1515
Annons

Fieldlys verktyg ska hjälpa byggbolagen att kommunicera

Helsingborgsbolaget Fieldly tar in 5,3 miljoner kronor i nytt kapital. Bolagets produkt är ett digitalt projekthanteringsverktyg, som ska rädda företag i byggbranschen från Excelark och post it-lappar.

Fieldlys grundare Sven Paulin och Daniel Krusenstråhle.
Fieldlys grundare Sven Paulin och Daniel Krusenstråhle.Foto:Fieldy

Det är affärsängeln Lars Dahlén som satsar 5,3 miljoner kronor i det unga Helsingborgsbolaget Fieldly. Lars Dahlén har en bakgrund på Sony och Ericsson i Lund, samt sitter i styrelsen för det familjeägda byggföretaget Byggmästarn.

Fieldlys produkt är ett projekthanteringsverktyg för byggbranschen, en digital ersättare för papperskaoset som ofta råder i byggbranschen. Hantverkare ute på fältet får sina arbetsorder och kan skicka faktureringsunderlag direkt via Fieldlys telefonapp. På kontoret kan arbetsledaren planera och följa upp arbetet via ett webbgränssnitt.  

“Vi är ett svar för en byggbransch som haft brister i sin kommunikation tidigare. Det kan vara både internt och mot kunder, men även vad gäller datainsamling. Tidrapporter, körrapporter och annat hamnar mellan stolarna och förblir ofakturerat”, säger bolagets vd och medgrundare Daniel Krusenstråhle. 

Vi är ett svar för en byggbransch som haft brister i sin kommunikation.

Fieldly grundades våren 2014 och tog i ett tidigt skede in såddfinansiering från LU Innovation System, som är Lunds Universitets investeringsbolag. Grundarna Daniel Krusenstråhle och Sven Paulin vill inte avslöja hur stor del av bolaget de nu säljer, mer än att de behåller ägarmajoriteten med god marginal.

“Vårt mål är att hela tiden anpassa produkten till de krav som gäller i byggvärlden. På sikt vill vi att Fieldly ska bli till en infrastruktur för hela byggsektorn. Vi vill göra det lätt att byta information och samarbeta på stora projekt, till exempel hotellbyggen där flera leverantörer är inblandande”, fortsätter Daniel Krusenstråhle.


Fieldly grundades våren 2014 av Daniel Krusenstråhle och Sven Paulin. Foto: Fieldly

Bolaget har i nuläget ett tjugotal svenska byggföretag som kunder och ungefär 400 betalande användare. De betalar en fast månadskostnad för tjänsten, som avgörs av bolagets storlek och antal användare.

I våras besökte Fieldlys två grundare San Francisco på inbjudan av Invest in Skåne. Bolaget har nu fått förfrågningar från flera amerikanska byggföretag, säger Sven Paulin.

“Inom ett år så vill vi ha 6000 betalande användare. Då är vi redo för en a-runda som ska ta oss till Nordamerika. Men vi sneglar även på övriga Skandinavien och Tyskland”, säger han.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?