Det finns 21 miljardvärderade techbolag som har grundats av svenskar men ännu inte sålts eller noterats, enligt Di Digitals kartläggning.
Det är en rejäl ökning mot fjolåret, då 14 svenska bolag hade sprängt miljardvallen, trots att börsnoterade Spotify och uppköpta Izettle nu fallit ur listan.
Martin Mignot är partner på den globala riskkapitaljätten Index Ventures. De var en av aktörerna som kammade hem storkovan när Izettle såldes till Paypal för 19,2 miljarder kronor tidigare i år, och var dessutom tidiga ägare i andra svenska techsuccéer som King och Skype.
”Historiskt sett har Sverige varit en av de mest profilstarka och mest lönsamma marknaderna. Den stora konkurrensfördelen är att svenska bolag tänker globalt från dag ett, med fokus på att bygga en internationellt skalbar affär, vilket inte alltid är fallet i till exempel Frankrike och Tyskland”, säger Martin Mignot till Di Digital.

Sverige sticker särskilt ut när det kommer till spel och underhållning, säger han. I skuggan av Spotify har till exempel musikbolag som Epidemic Sound, Kobalt Music och Soundcloud rönt framgångar och nått miljardvärderingar.
Innovationen inom health tech och fintech är också på frammarsch. Den goda tillgången till information om patienter och kunder i sjukvården respektive banksektorn har gynnat startups som Klarna och Kry, där Index Ventures är en av huvudinvesterarna. Samma öppenhet kring data saknas i många andra länder, enligt Martin Mignot.
”Sverige sitter i förarsätet när det kommer till digitala tjänster och produkter med en hög grad av design och teknologi. Ofta är de riktade direkt till konsumenter, i sektorer med höga marginaler och dyr arbetskraft.”
Läs mer: Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018
Denna beskrivning går att applicera på preventiv-appen Natural Cycles, kommunikationsappen Truecaller, betalraketen Trustly och den svenskgrundade taxitjänsten Careem, som växt sig större än Uber på de flesta marknader i Mellanöstern. Samtliga har tagit in stora mängder riskkapital och värderas över miljarden.
På senare år har allt fler techbolag som riktar sig till andra företag, genom B2B-försäljning, sprungit från Sverige. Det är ett relativt nytt fenomen, enligt Martin Mignot. Under det gånga året har Jens Nylanders tjänsteföretag Automile, IoT-bolaget Yanzi och Stina Ehrenswärds säkerhetsnyckelföretag Yubico nått miljardvärderingar på marknaden.
En femtedel av bolagen på listan har i sin tur lyckats kapitalisera på näthandel. Några exempel är Apotea, Na-kd och Mathem.
Men även om Sverige var tidigt ute med e-handel, somliga redan på 1990-talet, har få svenska bolag lyckats växa sig riktigt stora i den internationella konkurrensen.
”Om du ska sälja fysiska produkter och varor behöver man ofta starta lokalt, med en stor personalstyrka och omfattande investeringar i logistik, vilket kan vara svårare på en mindre hemmamarknad som Sverige. Men det finns undantag”, säger han.
Martin Mignot flaggar för att Index Ventures kommer göra fler investeringar i Sverige framöver, men menar att konkurrensen är tuff då i stort sett alla stora aktörer på riskkapitalmarknaden har sina blickar riktade mot Norden.
”Eftersom riskkapitalmarknaden är allt mer global, blir skillnaderna i värderingar allt mindre. Svenska bolag är varken billigare eller dyrare än sina europeiska och till och med amerikanska konkurrenter”, säger han.
Läs även: Här är techinvesterarnas största satsningar i år
Det finns dock ett par varningssignaler för den svenska techsektorn, enligt Martin Mignot.
”Det är inte längre lika tydligt vilket företag som blir det nästa Spotify eller King. Under de senaste åren har det kommit fram färre snabbväxande svenska startups med potential att bli globala marknadsledare. Vi ser en normalisering där andra länder samtidigt har börjat komma ikapp, vilket egentligen inte är så konstigt.”
