Annons

Fler elsparkcyklar i Göteborg till våren – men Lime lägger ned

Göteborg går mot strömmen och utökar antalet elsparkcyklar när den nya tillståndperioden inleds nu april. 

Sammanlagt 5.000 tillstånd fördelas jämnt mellan bolagen Voi, Tier, Bolt och Ryde – medan Lime beslutat att lägga ned sin verksamhet i staden.

Götaplatsen i Göteborg.
Götaplatsen i Göteborg.Foto:Johan Nilsson och Erik Abel (TT).

Göteborg går mot strömmen och utökar antalet elsparkcyklar när den nya tillståndperioden inleds nu april. Sammanlagt 5.000 tillstånd fördelas jämt mellan bolagen Voi, Tier, Bolt och Ryde – medan Lime beslutat att lägga ned sin verksamhet i staden. 

”Vi har förlängt tillstånden för de bolag som tidigare varit aktiva i Göteborg. Utöver det så tillkommer Ryde, medan Lime tyvärr valde att inte ansöka om nytt tillstånd”, säger Markus Aarflot, projektledare för mobilitetstjänster i Göteborg Stad.

Bolaget Ridemovi hade också ansökt om tillstånd, men då Göteborg Stad som mest ville ha fyra bolag så lottade staden om vilket av bolagen Ridemovi och Ryde som skulle få det fjärde tillståndet. Lottningsförfarandet var också den främsta anledningen till att Lime valde att hoppa av. Tillvägagångssättet gjorde det svårt för dem att planera sin verksamhet, meddelar bolagets policychef i Sverige, Fredrik Timell.

De fyra bolagen som blev kvar kommer nu få möjlighet att ställa ut 1.250 fordon vardera. Det innebär att det totala antalets fordon nu höjs från 4.400 till 5.000. Dessutom har staden infört en ny zon där upp till 2.000 fordon totalt kan ställas ut, utanför de centrala delarna av Göteborg. Här har två av aktörerna – Voi och Bolt – ansökt om tillstånd för totalt mellan 500 och 1.300 fordon beroende på månad. 

Markus Aarflot är projektledare för mobilitetstjänster i Göteborg.
Markus Aarflot är projektledare för mobilitetstjänster i Göteborg.

”Vi har trångt i centrala Göteborg, men det finns ju plats på andra ställen i staden. Så nu får bolagen en möjlighet att testa där. Från stadens sida är det viktigt att inte begränsa medborgarnas tillgång till mikromobilitet – förutsatt att det inte blir stökigt”, säger Markus Aarflot.

Att avgiften, 1.371 kr per år och fordon, är densamma i de båda zonerna har väckt en del kritik. Anledningen är att täckningsgraden är lägre i ytterområdena, vilket gör det svårt att motivera att ställa sina fordon där. 

”Jag vill helst ha ett lägre pris där det också finns mer plats och fyller en utökad funktion i transportsystemet. Vi känner igen den tanken från företagen och vi delar den. Att använda sig av differentierade avgifter skulle kunna vara ett sätt för oss att styra mot att företagen har verksamhet i hela Göteborg. Men ännu finns inga sådana planer och det skulle ta tid att få till en sån förändring”, säger Markus Aarflot.

Sommaren 2021 var något av ett lågvattenmärke för elsparkcyklarna. I Stockholm var antalet fordon som mest uppe i 23.000 och i likhet med Malmö och Göteborg var kritiken kring hur elsparkcyklarna ”parkerades” högljudd. 

Sedan dess har städerna infört maxtak och regeringen har också gett kommunerna möjligheten att införa ett parkeringsförbud för elsparkcyklarna. I Göteborg har man ännu inte använt sig av det på gångbanor, men det är förbjudet att parkera på stadens cykelbanor. 

Men liksom tidigare har staden rätt att flytta fordon som är olämpligt uppställda på andra ytor. 

”I nuläget har vi inte tillräckligt många parkeringsplatser. Så det fungerar inte här just nu. Men vi kommer att att bygga ut med ordentlig parkering för mikromobilitet kontinuerligt framöver”, säger Aarflot. 

Den nya tillståndsperioden gäller från 1 april i år till 31 mars 2024.

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera