Hoppa till innehållet

Annons

Fintechuppstickaren vill skrota betalkorten – tar in 114 miljoner kronor

Fintechbolaget Zaver vill med sin betaltjänst byta ut det fysiska betalkortet mot mobiltelefonen inom handeln.

Nu tar bolaget in 114 miljoner kronor från flera välkända investerare och planerar lansering i Tyskland. ”Det är ett land som varit präglat av kontanter men som precis är på väg in i den digitala eran”, säger bolagets vd och medgrundare Amir Marandi. 

Amir Marandi, medgrundare och vd på Zaver
Amir Marandi, medgrundare och vd på ZaverFoto:Press.

Zaver startade som en betaltjänst mellan privatpersoner 2017. För två år sedan lanserades betallösningen för företag, ”Zaver for Business”, och det är där allt fokus ligger nu. 

Genom Zaver får företagens kunder en länk per sms till sin mobiltelefon, om de inte redan har företags app, och kan därefter välja mellan att betala direkt, dela upp köpet eller att handla på faktura. 

Bland kunderna finns alltifrån bilförsäljare till vårdkliniker och frisörsalonger. 

2020 omsatte bolaget 4,1 miljoner kronor och hade ett minusresultat på 5,3 miljoner kronor. 

”Under september hade vi redan fördubblat fjolårets omsättning. Så vi tuffar på, även om marknadsandelar går före resultat i denna fas”, kommenterar bolagets vd och medgrundare Amir Marandi.

I februari tog bolaget in 40 miljoner kronor i kapital från bland andra Evolution Gamings medgrundare Fredrik Österberg och Tetra Pak-arvtagaren Magnus Rausing, och de är med även i höstens runda på 114 miljoner kronor. Någon värdering vill Zaver inte gå ut med, men noteras kan att bolaget hittills tagit in över 190 miljoner kronor i externt kapital.

Andra investerare är familjen Wattin via Inbox Captial, Atomicos partner Joen Bonnier, Nordnets storägare Tom Dinkelspiel, Cints grundare Bo Mattsson och trion Fabian Hielte, Maximilian Hobohm och Johannes Hobohm som tillsammans äger investeringsbolaget Ernström.

Med pengarna ska bolaget expandera internationellt med särskilt fokus på Tyskland. Sverige är en oerhört bra första marknad för fintech-bolag tack vare att bolagen har tillgång till så mycket data, anser Amir Marandi.  

”De användarupplevelser som går att skapa i Sverige är inte alltid lika självklara i andra delar av världen. Hur går man till väga när bank-id inte existerar i ett land, exempelvis? Men, det är även lösningar på dessa komplexa problem som skapar värde. Just nu utvärderar vi den tyska marknaden som är världens fjärde största ekonomi, ett land som varit präglat av kontanter men som precis är på väg in i den digitala eran”, förklarar han. 

Den första affärsidén med handel mellan privatpersoner är satt på paus.  

”Vår checkout för handel mellan privatpersoner var nog den första av sitt slag i Sverige, och något som ligger oss varmt om hjärtat. Men, var sak har sin tid, och just nu har vi valt att fokusera på andra delar av verksamheten innan vi tittar på denna funktion igen”, avslutar Amir Marandi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehåll från DeelAnnons

Deels lösning förenklar global expansion

Att hantera globala löner kan vara tidskrävande och frustrerande. Med Deels lösning Global Payroll kan företag koncentrera sig på det som är viktigt.

– Med vår lösning kan man spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

En av de vanligaste utmaningarna som företag står inför efter att ha expanderat globalt är att hantera lönehantering i flera länder samtidigt. När företag blir internationella kan de behöva etablera partnerskap med lokala lönebolag i varje land. Detta kan exempelvis handla om skillnader i processer, system och servicetermer, vilket gör att företagen behöver lägga mycket tid och resurser på att sammanställa och översätta information för att få en tydlig översikt.

Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel, menar att dessa utmaningar kan leda till tidskrävande manuellt arbete för att få en översiktlig bild av lönehanteringen.

– Inte bara kan det vara klurigt för företag att navigera den, ofta snåriga, djungeln som olika processer på olika marknader innebär, det kan även visa sig svårt för företag att få snabba svar eller korrigeringar från sina lönepartners. 

En vanlig lösning är att samarbeta med mindre aktörer i de länder som företagen har anställda i, men detta resulterar ofta i en fragmenterad löneavdelning som är svår att få en översikt av. Samtidigt kan det ta veckor att få svar på frågor om lönespecifikationer eller andra frågor som en anställd kan ha.

En plattform för alla marknader

Genom att använda Deels Global Payroll-lösning kan företag spara tid och få en bättre översikt över hela sin lönehantering och undvika felaktigheter, förseningar i löneutbetalningar och ha en fast kontaktperson som kan svara på eventuella frågor.

– Anställda kan själva fylla i eventuell semester, frånvaro andra lönerelaterade ärenden direkt på plattformen. All information delas direkt med Deels experter, vilket helt tar bort behovet av manuella arbetsprocesser. För företag som vill automatisera löneprocessen ytterligare kan vi hantera samtliga löneutbetalningar och skatter i samtliga länder de är verksamma i samt i dess lokala valuta, och sedan skicka en samlad faktura till huvudkontoret, förklarar Daniel.

Fördelarna med Deels lösning går längre än så då den inkluderar möjligheten att kombinera och få kontroll över alla personalkostnader i ett och samma system, oavsett om det gäller anställda i den juridiska enheten eller konsulter. Detta ger företag en tydlig översikt och möjlighet att analysera statistik från en central plattform.

Daniel poängterar dock att Global Payroll inte nödvändigtvis innebär att man tar över hela företagets lönehantering i samtliga länder. 

– Det kan vara aktuellt för företag som har kontor i flera länder och behöver hjälp specifikt för den utländska delen av sin lönehantering, men att de hanterar den svenska verksamheten själva, säger han och avslutar:

– Global Payroll kan vara en utmanande process, men genom att använda lösningar som Deel kan erbjuda kan företag spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt.

Läs mer om Deel här! 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera