1515

Finansmarknaden rusar till AI – här är tio svenska robotrådgivare

Bara sedan i somras har fyra nya robotrådgivare dykt upp på den svenska marknaden. Nu ansluter sig allt större banker.

Nordea, Lysa, Opti, Sigmastocks och Primepilot är bara några av bolagen some erbjuder robotrådgivning i Sverige. Foto: Kollage
Nordea, Lysa, Opti, Sigmastocks och Primepilot är bara några av bolagen some erbjuder robotrådgivning i Sverige. Foto: Kollage

Robotrådgivare som automatiserar vårt sparande haglar över den svenska marknaden.

Med förlagor som amerikanska Betterment, där svenska Kinnevik är delägare, vill en handfull nya aktörer beräkna bedöma riskbenägenhet och sedan placera och omplacera sparpengarna med hjälp av artificiell intelligens.

Det är inte bara startupbolag som rusar till det nya området. Den senaste månaden har nätmäklarna Nordnet och Avanza och storbanken Nordea presenterat sina nya AI-tjänster för sparande.

Därmed finns det åtta robotrådgivare på den svenska marknaden:

Nordea

På måndagen blev Nordea den första storbanken att haka på trenden. Minsta sparbelopp blir 100 kronor och kapitalet placeras på ett investeringssparkonto, ISK, där fonder väljs efter kundens riskvilja.

Avgifterna ska ligga mellan 0,59 och 0,79 procent. Inga ytterligare avgifter tas ut för att spara med roboten Nora.

”Det här ska vara enkelt och prisvärt”, säger Katja Bergqvist till Di.

Läs mer: Första storbanken hänger på robotrådgivning

Nordnet

Besked om Nordnets robotrådgivare kom i slutet på augusti, ett halvår efter att bolaget lämnade börsen med PE-jätten Nordic Capital som ny storägare.

”Det finns väldigt stora kundgrupper som inte vill eller har tid att handla själva. Det är därför rådgivningsbranschen är så stor som den är. Nu när vi adderar robotrådgivning så skakar det om marknaden och det är också en helt ny affärsmodell”, sade Nordnets vd Peter Dahlgren till Di Digital.

Läs mer: Nordnet lanserar robotrådgivare: ”Helt ny affärsmodell” 

Avanza

Avanza Auto är en samling av sex specialfonder som framförallt investerar i andra fonder med så låga avgifter som möjligt. Den årliga förvaltningsavgiften är på 0,35 procent med underliggande avgifter på högst 0,15 procent.

Lysa (NTL)

Lysa är en robotrådgivare som vänder sig till både små och större sparare. Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co.

Läs mer: Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Opti (NTL)

Stockholmsbolaget Opti grundades 2014 och blev två år senare den första svenska robotrådgivaren att godkännas av Finansinspektionen. I Optis mobilapp kan kunderna utvärdera sina fonder efter pris och prestation och se vilka som erbjuder lägst risk. 

Medgrundare och styrelseledamot är Ann Grevelius. Hon är även partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound och har tidigare varit bland annat investerings- och strategichef på SEB.

Läs mer: ”Ingen bank tycker att robotrådgivare är en bra idé” 

Sigmastocks (NTL)

Sigmastocks kunder väljer vilken sorts marknad och vilken typ av bolag de vill spara i varpå en algoritm hjälper till att ta fram en aktieportfölj avsedd för långsiktigt sparande. Dessutom erbjuder bolaget en gratis indexportfölj.

Tidigare i år tog Sigmastocks in 8 miljoner kronor från Stena Finans, affärsängeln Bo Mattsson och Collector-grundaren Lena Apler.

Läs mer: Efter courtagechocken – Sigmastocks i samarbete med Nordea 

Waizer (NTL)

Waizer ägs av förmånsplattformen Benify. Benify äger också Lifeplan, som arbetar med robotrådgivning inom tjänstepensioner. 

Bolaget väntade sig i somras att ta ut 0,15-0,20 procent i transaktions- och fondavgifter.

Fundler (NTL)

Fundler (tidigare Prime Pilot) grundades 2015 lanserade sin produkt i juni i år till det tusental användare som hade föranmält sitt intresse. Målgruppen är privatpersoner och företag med eget sparande. Pengarna placeras i olika fonder utefter spararens risknivå och horisont. Efter en tid uppdateras portföljen baserat på hur fonden har presterat.

Läs mer: Primepilot fyller på kassan och lanserar robotrådgivare 

Övriga aktörer

Stellum Kapitalförvaltning har lanserat robotrådgivaren Tieless (NTL).

Kollektiva (NTL) har lanserat en crowdsourcad tjänst för rådgivning kring PPM-sparande.

Flera etablerade aktörer på finansmarknaden som till exempel Söderberg & Partners har olika typer av automatiserade beslutsstöd för sina kunder.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?