Det kan bero på att mycket av spetskompetensen i Sverige slukats av de senaste årens techsuccéer.
Spotifys nyliga börsnotering, tillsammans med försäljningen av Izettle, kan dock sätta bollen i rullning igen. Samma teori har det svenska riskkapitalbolaget Northzones partner Pär-Jörgen Pärson tidigare fört fram för Di Digital.
Martin Mignot tror att många av streamingjättens anställda har väntat på en notering innan de går vidare i karriären, för att deras aktier i bolaget från optionsprogrammen nu blivit likvida.
”Många anställda har tjänat bra pengar på Spotify som de nu kan återinvestera i egna eller andra entreprenörers bolag. Vi förväntar oss ett stort inflöde av kompetens och kapital till marknaden under de kommande åren”, säger Martin Mignot, partner på Index Ventures.
Här är Sveriges miljardvärderade techbolag:
# 1: Klarna
Senaste värdering: 19 miljarder kronor (augusti 2015)
Betaljätten värderades senast för tre år sedan. Bolaget är lönsamt och omsatte drygt 4,5 miljarder kronor under 2017, en tillväxt på 27 procent.
Läs mer: Klarnas grundare drog in 700 Mkr – anställda gick back
#2: Careem
Senaste värdering: 8,3 miljarder kronor (juni 2017)
Taxitjänsten Careem har svensken Magnus Olsson som medgrundare, och växt till att bli större än Uber i Mellanöstern. Careem värderades senast för ett år sedan i samband med en jätterunda. Nu ryktas appbolaget snegla på en börsnotering eller ännu en nyemission som skulle kunna skicka värderingen över 13 miljarder kronor.
Läs mer: Så gick svenskens taxitjänst från uppstickare till miljardbolag i Mellanöstern
#3: Trustly
Senaste värdering: 7 miljarder kronor (mars 2018)
Betalraketen Trustly ökade vinsten med 150 procent under 2017 och fick en värdering på strax över 1 miljard kronor i slutet på året. Den sköt sedan i höjden när riskkapitalbolaget Nordic Capital köpte två tredjedelar av aktierna i april, vilket enligt uppgifter värderade bolaget till 7 miljarder kronor.

Läs mer: Haussade fintechbolaget Trustly ökar vinsten med 150 procent
# 4: Kobalt Music
Senaste värdering: 6,8 miljarder kronor (maj 2017)
Det svenskgrundade Kobalt, med säte i London, står mellan streamingjättar som Spotify och artisterna i värdekedjan. Affärsidén är att effektivisera hur musiker får betalt. Grundaren Willard Ahdritz driver även ett skivbolag och erbjuder betalningslösningar för musikbranschen. I ägarkretsen finns musikprofiler som Max Martin och Paul McCartney.
Läs mer: Popstjärnornas favorit Kobalt närmar sig unicorn-status
# 5: Kry
Senaste värdering: 3 miljarder kronor (juni 2018)
Kry fyllde på kassan med en halv miljard kronor i somras från befintliga ägare som Accel, Creandum, Index Ventures och Project A Ventures. I samband med kapitalrundan växte nätläkarens värdering med tre gånger till 3 miljarder kronor.
Läs mer: Krys vd om nya miljardvärderingen: "Expansionen kommer att kosta"
# 6: Bima
Senaste värdering: 2,6 miljarder kronor (december 2017)
Bima är ett delvis Kinnevik-ägt bolag som säljer mikroförsäkringar i utvecklingsländer. Bolaget passerade miljardstrecket redan 2015 och nådde en värdering på 2,6 miljarder kronor i samband med en finansieringsrunda i slutet på förra året.
