1515

Finanschefen: Därför ökar Readlys förluster inför miljardnoteringen

Den digitala tidskriftjätten Readly har sett förlusterna öka inför börsnoteringen om en dryg vecka. Finanschefen förklarar strategin och berättar varför Readly inte ger någon prognos i sitt prospekt. 

Johan Adalberth, finanschef på Readly.
Johan Adalberth, finanschef på Readly.

I tisdags kunde Di Digital rapportera att Readly READ -1,96% Dagens utveckling , som erbjuder en digital prenumerationstjänst på magasin enligt Spotify-modell, skulle noteras på Stockholm Nasdaq under september månad. 

Det stod då klart att Readly skulle ta in 450 Mkr genom en nyemission av aktier. Utöver det skulle befintliga ägare sälja en okänd del aktier. Enligt en källa till Di Digitals uppgavs värderingen landa på kring 2,2 miljarder kronor.

Läs mer: Miljardvärdering när Readly börsnoteras: ”Lönsamt om 4-5 år”

Nu, under måndagsmorgonen, gick bolaget ut med sitt prospekt, som just godkänts av Finansinspektionen. Av det framgår att Di Digitals källa hade rätt: Bolagets nyemitterade aktier får ett fast pris om 59 kronor per aktie, vilket motsvarar ett totalt marknadsvärde på 2 168 miljoner kronor, inklusive de nya aktierna som emitteras.

Man vara ödmjuk inför konkurrenter.

Av prospektet framgår även att Readlys omsättning steg med 32 procent till 160,6 Mkr under årets första halvår, jämfört med samma period 2019. Det var känt sedan tidigare.

Nytt är att rörelseförlusten under första halvåret uppgick till hela 97,3 Mkr, vilket är en rejäl ökning mot 64,5 Mkr under första halvåret 2019. Rörelsemarginalen försämrades samtidigt från -52,9 procent till -60,5 procent under perioden. 

Readlys största kostnadspost - förlagskostnader - ökade med 28 procent till 108,5 Mkr under årets första halvår. 

Men det är den nästa största kostnadsposten - marknadsföring - som förklarar varför marginalerna har försämrats. De ökade med hela 71 procent till 71,6 Mkr under perioden. 

”Det rör sig om breda kampanjer för att öka varumärkeskännedomen, samt konverterande annonser på Facebook, Google och annat”, säger Johan Adalberth, finanschef på Readly, till Di Digital. 

Den tredje största kostnadsposten – personal – ökade med 47 procent och landade på 37,2 Mkr under årets första halvår. 

Bolaget lämnar inga prognoser för framtiden i sitt prospekt.

”Vi valde att inte göra det, vill se hur utvecklingen blir”, säger finanschefen Johan Adalberth.

Han upprepar dock tre finansiella mål ur prospektet, som är kända sedan tidigare:

1. Readly ska växa med 30-35 procent årligen.

2. Readlys bruttomarginal ska öka från 32 till 35 procent på sikt. 

3. Readly ska vara lönsamt på EBITDA-nivå inom 4-5 år.

Readly samarbetar idag med 800 förlag från 11 länder. Branschen de agerar i har - enligt dem själva - en årlig omsättning på 73 miljarder dollar, vilket är fyra gånger mer än hela musikbranschen. Ändå sker bara 20 procent av försäljningen i digitala kanaler.

Vad är era största utmaningar?

”Vi ser stora möjligheter, men hur man spenderar sin tid är en utmaning. Vi har ju ett högkvalitativt innehåll och hoppas och tror att efterfrågan på det fortsätter öka, men det får framtiden utvisa.”

”Sedan ska man vara ödmjuk inför konkurrenter. Apple gick exempelvis in på marknaden i fjol. Men det är ju även positivt med konkurrens som driver medvetandet av den här typen av tjänster”, säger Johan Adalberth.

Anmälningsperioden för allmänheten i Sverige pågår från den 8 september till och med den 15 september 2020 och anmälningsperioden för institutionella investerare pågår från den 8 september till och med den 16 september.

Beräknad första handelsdag på Nasdaq Stockholm är den 17 september. Erbjudandet är villkorat av att Readly tillförs minst 300 Mkr i emissionslikvid före avdrag för transaktionskostnader.

Läs mer: Nordnet tvärvänder om Readly: ISK-kunder får teckna

Några av Readlys konkurrenter är Ztory, som ägs av svenska Storytel, holländska Blendle, flera förlagsägda bolag som Pling, Wipe och Flip, samt Apple News+ som bland annat är verksamt i USA, Storbritannien och Australien.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?