Hoppa till innehållet

Annons

Fintechbolaget byter fot – fokuserar helt på utlandsbetalningar

Fintechbolaget Lesslie ändrar strategi och fokuserar helt på sin tjänst som hjälper företag med utlandsbetalningar.

Bolaget plockar samtidigt in 10 miljoner kronor från, bland andra, Klarnas tidigare teknikchef och Swish tidigare ordförande.

Lesslies medgrundare från vänster: Gunnar Rytterling, Filip Haglund och Oscar Viken.
Lesslies medgrundare från vänster: Gunnar Rytterling, Filip Haglund och Oscar Viken.
Swish tidigare ordförande Erik Seifert.
Swish tidigare ordförande Erik Seifert.Foto:KATRI BENCKERT
Gunnar Rytterling, grundare och vd för Lesslie.
Gunnar Rytterling, grundare och vd för Lesslie.Foto:2020 Felicia Berlin

Startupbolaget Lesslie är ett licensierat betalningsinstitut som grundades 2020 av tidigare Nordeachefen Gunnar Rytterling, Klarnaveteranen Oscar Viken och algoritmutvecklaren Filip Haglund. Ursprungsidén gick ut på att utveckla en heltäckande mjukvaruplattform för att automatisera betalningar, utföra ekonomiska kontroller, hantera bankärenden och redovisning. 

Nu byter bolaget strategi för att helt fokusera på den nylanserade betalningstjänsten Lesslie Pay, som underlättar för företag som gör utlandsbetalningar. 

”Våra kunder är ofta små och mellanstora import- och exportbolag som i regel har dålig koll på bankernas valutapåslag. Det kan röra sig om matimportörer och e-handlare, men även verkstadsbolag. För dem blir det en aha-upplevelse när de förstår att vi kan spara dem pengar och samtidigt underlätta deras bokföring”, säger bolagets vd och medgrundare Gunnar Rytterling. 

Bolaget plockar samtidigt in 10 miljoner kronor från, bland andra, Klarnas tidigare teknikchef David Craelius och Swish tidigare ordförande Erik Seifert. Båda tar nu plats i styrelsen. 

”Jag har utvecklat många finansplattformar under min karriär och det var länge sen jag såg ett så väl positionerat bolag med en sådan enastående produkt. Lesslie har lyckats hitta ett gap i marknaden som ingen annan agerar på”, säger David Craelius.

Även Quinary Investment och Njord Ventures är med på investerarlistan. 

”Vi har stakat ut vår riktning och det har tilltalat våra investerare”, vd Gunnar Rytterling.

Rundan är något lägre än den från 2022 då bolaget tog in 12 miljoner av bland andra Willem De Geer och investmentbolaget YLD samt Humble & Co-grundaren Noel Abdayem.

Lesslie uppger att det stått klart, under det senaste året, att effektivisering och kostnadsbesparingar för utlandsbetalningar är vad kunderna efterfrågar mest. Därav har Lesslie renodlat sitt tjänsteutbud och satsat på att lansera Lesslie Pay som man beskriver som ”en smidig betaltjänst för företagare som handlar med utlandet, och som exempelvis ger en bättre växelkurs än svenska banker”.

”Intresset bland företagskunder för vår utlandsbetalningstjänst har fullkomligt exploderat under våren, vilket är naturligt med tanke på det utmanande makroläget. Lesslies tjänst sparar årligen flera miljoner för våra företagskunder genom att sänka bankavgifter på utlandsbetalningar”, säger vd Gunnar Rytterling.

Han uppger även att Lesslies kundbas har vuxit med över 300 procent det senaste halvåret och att man har en kontrakterad betalvolym på över 3,0 miljarder kronor.

Innehåll från WintAnnons

4 saker att göra i sommar för att kickstarta ditt företagande till hösten

Kanske är det vårljuset eller försommarvärmen som gör att idéerna sprudlar just nu och att många vågar drömma om en ny vardag – en nystart med ett eget företag att jobba i efter semestern? För visst är sommaren en bra tid att sätta planerna i verket om du planerar att öppna egen låda.