Läs mer: Svenska mikroförsäkraren om nya ägaren: "Den perfekta investeraren"
# 7: Apotea
Senaste värdering: 2,5 miljarder kronor (juli 2018)
Apoteas kom i fjol då finansmannen Sven Hagströmers Creades köpte in sig i nätapoteket. Värderingen var hög – men inte tillräckligt hög för grundaren Pär Svärdson att sälja. Under året har Creades sänkt värderingen på bolaget från 2,6 miljarder till 2,5 miljarder kronor.
Läs mer: Därför sänker ägaren Apoteas värdering
# 8: Truecaller
Senaste värdering: 2,2 miljarder kronor (oktober 2014)
Under 2015 ryktades Truecaller leta riskkapital till en värdering på över 1 miljard dollar, cirka 9 miljarder kronor, men backade senare från planerna för att istället börja tjäna egna pengar. Truecaller säger sig fortsatt inte behöva ny finansiering efter att ha sålt mindre poster av existerande aktier till svenska Inbox Capital och Zenith Venture Capital under 2017.
Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter
# 9: Yubico
Senaste värdering: 2,1 miljarder kronor (juni 2018)
Svenska Yubicos it-säkerhetsnycklar används av de flesta av USA:s största techbolag: Microsoft, Google, Facebook och Dropbox är bara några exempel. Stina och Jacob Ehrensvärds bolag värderades till 2,1 miljarder i samband med en mindre nyemission i somras.

Läs mer: Yubicos får ny miljardvärdering – riskkapitaljätten Andreessen Horowitz tar plats i styrelsen
# 10: Mathem
Senaste värdering: 2 miljarder kronor (januari 2017)
Den digitala matbutiken Mathem ökade omsättningen till över 1 miljard kronor under förra året. I samband med att detaljhandelskedjan Clas Ohlson klev in i ägarkretsen i december 2017 värderades bolaget till drygt 2 miljarder kronor, trots att förlusterna uppgår till 169 miljoner kronor.
Läs mer: Clas Ohlson går in i Mathem
# 11: Na-kd
Senaste värdering: 1,5 miljarder kronor (januari 2018)
Den svenska nätmodehandlaren Na-kd tripplade sin värdering till 1,5 miljarder kronor i början av året. Detta i samband med att Jarno Vanhatapios bolag tog in 360 miljoner kronor i färskt riskkapital från bland andra Northzone och Eequity.
Läs mer: Modekungens Na-kd tar in kapital – passerar miljardvallen
# 12: Zound Industries
Senaste värdering: 1,4 miljarder kronor (maj 2018)
Det börsaktuella lur- och högtalarbolaget Zound Industries 2018 har präglats av interna stridigheter, med grundaren Konrad Bergström på ena sidan och vd:n Pernilla Ekman och storägaren Tommy Jacobson på den andra. Enligt tidigare källor till Di Digital handlas aktierna i Zound i dag till en total värdering på ungefär 1,4 miljarder kronor. Men vid en börsnotering eller ett uppköp skulle bolaget kunna värderas till uppemot 2 miljarder kronor, enligt uppgifter.

Läs mer: Marc Wallenberg lägger miljardbud på Zound
# 13: Soundcloud
Senaste värdering: 1,2 miljarder kronor (augusti 2017)
Sedan 2015 har den svenskgrundade musiktjänsten Soundclouds värdering slaktats från drygt 5 miljarder kronor till nuvarande 1,2 miljarder kronor.
Läs mer: Soundcloud växer med 89 procent – men förlusterna ökar
# 14: Epidemic Sound
Senaste värdering: 1,1 miljarder kronor (november 2017)
Epidemic Sound tillhandahåller en ljudbank där alla från Youtube-kreatörer till Spotify kan köpa musik. I november 2017 köpte riskkapitaljätten EQT in sig som delägare, i en affär som värderade bolaget till 1,1 miljarder kronor.
