese Open 2023, spelas på banan i september, bara en sådan sak. Redan första hålet, ett dogleg höger hål, sätter standarden för ronden. Utsikten över lagunen, Lagoa de Óbidos, är underbar och de avslutande nio hålen bjuder på vyer över Atlanten. Pricken över ”i-et” är det 18e hålet. Ett par 5-hål där du har en panoramavy över de sista nio hålen, klubbhuset och havet. En ”måste” bana!

Saltdroppar i ansiktet

Lite längre söderut hamnar du i Praia d’El Rey Golf & Beach Resort. Det är en helt suverän resort och 2007 blev anläggningen utnämnd till Europas bästa golfresort. Och det var faktiskt innan den nya banan, West Cliffs, var byggd. Några av hålen ligger så nära den mäktiga Atlanten att du att du känner saltkristallerna i ansiktet om det blåser på från sydväst. Det är en spännande, utmanande och variationsrik bana i dramatisk natur vid havet där framför allt hål 12 till 15 bjuder på en minnesvärd golfupplevelse. Hela anläggningen är luxuös med hotell, restauranger och så två toppbanor. Det är svårt att hitta någon annan resort som möjligen kan vara bättre. 

Moscatel och Tróia

Tróia Golf
Tróia Golf

Söder om Lissabon mot hamnstaden Setúbal, där det berömda Moscatel-vinet kommer ifrån, tar du färjan över till den sandiga halvön Tróia. 

Tróia Golf är en av de mest fascinerande golfutmaningarna i Portugal. Banan är rankad som Top-50 av europeiska golfbanor. Här talar vi om links-golf på en halvö nära havet. Det är sagolikt vackert, bara färjan i sig är spännande och rolig, och banan är en av de absolut bästa golfbanorna i Portugal. 

Det är en halvö lugn, fridfull, romantisk och med en golfbana av allra, allra högsta klass. Links-golf blir inte så mycket bättre ens på de brittiska öarna.

Den amerikanske banarkitekten Robert Trent Jones Sr, som designat fler än 500 golfbanor runt om i världen, har lyckats med designen och hål 3 ansåg han var så bra att hålet platsade bland de 18 bästa hålen som han designat. En drömbana helt enkelt.  

Flera toppbanor på Algarve

Längst i söder av Portugal, på den natursköna Atlantkusten i Algarve, erbjuder Golfamore spel på tre toppbanor. Det är Palmares Ocean Living & Golf och Boavista Golf & Spa som ligger nära varandra i den västra delen av Algarve i den mysiga staden Lagos och så Quinta da Ria, som ligger österut och ganska nära gränsen mot Spanien.

Palmares ligger spektakulärt nära havet. Här finns tre 9-hålsslingor designade av Robert Trent Jones Jr nära bukten i Lagos. Scenerierna över havet är magnifika och utmaningarna på banan omväxlande för alla typer av golfspelare. Spelar du från backtee får du verkligen något att bita i! 

De tre slingorna, Alvor, Lagos och Praia ger en fingervisning av landskapet där hålen ligger, och slingorna har sin egen stil och karaktär. Det finns få banor i Portugal där du kommer så nära havet som slingan ”Praia” och Palmares blev nyligen för sjunde året i rad utsedd till Portugals bästa golfbana.

Inte långt därifrån ligger Boavista Golf & Spa. En inlandsbana där du bland annat måste slå över en ravin på hål 6 och 8. Utsikten är magnifik från banan och du spelar bland pittoreska broar, vattenhinder och utmanande hål. En fin golfbana som tillsammans med Palmars är perfekt i närområdet. 

En fullträff nära gränsen

Quinta da Ria
Quinta da Ria

Längre österut, nära floden Guadiana, som är gränsen mellan Portugal och Spanien, spelar vi gärna på Quinta da Ria. Banan ligger i en nationalpark, Ria Formosa, och bjuder på spektakulära vyer över Atlanten och stranden på Cacela Velha, som är rankad som en av de finaste stränderna i världen. Golfbanan passar alla kategorier spelare där du spelar mellan uråldriga olivträd och fem dammar till fina greener. Quinta da Ria kompletterar Golfamores övriga banor på Algarve på ett utmärkt sätt och en golfresa hit till Portugal har alla förutsättningar att bli lyckad. 

Här kan du läsa mer om Golfamore samt se vilka portugisiska banor som ingår i Golfamore-kortet. 

 

Mer från Golfamore

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golfamore och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera