1515

Flera banker ombord: ”Bildar stor utmanare inom bolån”

Startupbolaget Borgo bildar hypoteksbolag ihop med Ålandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners. ”Detta möjliggör att vi på riktigt kan utmana på bolånemarknaden”, säger Gustav Berggren, vd och grundare på Borgo.

Nya bostäder i Årsta i Stockholm.
Nya bostäder i Årsta i Stockholm.Foto:Jonas Ekströmer/TT

I mitten av juli kunde Di Digital avslöja att ännu en aktör var på väg att slå sig in på den konkurrensutsatta bolånemarknaden. 

Utmanaren hette Borgo och hade startats av Avanza-veteranerna Gustav Berggren och Peter Walldour, tillsammans med Carl Martinson och Adam Lewenhaupt. Borgo skulle utmana storbankerna med lägre räntor, enligt Di Digitals avslöjande. Man hade redan tagit in 7 miljoner kronor i en investering från betaljätten Klarna.

Våra nya ägare har miljontals kunder.

Nu står det klart att Ålandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners och Borgo har tecknat avtal om att etablera ett gemensamt hypoteksbolag på den svenska marknaden. Det nya hypoteksbolaget ska, på sikt, erbjuda en komplett plattform av bolåneprodukter för svenska konsumenter med fokus på långsiktighet, trygghet och kvalité, heter det.

”De köper majoriteten av Borgo AB. Men det blir vår management som sätter upp det gemensamma hypoteksbolaget”, säger Borgos vd Gustav Berggren.

Han uppger att bolaget har ägnat 1,5 år åt att bygga sin bolåneplattform, med egen teknik och processer. 

”Nu får vi in jättestarka ägare som möjliggör att vi på riktigt kan utmana på bolånemarknaden”, säger han.

Vad hypoteksbolaget ska heta är ännu oklart.

Samma sak gäller när tjänsten ska lanseras.

”Det beror ju på tillståndsprocesser och annat. Men det är ett stort och brett projekt. Titta på ägarna och deras kundbaser. De har ju miljontals kunder”, säger Gustav Berggren. 

Ska verksamheten bedrivas under eget varumärke?

”Det får vi återkomma till. Det är upp till ägarna själva.”

Vad säger er delägare Klarna om detta?

”Klarna är positiva till affären, men är inte del av hypoteksprojektet.”

På Ica Banken ser man satsningen som ett sätt att flytta fram sina positioner ytterligare.

”Ica Banken ska erbjuda en smart och enkel helhetslösning för vardagsekonomin och i detta ingår självklart ett konkurrenskraftigt bolåneerbjudande”, säger Marie Halling, vd på Ica Banken.

Läs mer: Enkla slår tvivlarna på fingrarna – på väg att rulla ut bolån på 0,95 procent 

Även Ålandsbanken ser satsningen som långsiktig. 

”Att lansera ett nytt hypoteksbolag tillsammans med så starka och etablerade partners säkerställer långsiktighet och stabilitet”, säger Peter Wiklöf, vd på Ålandsbanken.

Ålandsbanken och deras dotterbolag Crosskey ska tillhandahålla plattformslösningar för det nya hypoteksbolaget.

Skapandet av det nya bolaget och transaktionen med Borgo är villkorade av genomförda tillståndsprocesser hos Finansinspektionen.

Tre exempel på andra digitala bolåneuppstickare är Enkla, Schibsteds Hypoteket och Avanzas Stabelo.

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?