Annons

Finskt spelbolag växlar upp i Sverige – aktien faller efter kvartalsrapport

Finländska spelutvecklaren Remedy Entertainment växlar upp i Sverige. Det First North GM-noterade bolaget öppnar nytt kontor i Stockholm och räknar med att ha 25 anställda på plats inom ett år. Den tredje kvartalsrapporten fick ett svagt mottagande och aktien backar nästan 9 procent på First North i Helsingfors under fredagen.

Johannes Mang, studiochef för Remedy Entertainments svenska expansion.
Johannes Mang, studiochef för Remedy Entertainments svenska expansion.

Expansionen leds av två veteraner, Johannes Mang och James Salt som båda tidigare jobbat länge på Dice och haft nyckelroller i spel som Battlefield och Star Wars Battlefront.

”Historiskt sett har Remedy alltid haft många svenska utvecklare anställda. Nu tar vi helt enkelt nästa logiska steg och startar ett dotterbolag i Sverige. För mig personligen är det här en dröm som går i uppfyllelse”, säger Johannes Mang, studiochef för Remedy i Sverige.

Parhästen James Salt är inne på samma linje och hoppas i dessa tider med hybridarbete snart kunna lägga den sista pusselbiten:

”Att träffa kollegor ansikte mot ansikte är viktigt, vi är sociala varelser när allt kommer i kring. Den enda ingrediensen som saknas är en plats där vi kan samlas”, säger han.

Jakten på en lokal pågår. Till våren räknar bolaget med att ha löst den frågan. 

Remedys företrädare vill inte precisera hur mycket som investeras i inmarschen i Sverige, som pågått det senaste året och hittills skett under radarn. Idag har företaget nio anställda på plats, men rekryteringskampanjen skalas nu alltså upp. I slutet av 2022 ska man ha växt till 25 personer. 

Den finländska spelutvecklaren startades 1995, har nära 300 anställda och sin bas i Esbo utanför Helsingfors. I fjol omsatte det 41 miljoner euro, motsvarande 409 miljoner kronor, och visade ett rörelseresultat på 13 miljoner euro. Börsvärdet ligger i dag på 525 miljoner euro, motsvarande 5,3 miljarder kronor.

Bolaget är känt för actionspel som Max Payne och överlevnadsrysaren Alan Wake. På senare år har de även tillsammans med koreanska Smilegate varit med och skapa enspelarkampanjen till CS:GO-kopian Crossfire.

Tidigare i år tecknade Remedy avtal med italienska spelförläggaren 505 Games om att göra en spin-off till actionspelet Control, som kom 2019. 

För närvarande jobbar de även med ett så kallat free-to-play kallat Vanguard samt ett ännu inte namngivet spel åt Epic Games Publishing, som ligger bakom supersuccén Fortnite.

I maj i år fick Remedy Entertainment en ny delägare när kinesiska techjätten Tencent köpte nära 4 procent av bolaget. Störste ägare är chefsteknikern tillika styrelseordföranden Markus Mäki. 

Bolagets rapport för tredje kvartalet som släpptes under fredagen visade en rörelsevinst på 0,29 miljoner euro, jämfört med 3,44 miljoner euro för året. Anledningen till nedgången var enligt bolaget en ”mycket stark” jämförelseperiod, då bolaget fick royalty med höga marginaler från Control. Detta enligt nyhetsbyrån Direkt. 

Nettoomsättningen landade på 7,4 miljoner euro från 9,9 miljoner euro för ett år sedan.

Aktien tappar 9 procent under fredagsförmiddagen.

Innehåll från WintAnnons

Milersättning, kostförmåner och traktamente 2023 – allt du behöver veta

Nytt år, nya möjligheter. I alla fall om vi pratar om milersättning, kostförmån och traktamente. Inför 2023 har det nämligen skett en hel del efterlängtade uppdateringar vad gäller reglerna kring detta. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint delar med sig av allt du behöver veta om detta under 2023.

