1515
Annons

Fjorton startups som vill förändra hur du äter

Tröttnat på den vanliga matkassen utanför dörren? Här är 14 startupföretag som vill förändra ditt sätt att köpa, äta och laga mat. 

Medsols från vänster: Impossiblefoods, Airdine, Bakboxen, Qvicket, Foodora och Innocentia.
Medsols från vänster: Impossiblefoods, Airdine, Bakboxen, Qvicket, Foodora och Innocentia.Foto:Kollage

Alla måste äta. Det kanske är just därför nya lösningar för hur och var vi får tag i mat, samt vad vi stoppar i oss, dyker upp titt som tätt. 

Här är fem trender och 14 bolag att hålla koll på för dig som vill hänga med i trenderna inom mat och digital teknik: 

Boxar:

Bakboxen – En prenumerationstjänst som varje månad skickar hem recept, ingredienser och köksredskap för att göra ett hemligt bakverk. Bolaget Crate Inventors som står bakom Bakboxen har nyligen även lanserat andra boxar, som exempelvis Dejtboxen

Fikabox – En prenumerationstjänst som levererar en låda med valda nötter och choklad. Bolagets framtid är osäker sedan Fikabox har ansökt om rekonstruktion.

Veganboxen – En prenumerationstjänst som varje månad skickar hem veganska godsaker och djurvänliga snacks. 

Läs även: Spelmogul lanserar bakbox

Foto:

Utanför boxen:

Qvicket – Äta myror? Nej, men syrsor. Svenska Qvicket vill få dig att tänka miljömedvetet och välja syrsmjöl istället för köttprodukter. Det svenska bolaget ger dig även recept för hur du kan använda de nermalda insekterna i din matlagning.

Om syrsor inte faller dig i smaken kommer Impossible foods kött gjort av växter sannolikt att introduceras i Sverige inom kort.

Ipiit – Med ena foten i Malmö och den andra i Silicon Valley vill kvinnorna bakom Ipiit hjälpa dig att snabbt ta reda på vad det du väljer i matbutiken innehåller. Genom att scanna produkterna med din mobil får du information om de innehåller saker du inte tål eller inte vill äta. 

Innocentia – Litar du på köttets bäst-före-datum? Malmöbolaget Innocentia vill byta ut alla bäst-före-etiketter med sina smarta etiketter som analyserar gaserna som köttet ger ifrån sig, för att avslöja hur köttet egentligen mår.

Ät något på gränsen till gammalt: 

Resq – En finsk räddningstjänst som kopplar ihop gäster och restauranger för att rädda ätbar mat med hög kvalitet från att hamna i soptunnan. 

Sopköket – Bolaget samarbetar med matbutiker och lagar mat av butikernas råvaror som är nära utgångsdatum eller har skador och annars skulle ha slängts.

Yourlocal – En dansk startup som har tagit sig över Öresundsbron. Bolaget kopplar samman lokala matbutiker, take away-restauranger och boende i närområdet för att minska matsvinnet.

Läs även: Dansk startup vill sälja gammal mat till Malmöbor

Foto:

Matleveranser: 

Icas infridge – Ett pilotprojekt där Ica, det digitala låsföretaget Glue (NTL) och Postnord leverade matvaror direkt till kundernas kylskåp. Partnerna utvärderar nu pilotprojektet för att se hur det ska passa in i ett större projekt.

Wolt – Välj mat från restauranger och få den hemlevererad av cykelbud mot en kostnad. Finska Wolt är inte ensamma på marknaden – den största konkurrenten i Sverige är tyska Foodora

Rent a chef  – Om du vill ha en personlig touch utan att lämna hemmet finns en lyxigare lösning - hyr in en kock. Även här finns det flera aktörer och skillnader i prislapp. 

Läs även: Fulspel när mat-appar krigar om krogar

Foto:

Äta borta:

Airdine – Tjänsten för dig som är både social och hungrig. Airdine hjälper både de som vill ta emot gäster och de som vill betala en slant för att gå hem till någon annan för att äta. Fungerar som ett Airbnb för middagsgäster.

Invitationsdepartementet: En ideell plattform för privata middagsbjudningar, med syftet att hjälpa nyanlända personer att lära sig svenska. Till skillnad från Airdine ska middagarna vara gratis.

Läs även: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

Har vi missat några spännande techbolag med inriktning på mat? Mejla gärna digital@di.se så lägger vi till dem på listan!

Du missar väl inte Di Digitals egen foodtech-blogg? Läs Internet of food här!


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?