Ett debitkort med social tvist, som bolaget själv beskriver det. Svenska Everything vill skapa ett digitalt community med inspiration från den gamla sparformen premieobligation.
”Allt fler produkter blir sociala i grunden. Det är bara titta på produkter kring spel, träning och shopping. Vi vet att det sociala kommer komma till vardagsfinanser och pengar också, frågan är bara hur och i vilken form”, säger Adam Lewestam, medgrundare och vd på Everything.
Bolaget är på väg att lansera ett betalkort och varje gång användaren handlar med kortet – oavsett summa – finns en chans att vinna pengar. Och genom att skapa grupper tillsammans med vänner, eller ”squads” som bolaget själva kallar det, kan man öka sina chanser att vinna. Något som bolaget hoppas ska bidra till det sociala engagemanget kring produkten, förklarar Adam Lewestam.
I stället för bonuspoäng eller dåliga så kallade ”cash back”-system vill han att prispotten ska vara tillräckligt lockande för att verkligen sporra användaren att handla med kortet.
”Banken tjänar normalt lite varje gång du använder ditt kort, och det vi gör är att vi tar en del av den intäkten och ger tillbaka till användaren. Det är svårt att ge en exakt siffra, men vi vill ge tillbaka uppemot 50 procent av intjäningen.”
Läs mer: ”Kryptodrottningen” tar sitt bolag till First North
Han poängterar att det inte handlar om ett hasardspel.
”Det är helt gratis att gå med och det vi ger bort är vår intjäning. Det finns ingen sannolikhet, odds eller liknande som avgör om du vinner eller inte, utan det är en helt deterministisk modell.”
Rent konkret samlas pengar i en vinstpott som betalas ut till en eller flera vinnare när potten har nått sin gräns.
”När vi nått gränsen för en vinstpott så blir det nästa användare som drar sitt kort som vinner pengarna”, säger Adam Lewestam.
Affärsmodellen bygger på att bolaget främst tjänar pengar på genomförda transaktioner, men Adam Lewestam menar att de kommer lansera en premiumtjänst och fortsätta utveckla nya produkter och lyfter bland annat fram sparkonto som en potentiell produkt.
I Storbritannien är ”premium bonds” sedan länge ett vanligt sätt att spara pengar på, och så sent som 2014 kunde svenskar fortfarande köpa premieobligationer. Riksgälden valde dock att ta bort obligationerna när de gjorde bedömningen att de inte längre bidrog till att minska kostnaden för statsskulden. Men det finns tydliga likheter i Everythings produkt och den gamla sparformen, menar bolaget själva.
Läs mer: Flera i ”Klarna-maffian” goda för 100-tals miljoner
”Den stora likheten med premieobligationer är att du kan vinna pengar utan att behöva satsa något, och det är gratis att vara med. Det räcker att du gör en transaktion för att ha chansen att vinna pengar.”
I sin senaste kapitalrunda förra året fyllde bolaget kassan med cirka 20 Mkr, med investerare som bland annat modebolaget Axel Arigatos grundare Albin Johansson, ängelinvesterargruppen Framtid och Peter Lindholm som ligger bakom bolaget Frontier Car Group, som nyligen såldes till internetjätten Naspers.
”Pengarna kommer främst gå till att utveckla produkten, bygga upp teamet och till lanseringen i Storbritannien”, säger Adam Lewestam.
Adam Lewestam har tidigare figurerat i media i samband med att han reste cirka 7 miljoner kronor i kapital till det då nystartade fintechbolaget Grace. I början av 2021 valde dock teamet bakom bolaget att lägga ner verksamheten.
Bolaget Everything grundades 2021 och deras betalkort kommer lanseras i Storbritannien under våren.