First North-bolag ska utveckla självkörande elfordon – rusar över 100 procent
Den First North-noterade tillverkaren Clean Motion ska börja utveckla en självkörande variant av sitt trehjuliga elfordon, med finansiellt stöd från Trafikverket. Aktien hoppar glädjeskutt efter beskedet.
Johannes Karlsson
Text
Clean Motions storägare Niklas Zennström och bolagets fordon Zbee, som nu ska utvecklas i en självkörande modell.Foto:Di och press.
Clean Motion
CLEMO +1,42%
Dagens utveckling ska börja utveckla en självkörande variant av sitt elfordon Zbee, anpassat för leveranser.
Bolaget tillverkar så kallade tuk-tuks, trehjuliga taxifordon som drivs på el. En av de största kunderna är startupbolaget Bzzt som kör bilarna på Stockholms gator – men man levererar även till den indiska taxijätten Ola.
Utvecklingen av en självkörande modell kommer att vara en del i ett projekt med en löptid på två år som delfinansieras av Trafikverket.
I april beviljades Clean Motion en företagsrekonstruktion, som fortfande pågår.
Bolaget har haft likviditetsproblem under en längre tid och licensförsäljningen av fordonen har gått trögt, särskilt under coronapandemin.
En av bolagets mest kända delägare är Skype-miljardären Niklas Zennström, som kontrollerar drygt 4 procent av aktierna enligt ägardatatjänsten Holdings.
Aktien tog ett enormt glädjeskutt efter nyheten om de självkörande fordonen och steg med över 100 procent på First North, om än från låga nivåer. Efter rusningen uppgår börsvärdet till ungefär 44 miljoner kronor. (Följ kursen här.)
Johannes Karlsson
Innehåll från WintAnnons
Framtidens företagare har all administration ”under ett tak”
Människor har alltid letat efter sätt att spara tid i vardagen. Som en effekt av detta uppstod under början av 1900-talet uttrycket One stop shop – ett ställe för allt. Och nu har det som länge varit ett fenomen i fysiska butiker tagit steget in i den digitala världen. Allt fler digitala tjänster erbjuder nämligen ”allt i ett gränssnitt”.
Det är inte svårt att förstå att konceptet One stop shop blev en hit när det lanserades för snart 100 år sedan. Istället för att gå till en butik för att köpa mjölk, en annan för att köpa kött och en tredje för att handla bröd kunde man nu köpa allt under samma tak, vilket hade många positiva effekter på människors vardag.
Nu ser vi att den utveckling som skedde med fysiska butiker för 100 år sedan har förflyttats till digitala arenor. Idag sitter många företagare i flera olika system för att hantera sin vardag. Ett verktyg för bokföring, ett annat för fakturor, en egen app för tidrapportering och mailkommunikation med sin redovisningskonsult. Att hoppa mellan olika gränssnitt och system tar mycket mer tid än vad de flesta är villiga att lägga. Lösningen: digitala one stop shops för företagare.
Den automatiska bokföringstjänsten Wintär en av de aktörer som nu tagit sitt erbjudande ytterligare ett steg längre genom att bland annat introducera tidrapportering som en del av sin helhetstjänst.
– Wint har länge haft som mål att göra livet för Sveriges företagare till en behaglig upplevelse. Det innebär att vi tar begreppet One stop shop på stort allvar. Hos oss ska du kunna lösa allt på samma plattform och i samma gränssnitt. Att vi sköter bokföringen är en självklarhet. Likaså att våra kunder fakturerar och hanterar sina kvitton i Wint, berättar Nathalie Björnman, projektledare på Wint.
– Wint sköter även kundernas betalningar och samlar all kommunikation mellan oss och våra kunder direkt i gränssnittet, för att de ska slippa hoppa mellan olika system. Nu tar vi vårt erbjudande för företagaren ytterligare ett steg och lanserar tidrapportering som är helt integrerad i tjänsten, berättar Nathalie Björnman.
I de flesta större bolag är tidrapportering en del av vardagen, men även för mindre bolag finns många fördelar med att hålla koll på den arbetade tiden. Att inte veta exakt hur mycket tid du lägger i ett projekt är ofta en nackdel. Dels vet du inte riktigt hur mycket tid du lägger, men inte heller hur väl dina offerter och fakturor stämmer med verkligheten. Att jobba för mycket för alldeles för lite lön för mödan är vare sig kul eller bra.
– Det finns bara fördelar med att tidrapportera överlag. Men vi har givetvis tagit det ett steg längre, säger Nathalie Björnman. I Wint får du tidrapporteringen helt integrerad. Det betyder att din tidrapport synkar med fakturering, bokföring, avvikelser och löneunderlag. Dessutom får du rapporter och realtidskoll som ger er möjlighet till uppföljning på projektnivå och bättre underlag till strategiska beslut på företagsnivå. Det här One stop shop på riktigt, konstaterar hon.
Men att integrera tidrapportering i tjänsten är bara ett steg på vägen för Wint. Inom kort kommer man också erbjuda möjlighet att automatiskt skicka obetalda kundfakturor till inkasso direkt från gränssnittet och flera nya samarbeten och funktioner är under utveckling. Men är det så enkelt att allt kan lösas på samma plattform?
– Idag ser vi att flera konkurrerar om att vara den enda tjänsten för företagaren, en plats där du med samma log-in kan sköta allt från bokföring till uppföljning. Problemet för företagaren är att alla funktioner ofta finns i olika moduler och tillägg och du måste plocka ihop ditt eget paket utefter dina behov, vilket ofta blir en ganska kostsam historia, berättar Nathalie Björnman.
– Målet med Wint är att du som företagare ska kunna lösa alla dina ekonomiska ärenden – och i förlängningen all administration – på samma plats och till en fast månadskostnad. En One stop shop för företagare helt enkelt, avslutar Nathalie Björnman.