1515

Finsk fintech prisades på Stockholm-event

Finska Zervant prisades på Disruption Banking Nordics. Med sin digitala faktureringstjänst ska de hjälpa EU:s företag när de nya regelverket tvingar bolagen att e-fakturera.

Grundarna Tuukka Koskinen och Mattias Hansson fick ta emot pris på Disruption Banking Nordics.
Grundarna Tuukka Koskinen och Mattias Hansson fick ta emot pris på Disruption Banking Nordics.

I Finland har digitala fakturor varit standard sedan ett nytt regelverk introducerades för fyra år sedan. I Sverige, tillsammans med resten av EU, kommer e-fakturor bli tvingande i slutet av 2018.

Vid det laget kommer det att krävas att bolag skickar ut sina fakturor digitalt.

Det är den utmaningen som det finska faktureringsbolaget Zervant löser. Fintech-bolaget som grundades 2010 erbjuder en programvara för digitala faktureringar för små och stora företag. De senaste åren har Zervant lyckats attrahera över 90 000 bolag i 160 länder. 

”Fakturor i pappersformat är väldigt dyrt att hantera för företag och vi hjälper dem att spara pengar. Det funkar även för små företag och det kan vara helt automatiserat”, säger Mattias Hansson, Zervants vd.

Under Distruption Banking Nordics, ett fintech-event arrangerat av True Global Ventures och Deloitte, fick fem fintech-bolag presentera sina affärsmodeller för publiken. Även om eventet hölls i Stockholm och tre av fem företag var svenska, var det finska Zervant som imponerade mest.

Fintech har, enligt Mattias Hansson, till skillnad från i Sverige varit en negligerad tech-inrikting på startupscenen i Finland och det är först nu företaget börjar få uppmärksamhet.

”För fem år sedan fick vi frågan om vi hade kunnat välja något tråkigare än fintech. Nu tycker folk plötsligt att det är sexigt”, säger Mattias Hansson.

Mattias Hansson anser att Stockholm fortfarande är större än Helsingfors när det gäller fintech men att branschen växer i hemstaden. 

Zervants gick inte tomhänta från fredagens fintech-event. Som pris fick bolaget cirka 70 000 kronor och en inbjudan till Kina för att träffa potentiella partner och företag inför en möjlig framtida lansering i landet. 


De övriga fintech-bolagen som presenterade sina affärsidéer var: 

Billhop – en betalningstjänst som gör det möjligt för företag och privatpersoner att betala sina räkningar/fakturor med kreditkort.

Lendify – driver en utlåningsplattform mellan privatpersoner.

Cloud insurance – norskt företag med en datadriven plattform för försäkringsbranschen.

Instantor – en identifieringstjänst som ska förenkla kunders kommunikation med exempelvis banker när de ansöker om lån eller andra banktjänster.

Läs även: Bankerna: “Fintech-bolagen kör om oss”


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?