I den här artikeln delar den automatiserade bokföringstjänsten Wint med sig av sina fyra bästa tips på saker du kan göra redan nu för att vara redo att maxa ditt företagande till hösten – vare sig du startar ditt första bolag eller planerar att utöka verksamheten med ett holdingbolag eller ytterligare en business. 

1. Har du rätt timpris?

En av de viktigaste delarna i ditt företagande, vare sig du redan driver ditt bolag eller planerar att starta, är att säkerställa att du har rätt prissättning i förhållande till bolagets utgifter samt den lön du vill plocka ut. Hur mycket behöver du fakturera för att gå plus och för att drömmen om eget företag ska kännas lönsam och rimlig?

Svaret hittar du ofta genom att räkna baklänges. Börja med att bestämma vilken lön du vill ha och försök räkna på vilka bolagets fasta utgifter kommer att vara. På så sätt vet du hur mycket du behöver för att täcka bolagets kostnader. Därefter kan du även fundera kring andra parametrar, som hur mycket du vill jobba varje månad, för att komma fram till vilket timpris du behöver ha för att allt ska gå runt. 

I Wints kunskapsbank Wint Academy kan du läsa mer om hur du som konsult kan räkna ut ditt timpris. 

2. Vänta inte – starta bolaget redan nu!

Vare sig det är ditt första, andra eller tredje bolag du ska starta – vänta inte till hösten med att starta upp det! Gör det redan nu, så att allting är klart när semestern är över. Du vill ju inte riskera att fastna i att ha ett nästan färdigregistrerat företag i september.

Wint har flera redan startklara aktiebolag på lager och kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande snabbt, enkelt och utan avgift. Blir du kund hos Wint bjuder de på alla registreringsavgifter och förser dig med ett färdigt AB, inklusive företagskonto hos SEB. Det enda du behöver är aktiekapitalet på 25 000 kr – pengar som du sedan har kvar i ditt bolag. Dessutom hjälper de till med registrering av F-skatt med mera.

3. Läs på om dina avdrag och förmåner

Att driva eget företag ger dig möjlighet att styra över din tid och sätta din egen lön, men det öppnar också för möjligheter att erbjuda dig själv fler eller bättre förmåner än vad du hade då du var anställd. En stor fördel med att driva aktiebolag är nämligen att du som ägare räknas som anställd i bolaget och har rätt att erbjuda dig själv anställningsförmåner – någonting som inte är möjligt om du skulle driva enskild firma.

Varför inte maxa ditt friskvårdsbidrag med 5 000 kr om året och toppa upp det med subventionerad massage i form av så kallad naturaförmån? Din hälsa är trots allt viktig för företagets framgång. Kom också ihåg att skriva över ditt mobilabonnemang på företaget. Om du har ett företagsabonnemang med fast kostnad får du nämligen använda telefonen även privat. Om företaget står för telefonabonnemanget har du rätt att dra av momsen för telefonkostnaden.

I Wint Academy kan du läsa mer om förmåner och avdrag för dig som företagare. 

4. Säkerställ god likviditet i bolaget – varje månad

Att ha koll på sin ekonomi är alltid viktigt. Och som företagare är det extra viktigt att ha kontroll över sina likvida medel, det vill säga de tillgångar företaget kan använda just nu, för att exempelvis betala lokalhyra, telefonräkningar, löner, osv. 

Om du redan driver, eller planerar att starta, en verksamhet där du tar betalt för din nedlagda tid är det lätt att hamna i perioder med oregelbundna intäkter, till exempel när du tar semester och därmed inte gör något jobb du kan fakturera för. I sådana lägen måste företaget ha en god likviditet, så att du kan fortsätta plocka ut din lön och betala dina fasta kostnader, utan att det svider allt för mycket i företagets kassa. 

Ett sätt att hålla koll på likviditeten är att göra en likviditetsbudget som du uppdaterar och underhåller regelbundet. En annan sak är att optimera dina ledtider vid fakturering. Måste du ha 30 dagars betalningsvillkor eller kan du förhandla med dina kunder om 15, eller kanske till och med 10, dagar? Ju kortare tid mellan skickad och betald faktura, desto kortare tid måste du ”ligga ute” med de pengar du redan arbetat in.

Wint har flera tips och artiklar om hur du kan säkerställa god likviditet i ditt bolag i Wint Academy. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera