Göteborg går mot strömmen och utökar antalet elsparkcyklar när den nya tillståndperioden inleds nu april. Sammanlagt 5.000 tillstånd fördelas jämt mellan bolagen Voi, Tier, Bolt och Ryde – medan Lime beslutat att lägga ned sin verksamhet i staden.
”Vi har förlängt tillstånden för de bolag som tidigare varit aktiva i Göteborg. Utöver det så tillkommer Ryde, medan Lime tyvärr valde att inte ansöka om nytt tillstånd”, säger Markus Aarflot, projektledare för mobilitetstjänster i Göteborg Stad.
Bolaget Ridemovi hade också ansökt om tillstånd, men då Göteborg Stad som mest ville ha fyra bolag så lottade staden om vilket av bolagen Ridemovi och Ryde som skulle få det fjärde tillståndet. Lottningsförfarandet var också den främsta anledningen till att Lime valde att hoppa av. Tillvägagångssättet gjorde det svårt för dem att planera sin verksamhet, meddelar bolagets policychef i Sverige, Fredrik Timell.
De fyra bolagen som blev kvar kommer nu få möjlighet att ställa ut 1.250 fordon vardera. Det innebär att det totala antalets fordon nu höjs från 4.400 till 5.000. Dessutom har staden infört en ny zon där upp till 2.000 fordon totalt kan ställas ut, utanför de centrala delarna av Göteborg. Här har två av aktörerna – Voi och Bolt – ansökt om tillstånd för totalt mellan 500 och 1.300 fordon beroende på månad.

”Vi har trångt i centrala Göteborg, men det finns ju plats på andra ställen i staden. Så nu får bolagen en möjlighet att testa där. Från stadens sida är det viktigt att inte begränsa medborgarnas tillgång till mikromobilitet – förutsatt att det inte blir stökigt”, säger Markus Aarflot.
Att avgiften, 1.371 kr per år och fordon, är densamma i de båda zonerna har väckt en del kritik. Anledningen är att täckningsgraden är lägre i ytterområdena, vilket gör det svårt att motivera att ställa sina fordon där.
”Jag vill helst ha ett lägre pris där det också finns mer plats och fyller en utökad funktion i transportsystemet. Vi känner igen den tanken från företagen och vi delar den. Att använda sig av differentierade avgifter skulle kunna vara ett sätt för oss att styra mot att företagen har verksamhet i hela Göteborg. Men ännu finns inga sådana planer och det skulle ta tid att få till en sån förändring”, säger Markus Aarflot.
Sommaren 2021 var något av ett lågvattenmärke för elsparkcyklarna. I Stockholm var antalet fordon som mest uppe i 23.000 och i likhet med Malmö och Göteborg var kritiken kring hur elsparkcyklarna ”parkerades” högljudd.
Sedan dess har städerna infört maxtak och regeringen har också gett kommunerna möjligheten att införa ett parkeringsförbud för elsparkcyklarna. I Göteborg har man ännu inte använt sig av det på gångbanor, men det är förbjudet att parkera på stadens cykelbanor.
Men liksom tidigare har staden rätt att flytta fordon som är olämpligt uppställda på andra ytor.
”I nuläget har vi inte tillräckligt många parkeringsplatser. Så det fungerar inte här just nu. Men vi kommer att att bygga ut med ordentlig parkering för mikromobilitet kontinuerligt framöver”, säger Aarflot.
Den nya tillståndsperioden gäller från 1 april i år till 31 mars 2024.