1515

Finanstrollandet är över – nu digitaliseras PE-bolagen

De svenska private equity-bolagens affärsmodell är på väg att förändras. Finansiella manövrar och slimmade kostnadskostymer har i tysthet fått ge plats åt ett nytt fokus på digitalt värdeskapande. Nu låter flera aktörer digitala specialister bygga värde i portföljbolagen.  

Lars Terney, partner på Nordic Capital och Per Franzén, partner på EQT. Foto: Nordic Capital/Gustav Gräll. Kollage.
Lars Terney, partner på Nordic Capital och Per Franzén, partner på EQT. Foto: Nordic Capital/Gustav Gräll. Kollage.

”Buyout-branschen har utvecklats. Den tid då man kunde skapa stor avkastning genom finansiellt trolleri är över sedan länge. Nu tror jag att de viktigaste verktygen för att bygga bra bolag de närmaste 5-10 åren kommer att vara digitala”, säger Per Franzén.

Han är partner på EQT och investeringsrådgivare till fonden EQT VII med motsvarande 65 miljarder kronor att investera i etablerade bolag i mogna branscher.

Uttalandet är ett eko av det som private equity-bolagets vd Thomas von Koch sade till Financial Times redan hösten 2015. Han uppmanade då branschen att omfamna den digitala revolutionen även när det gäller äldre bolag, för att inte bli omsprungna av yngre och ofta venture capital-backade digitala bolag som hemdelningstjänsten Airbnb och taxitjänsten Uber.

Läs mer: EQT:s vd varnar storbolagen för startups

Riskkapitalisternas arbetsmetod för att skapa värde i portföljbolagen har traditionellt varit att öka belåningen, sparka chefer och tillsätta nya, skära i kostnaderna och samordna funktioner över bolagsgränserna.

Men tre av Sveriges största PE-bolag, EQT, Nordic Capital och IK säger till Di Digital att digitalisering nu har blivit ett allt viktigare värdeskapande verktyg.

”I min bransch, alltså buyout av mogna bolag, så blir det otroligt viktigt de närmaste åren att ha digital kompetens”, säger Per Franzén.

EQT har genomfört en rad förändringar för att bli bättre på att digitalisera sina portföljbolag. Dels har man startat EQT Ventures som riktar in sig på investeringar i startupbolag och har techentreprenörer som rådgivare.

Läs mer: Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Dels har man tagit i ett särskilt digitaliseringsteam som stöder ”offline”-bolagen i portföljen. En annan metod som de använder är att ta talanger från digitala bolag och sätta in i etablerade bolag i mogna branscher.

EQT strävar även efter att ta in minst en ledamot i varje styrelse som kan driva digitaliseringsfrågor så att de kommer upp på varje styrelsemöte.

I exempelvis portföljbolaget Anticimex styrelse sitter Anna Settman, som var vd på Aftonbladet när de tog klivet från papperstidning till digitalt mediehus och som har grundat startupfabriken Springfield Project, samt Gunnar Asp som har varit vd respektive styrelseordförande för Comhem och IP-Only.

Anticimex har med EQT som ägare satsat på sensorer och tekniska skadedjursfällor som gjort att bolaget effektiviserat utryckningarna till kunderna. Idag står den sensorbaserade modellen för omkring hälften av Anticimex försäljning i Sverige.

”Det är ett ganska dramatiskt skifte i en väldigt traditionell bransch.”

Läs även: Investor-profil drar igång techfond

Riskkapitalbolaget Nordic Capital har precis som EQT lyft digitaliseringen högt på agendan.

”Vi tror att den tekniska utvecklingen de närmaste åren kommer att påverka nästan alla branscher och aspekter av samhället”, säger Lars Terney som är partner på bolaget och koordinator för programmet för ägarstöd.

”Det är viktigt att få upp digitaliseringsfrågan på ledningens och styrelsens bord och lyfta blicken ovanför det dagliga slitet.”

Nordic Capital har dock valt att inte sätta upp ett internt digitalt team. Skälet är enligt Lars Terney att ämnet är för brett. Läkemedelsbranschen skiljer sig från finansbranschen som i sin tur skiljer sig från e-handeln. För att injicera digital kunskap samarbetar man istället med nyöppnade Singularity University i Köpenhamn, som är en gren av den hajpade startupskolan från Silicon Valley.

Läs mer: Nordic Capital skickar chefer till hajpad startupskola

I utbyte mot finansiellt stöd får Nordic Capital förtur till kurser dit allt från talanger till vd:ar och styrelseledamöter skickas för att studera ämnen som artificiell intelligens, robotik och datasystem.

Ett antal av Nordic Capitals portföljbolag genomgår just nu en digital omvandling som en del i strategin för att öka deras värde. Det gamla postorderföretaget Ellos har till exempel trimmats till ett modernt e-handelsbolag med fokus på hantering av stora datamängder och personaliserade köpupplevelser.

I och med att digitalisering har blivit ett allt viktigare verktyg för riskkapitalisterna har det också blivit en viktig del i investeringsbesluten.

”När vi utvärderar bolag så är digitaliseringen en otroligt viktig del. Vi tittar på bolag i branscher som ännu inte har digitaliserats. Där kan vi hjälpa till att utveckla och förbättra affärsmodellerna”, säger Per Franzén på EQT.

Lars Terney från Nordic Capital menar att det idag är en självklar del av genomlysningen av ett bolag att titta på hur teknologi påverkar affären och hur det kan få fart på tillväxten.

Läs även: Därför vill storbolagen ha en egen startup

”Om vi väntar oss stora förändringar i branschen men bolaget har en svag digital organisationskapacitet så är vi försiktiga. Om Nordic Capital köper ett sådant bolag så måste det tidigt etableras en plan för att injicera mer digital erfarenhet och kunskap.”

Kommentar: "Digital renovering kan lyfta näringslivet in i 2010-talet"
Foto:


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?