1515

Fick bolånekunder för 20 miljarder på en dag – men experterna är skeptiska

Enkla har redan lockat tusentals intresseanmälningar med sitt erbjudande om en bolåneränta på 0,95 procent. Men trycket kan bli större än vad bolaget klarar av, enligt de bankanalytiker som Dagens Industri talat med.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall och Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.
SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall och Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.Foto:Karin Skoog, pressbild.

Långivaren Enkla blev överöst med intresseanmälningar under måndagen. Detta sedan bolaget, i en artikel i Dagens Industri, gått ut med ett erbjudande om bolån med en ränta på 0,95 procent. 

”Vi har fått in intresseanmälningar från 8200 kunder under första dygnet. Det motsvarar bolån på cirka 20 miljarder kronor”, uppger bolagets grundare och vd Alexander Widegren i ett sms till Di Digital under måndagskvällen.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Läs mer: De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent 

Storbankerna föll brantare än index under måndagen. Vid stängningstid hade Swedbank backat med 2,3 procent, Nordea med 2,2 procent, SEB med 2,3 procent och Handelsbanken med 1,9 procent. Detta samtidigt som börsindex backat med knappt 1,5 procent. 

”Det är ju svårt att dra slutsatser på en dags handel. Men det är klart att när nya digitala aktörer försöker att ta marknadsandelar genom att pressa priserna på viktiga områden som bolån så är det på marginalen dåligt för storbankerna”, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall.

Alexander Widegren har tidigare drivit Enklas systerbolag Lånbyte, som tagit fram ett helautomatiserat system för att byta lån från en bank till en annan. Detta system används nu av Enkla, som endast riktar sig till personer med ett befintligt bolån. 

Räntan ligger på 0,95 procent, bundet på tre år. Maxbeloppet för kunderna är fem miljoner kronor och kravet är att belåningsgraden ligger på under 85 procent. 

Enklas mål är att tillgodose efterfrågan genom att de närmaste 18 månaderna låna ihop 100 miljarder kronor genom att stegvis utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Lyckas man med det kan man ta en marknadsandel på drygt 3 procent av den svenska bolånemarknaden.

På SEB Equity Research, som analyserar aktiemarknaden på uppdrag av olika investerare, tror man att satsningen kan få en ”betydande inverkan på marknaden”. Det framgår av ett analysbrev som läckt ut på marknaden och som Di tagit del av.

Bankanalytikerna, som alltså har en självständig roll gentemot SEB, tvivlar dock på att Enkla kan nå volymen på 100 miljarder kronor vid slutet av år 2019. De tror visserligen att volymerna kan bli betydande, vilket skulle hålla tillbaka volymtillväxten för de fyra storbankerna och pressa deras marginaler.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall stämmer in.

”Det är ju enklare att sätta ett aggressivt mål, än att faktiskt leverera”, säger han. 

Andreas Håkansson, bankanalytiker på den internationella investmentbanken Exane BNP Paribas, är än mer skeptisk och menar att Enkla får en ”mindre påverkan på marknaden”. 

”Enklas ambitioner att utförda obligationer för 100 miljarder kronor låter som en orealistisk siffra. Tittar man på andra nischspelare är de inte i närheten av den tillväxten”, säger han.

Risken som han ser det är att Enkla lyckas med sin första obligationsrunda på en miljard kronor, men får svårare efter det. 

”Det går ju att ställa ut obligationer extremt billigt i Europa nu, på grund av riksbankernas kvantitativa lättnader. Men när detta förändras, och marknaden får mer normal syn på risk, kan villkoren för en nischspelare förändras mycket snabbt”, säger han.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.

Enklas vd Alexander Widegren har som ambition att påbörja lånbyteprocessen i början av april, genom en första obligationsrunda på en miljard kronor.

”Vi avser ta in kapital genom en obligation som kallas Residential Mortgage-Backed Security (RMBS). Det är den vanligaste formen av bostadsobligation i USA och det är samma upplägg som Bluestep använt för att ställa ut cirka 14 miljarder kronor i bostadslån i Sverige. Vi gör på samma sätt, men har låntagare med lägre risk, vilket gör att vi kan erbjuda lägre ränta”. 

Vad har ni för säkerheter?

”Säkerheten sitter i produkten. Vi ger inte ut covered bonds, eller ”säkerställda obligationer” som det kallas på svenska. RMBS-obligationernas säkerhet baseras på bostäderna. Vi ger ut en obligation i taget, varav den första ligger på en miljard kronor och är bunden på tre års tid. Nästa obligation landar på 5 miljarder, och så vidare. 

Hur ska ni hantera kundtrycket?

”En miljard kronor i utlåning motsvarar cirka 400 bolånekunder, om man utgår ifrån ett snittlån på 2,5 miljoner kronor. Vi behöver klara att ta emot några tusen kunder i månaden - och det gör vi.”

Hur ska ni tillgodose efterfrågan?

”Vi har ett stort intresse från investerare och tror att vi kan tillmötesgå de allra flesta innan sommaren.”

Fotnot: Enkla har ett tillstånd som bostadskreditinstitut från Finansinspektionen sedan december 2017.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?