De oproportionerligt låga nivåerna för milersättning och traktamente har länge varit en het potatis, i takt med att bränsle- och matpriserna gått upp. Men nu har det äntligen hänt saker på den fronten. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint sammanfattar de nya reglerna och berättar vad du som företagare behöver veta.

Mer klirr i kassan 

Kör du din privata bil i tjänsten? Då kan det vara trevligt att veta att milersättningen, som är till för att täcka en del av utgifterna för drivmedel, slitage och service, har fått sig en efterlängtad ökning. Sedan 2008 har milersättningen legat på 18,50 kr/mil. Och visst kan det kännas lite konstigt att den skattefria milersättningen inte justerats på så pass många år. Speciellt när kostnaderna för både tjänstebil och drivmedel ökat markant. Men nu är det alltså dags att slänga ut det gamla och ta in det nya. 

Sedan den 1 januari 2023 är den skattefria milersättningen 25 kr/mil, oavsett drivmedel. Detta gäller alltså för dig som använder din privata bil för tjänsteresor. För dig med förmånsbil landar milersättningen på 12 kr/mil med undantag för elbilar som blir 9,50 kr/mil. 

Läs också: Förmånsbil – allt du behöver veta 

Dyrare att bli bjuden på lunch  

Är du en sådan arbetsgivare som ibland får feeling och vill bjuda dina anställda på en riktig braklunch? Då är det värt att veta att kostförmånen för 2023 har förändrats. 

Du har säkert koll på att att en kostförmån uppstår när du som arbetsgivare bjuder dina anställda på någon form av måltid i samband med tjänsteresa. I och med att den anställde sparat pengar genom att bli bjuden räknas det som en skattepliktig kostförmån. Och som med alla andra förmåner ska den anställde betala en förmånsskatt.

När det gäller kostförmån sker beskattningen i sin tur utifrån ett schablonbelopp. Och det är detta belopp som har blivit en aning högre vilket innebär att vid en bjudlunch behöver det anställde betala lite mer i skatt. 

Årets schablonvärden är följande: 

Fri frukost 55 kr

Fri lunch eller middag 110 kr

Kost för en heldag 275 kr

Tanken är att summan ska motsvara vad en genomsnittlig lunch exempelvis kostar om din anställde skulle käka den på restaurang. Dessutom blir det enklare för dig som arbetsgivare att hålla koll. Det kan lätt bli rörigt med alla siffror om du måste veta vad varje enskild lunch har kostat. 

Läs de senaste artiklarna om företagande och entreprenörskap hos Wint. 

Traktamente ökar med nästan 10 % 

Händer det att du ibland är ute på tjänsteresa eller kanske tillfälligt jobbar på annan ort? Då gör du rätt i att uppdatera dig om de viktigaste reglerna gällande traktamente för 2023. 

Traktamentet finns till som en form av bidrag till dig för att täcka dina levnadskostnader när du är ute på tjänsteresa. Och med det nya året har det högsta skattefria traktamentesbeloppet ökat från 240 kr till 260 kr. Detta gäller traktamente för heldagar. För halvdagar reduceras traktamentet till hälften, precis som tidigare. 

Prisbasbeloppet för traktamente justeras efter den prisutveckling som råder. Med ökade räntor, drivmedel och priser i allmänhet följer även prisbasbeloppet för traktamente samma utveckling. Och tur är väl det. Tänk dock på att maxbeloppet, det vill säga 260 kr, gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. 

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och det är lätt att villa bort sig bland all information. För Wints kunder däremot, är den vilsenheten ett minne blott. Wint sköter allt från den löpande bokföringen som betalningar till momsdeklarationer eller betalning av fakturor. På Wint finns dessutom en massa kompetenta ekonomer som är redo att steppa in när du behöver rådgivning. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande. 

Så fungerar Wints helhetstjänst 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera