1515

Finansgräddan lockas till hans AI-bolag – ”Det här är framtiden”

Han vill att utbildningssektorn ska bli lika bra på att använda AI som streamingtjänsterna. Nu tar Joel Hellermark in 8 miljoner kronor till Sana labs som blir finansprofilen Katarina Martinsons första techinvestering. 

Joel Hellermark är grundare på AI-bolaget Sana. Foto: Pressbild.
Joel Hellermark är grundare på AI-bolaget Sana. Foto: Pressbild.

Den globala utbildningssektorn är i dag värd 40 biljoner kronor varav det digitala endast står för 2 procent av marknaden. Med stor tillväxtpotential lockar den flera nya aktörer varav startupbolaget Sana Labs (NTL) är en av dem.

Edtechbolaget är sedan i våras inackorderad i ett rum högst upp i den flotta medlemsklubbens Almas lokaler på Nybrogatan 8 i Stockholm. 

Sana Labs specialanpassar utbildningar på nätet efter individens kunskaper och förmåga med hjälp av artificiell intelligens. Så kallad individanpassad undervisning har visat sig fördubbla inlärningstakten, enligt flera studier.

”Det är en utmaning som hela utbildningsindustrin brottas med, för man vet att individanpassad utbildning gör enorm skillnad”, säger bolagets marknadschef Anna Nordell.

 AI har inte tillämpats på en av världens största och viktigaste industrier – utbildning

Grunden till Sana lades i fjol av Joel Hellermark. Det var då han tog kontakt med två forskare inom artificiell intelligens på Nasa och Cornell University för att lösa ett av problemen han såg med dagens utbildning. Han förundrades över varför utbildningsmarknaden inte använde AI på ett liknande sätt som exempelvis streamingbolagen.

”När man besöker utbildningssajter har man traditionellt fått exakt samma information på exakt samma sätt. Men går du till Netflix eller Spotify så är sajterna alltid anpassade efter dig och din historik. Men AI har inte tillämpats på en av världens största och viktigaste industrier – utbildning”, säger Joel Hellermark. 

Läs även: Sophia Bendz: ”Jag fick de bästa åren på Spotify” 

Kombinationen utbildning och artificiell intelligens lockar investerare och nu när Sana tar in 8 miljoner kronor går Spotify-veteranen Sophia Bendz (NTL), Atomicos partner Joen Bonnier (NTL), Stardoll-grundaren Mattias Miksche (NTL) och Swedbanks tidigare chefsekonom Anna Felländer (NTL) in som delägare.

Det gör även finansprofilen Svante Elfving och Lundbergsfamiljens Katarina Martinson.

”Jag blev väldigt intresserad när jag kom i kontakt med bolaget. Dels för att jag brinner för företag men också för att det är inom utbildning. Jag kan se för mig den visionen Sana har med individualiserad utbildning. Det här är framtiden”, säger Katarina Martinson till Di Digital.

Foto: Joey Abrait

Katarina Martinson är en av Sanas investerare. Foto: Joey Abrait.

Katarina Martinson, dotter till finansmannen Fredrik Lundberg, var med och startade  investmentbolaget Fidelio Capital där hon är huvudinvesterare, men hon sitter även i styrelsen för Lundbergs och ett antal andra bolag.

Utbildningsplattformar har länge haft svårigheten att individanpassa sina kurser men med hjälp av Sanas algoritmer kan bolagen förbättra läroprocessen för sina användare, enligt bolaget.

”Det våra algoritmer gör är att de hittar mönster i hur du lär dig. De är helt självlärande vilket har varit det stora genombrottet för oss”, säger Joel Hellermark. 

För att kunna använda maskininlärning krävs det stora mängder data. Det har Sana fått tillgång till, framför allt genom bolagets största kund som tillhandahåller språkkurser till cirka 70 miljoner användare världen över.

Just nu arbetar vi med att bygga en plattform som skalar till hundratals miljoner användare.

Artificiell intelligens har det senaste året lockat flera finansprofiler till startupvärlden. Katarina Martinson som klev in i den när hon investerade i riskkapitalbolaget Backing Minds i somras gör nu sin första rena techinvestering.

”Jag har mestadels erfarenhet från investeringar i mer mogna bolag tidigare, dels via Fidelio men även genom Lundbergs. Sen kommer jag i kontakt med en massa olika slags bolag och även startups genom min roll som rådgivare på acceleratorn SSE business lab. Det är spännande med de här individerna som startar eget och det är möjligt att det blir fler investeringar i startupbolag”, säger hon till Di Digital.

Läs även: Digiexam: ”Cirka 40 procent av gymnasieeleverna använder oss” 

Med det nya kapitalet ska Sana nu skala upp sin produkt för fler kunder, oavsett vilken utbildning.

”Vi har en lista över bolag som vill implementera våra algoritmer i deras produkter. Just nu arbetar vi med att bygga en plattform som skalar till hundratals miljoner användare”, säger Joel Hellermark.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?