1515

Finansprofilernas AI-bolag Sana Labs tar sig in i svenska skolan med nytt miljonkontrakt

Med fokus på edtech ska AI-bolaget Sana Labs nu hjälpa svenska skolelever i matte. I ett nytt samarbete med Nationalencyklopedin ska man erbjuda individuellt anpassad digital undervisning för eleverna.

NE:s koncernchef Hubert Kjellberg med Sana Labs grundare och vd Joel Hellermark.
NE:s koncernchef Hubert Kjellberg med Sana Labs grundare och vd Joel Hellermark.Foto:pressbild

Den svenska skolan brukar ofta kritiseras för att eleverna halkar efter i bland annat matematik. Bland annat brukar man peka på de stora klasserna och att tiden lärarna har för enskilda elever inte räcker till. Till höststarten i år kommer däremot ett flertal skolelever få möjligheten att lära sig på ett lite annorlunda sätt – med AI. 

Det är det svenska AI-bolaget Sana Labs, med bland annat finansprofilerna Katarina Martinson och Svante Elfving samt Spotify-veteranen Sophia Bendz som delägare, som nu tar steget in i den svenska skolan. Från att främst ha erbjudit sina algoritmer till kursverksamheter som vänder sig till privatpersoner i USA, kommer Sana Labs nu att börja samarbeta med Nationalencyklopedin NE, som gör digitala läromedel till skolan. 

”Det är otroligt kul för oss att göra något i Sverige. Vår största marknad är i USA, men när vi hittade en sån stark partner som NE så var det en fantastisk matchning”, säger Sana Labs grundare Joel Hellermark.

Avtalet mellan de båda bolagen är värt ett flertal miljoner kronor och möjliggörs av att NE har avtal med en rad olika kommuner och skolor för digitala hjälpmedel. Sedan ett år tillbaka har det skånska företaget även börjat förse skolor med läromedel som följer skolplanen. 

”Vi når 1,1 miljoner skolelever. Vi har bland annat kommunavtal med Stockholms stad och Malmö stad. Från ett år tillbaka har vi även satsat på material som följer läroplanen”, säger NE:s koncernchef Hubert Kjellberg.

Läs även: Finansgräddan lockas till hans AI-bolag – ”Det här är framtiden” 

Tillsammans med NE:s kursmaterial kan Sana Labs algoritmer utforma övningar som är individanpassade till varje enskild skolelev. 

”I höst börjar vi med matte men algoritmen är agnostisk kring innehåll. Målet är att höja kunskapsnivån bland alla elever som använder NE”, säger Joel Hellermark.

Planen är att samarbetet ska leda till att lärarna får mer tid till eleverna eftersom algoritmen fokuserar på områden där de individuella eleverna behöver hjälp. Det digitala hjälpmedlet kommer dessutom att kunna rätta övningar vilket ger lärarna mer tid att fokusera på pedagogik och grupparbeten. Ett första testprojekt drar igång på Viktor Rydbergs skola till hösten.

”Det här är bara början. Vår affärsmodell bygger på antalet användare och givet den skala som NE är på, och de internationella ambitionerna, så är det här ett väldigt givande kontrakt för oss”, säger Joel Hellermark. 

NE omsatte 92 miljoner kronor under det senaste räkenskapsåret och har vuxit med 15 till 20 procent de senaste åren. NE har bland annat förvärvat den tyskspråkiga encyklopedin Brockhaus vilket öppnar dörren för marknader som Tyskland, Österrike och Schweiz.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?