1515

Fick bolånekunder för 20 miljarder på en dag – men experterna är skeptiska

Enkla har redan lockat tusentals intresseanmälningar med sitt erbjudande om en bolåneränta på 0,95 procent. Men trycket kan bli större än vad bolaget klarar av, enligt de bankanalytiker som Dagens Industri talat med.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall och Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.
SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall och Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.Foto:Karin Skoog, pressbild.

Långivaren Enkla blev överöst med intresseanmälningar under måndagen. Detta sedan bolaget, i en artikel i Dagens Industri, gått ut med ett erbjudande om bolån med en ränta på 0,95 procent. 

”Vi har fått in intresseanmälningar från 8200 kunder under första dygnet. Det motsvarar bolån på cirka 20 miljarder kronor”, uppger bolagets grundare och vd Alexander Widegren i ett sms till Di Digital under måndagskvällen.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Läs mer: De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent 

Storbankerna föll brantare än index under måndagen. Vid stängningstid hade Swedbank backat med 2,3 procent, Nordea med 2,2 procent, SEB med 2,3 procent och Handelsbanken med 1,9 procent. Detta samtidigt som börsindex backat med knappt 1,5 procent. 

”Det är ju svårt att dra slutsatser på en dags handel. Men det är klart att när nya digitala aktörer försöker att ta marknadsandelar genom att pressa priserna på viktiga områden som bolån så är det på marginalen dåligt för storbankerna”, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall.

Alexander Widegren har tidigare drivit Enklas systerbolag Lånbyte, som tagit fram ett helautomatiserat system för att byta lån från en bank till en annan. Detta system används nu av Enkla, som endast riktar sig till personer med ett befintligt bolån. 

Räntan ligger på 0,95 procent, bundet på tre år. Maxbeloppet för kunderna är fem miljoner kronor och kravet är att belåningsgraden ligger på under 85 procent. 

Enklas mål är att tillgodose efterfrågan genom att de närmaste 18 månaderna låna ihop 100 miljarder kronor genom att stegvis utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Lyckas man med det kan man ta en marknadsandel på drygt 3 procent av den svenska bolånemarknaden.

På SEB Equity Research, som analyserar aktiemarknaden på uppdrag av olika investerare, tror man att satsningen kan få en ”betydande inverkan på marknaden”. Det framgår av ett analysbrev som läckt ut på marknaden och som Di tagit del av.

Bankanalytikerna, som alltså har en självständig roll gentemot SEB, tvivlar dock på att Enkla kan nå volymen på 100 miljarder kronor vid slutet av år 2019. De tror visserligen att volymerna kan bli betydande, vilket skulle hålla tillbaka volymtillväxten för de fyra storbankerna och pressa deras marginaler.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Ludevall stämmer in.

”Det är ju enklare att sätta ett aggressivt mål, än att faktiskt leverera”, säger han. 

Andreas Håkansson, bankanalytiker på den internationella investmentbanken Exane BNP Paribas, är än mer skeptisk och menar att Enkla får en ”mindre påverkan på marknaden”. 

”Enklas ambitioner att utförda obligationer för 100 miljarder kronor låter som en orealistisk siffra. Tittar man på andra nischspelare är de inte i närheten av den tillväxten”, säger han.

Risken som han ser det är att Enkla lyckas med sin första obligationsrunda på en miljard kronor, men får svårare efter det. 

”Det går ju att ställa ut obligationer extremt billigt i Europa nu, på grund av riksbankernas kvantitativa lättnader. Men när detta förändras, och marknaden får mer normal syn på risk, kan villkoren för en nischspelare förändras mycket snabbt”, säger han.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, och Alexander Widegren, vd och grundare bakom Enklas moderbolag Simplex.

Enklas vd Alexander Widegren har som ambition att påbörja lånbyteprocessen i början av april, genom en första obligationsrunda på en miljard kronor.

”Vi avser ta in kapital genom en obligation som kallas Residential Mortgage-Backed Security (RMBS). Det är den vanligaste formen av bostadsobligation i USA och det är samma upplägg som Bluestep använt för att ställa ut cirka 14 miljarder kronor i bostadslån i Sverige. Vi gör på samma sätt, men har låntagare med lägre risk, vilket gör att vi kan erbjuda lägre ränta”. 

Vad har ni för säkerheter?

”Säkerheten sitter i produkten. Vi ger inte ut covered bonds, eller ”säkerställda obligationer” som det kallas på svenska. RMBS-obligationernas säkerhet baseras på bostäderna. Vi ger ut en obligation i taget, varav den första ligger på en miljard kronor och är bunden på tre års tid. Nästa obligation landar på 5 miljarder, och så vidare. 

Hur ska ni hantera kundtrycket?

”En miljard kronor i utlåning motsvarar cirka 400 bolånekunder, om man utgår ifrån ett snittlån på 2,5 miljoner kronor. Vi behöver klara att ta emot några tusen kunder i månaden - och det gör vi.”

Hur ska ni tillgodose efterfrågan?

”Vi har ett stort intresse från investerare och tror att vi kan tillmötesgå de allra flesta innan sommaren.”

Fotnot: Enkla har ett tillstånd som bostadskreditinstitut från Finansinspektionen sedan december 2017.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?