Läs mer: Epidemic Sound går över miljarden – då passar grundarna på att sälja
# 15: Neo4j
Senaste värdering: Högre än 1 miljard kronor (november 2016)
Malmöbolaget Neo4j, som tidigare gick under namnet Neo Technology, utvecklar ett grafdatabasverktyg som till exempel hjälper den amerikanska jätten Target att optimera sin e-handel. Neo Technology värderades till 1 miljard kronor när statliga Almi Invest sålde av sina andelar i slutet på 2016. Dock ska den faktiska värderingen vara betydligt högre, enligt Di Digitals uppgifter.
Läs mer: Emil Eifrém om sin åtalade delägare: ”Ola Rollén var vår dröminvesterare”
# 16: Jollyroom
Senaste värdering: Minst 1 miljard kronor (juli 2018)
Storägaren och grundaren Ole Sauar har aldrig gjort en officiell värdering på sin babybutik, som växte med 50 procent förra året och sålde för över 1 miljard kronor. Men redan i början av 2017 kom uppgifter om att Jollyroom borde värderas till mellan 1 och 2 miljarder kronor i jämförelse med andra e-handelsbolag.
Läs mer: E-handelsraketen Jollyroom spränger miljardvallen
# 17: Yanzi
Senaste värdering: Minst 1 miljard kronor (juli 2018)
Det svenska IoT-bolaget säljer uppkopplade sensorer till större fastigheter. I somras köpte det amerikanska riskkapitalbolaget Pegasus en majoritet av aktierna i doldisbolaget för mer än 500 miljoner kronor, och enligt Di Digitals uppgifter sprängde dess värdering därmed miljardvallen.
Läs mer: Svenskt IoT-bolag får ny storägare – tar in 500 miljoner
# 18: Natural Cycles
Senaste värdering: 1 miljard kronor (november 2017)
Preventiv-appen Natural Cycles värdering sprängde miljardvallen i november 2017, när bolaget tog in 250 miljoner kronor från bland andra EQT Ventures. Under året har appen, med fler än 500 000 registrerade användare, granskats av Läkemedelsverket i Sverige efter flera fall av oönskade graviditeter. Natural Cycles produkt blev dock nyligen godkänd i USA, som den första i sitt slag.

Lyssna mer: Natural Cycles grundare om den hårda kritiken: ”Det blev riktigt jobbigt”
# 19: Automile
Senaste värdering: 1 miljard kronor (oktober 2017)
Serieentreprenören Jens Nylander grundades Automile under 2014. Bolaget utvecklar ett system som mäter bilförares vanor och i vilket skick en bil befinner sig i. I fjol genomförde Automile sin största runda hittills på över 280 miljoner, med Insight Venture Partner som ledande investerare. Enligt Jens Nylander värderades bolaget efter rundan till omkring en miljard kronor.
Läs mer: Gasen i botten för Automile – växer med 88 procent
# 20: Babyshop
Senaste värdering: 1 miljard kronor (juli 2018)
Marcus och Linn Tagessons e-handelsbolag omsatte i fjol runt 835 miljoner kronor och väntas kunna nå lönsamhet under 2018.
Läs mer: Lekande lätt för e-handlaren Babyshop – kryper mot miljarden
# 21: Linas Matkasse
Senaste värdering: 908 miljoner kronor (september 2015)
Det Norge-baserade bolaget Linas Matkasse vara nära gränsen redan för tre år sedan när riskkapitalbolaget Herkules köpte in sig. Under 2017 backade omsättningen i det svenska dotterbolaget för första gången i dess historia. Men en försiktig värdering skulle ändå innebära att Linas Matkasse passerar miljardstrecket.
Läs mer: Uppgifter: Linas matkasse sneglar mot börsen
Källor: Offentliga värderingar, uppgifter till Di Digital, handlingar från Bolagsverket och Nordic Tech List.
Fotnot: Bolag värderas oftast i samband med nya investeringsrundor. Därför kan fler bolag än de på listan vara värda över 1 miljard kronor utan att det har uppmärksammats.