Annons

FI och Konsumentverket vill utreda skuldregister

Ett nationellt skuldregister ses som en lösning i kampen om att få ner mängden konsumtionslån. 

Ett problem som framhålls är ökad e-handel med möjlighet att enkelt skjuta på betalningar, vilket särskilt tros drabba unga och personer med låg inkomst.
Ett problem som framhålls är ökad e-handel med möjlighet att enkelt skjuta på betalningar, vilket särskilt tros drabba unga och personer med låg inkomst.Foto:Anna-Britta Magnusson

Finansinspektionen och Konsumentverket vill utreda förutsättningarna för ett nationellt skuldregister då det anses behövas fler verktyg för att kunna motverka att konsumenter får betalningsproblem på grund av konsumtionslån. Det framgår av ett pressmeddelande.

Myndigheterna ser en oroande utveckling på lånemarknaden och vill att regeringen snabbt ska få en utredning på plats. 

”Ett nationellt skuldregister skulle leda till bättre kreditprövningar, många konsumenter får lån trots att de med kostnaden för lånet inte har tillräckligt mycket pengar kvar för att betala boende och levnadsomkostnader”, säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman.

Ett problem som framhålls är ökad e-handel med möjlighet att enkelt skjuta på betalningar, vilket särskilt tros drabba unga och personer med låg inkomst.

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen har i en tidigare intervju med Di Digital lyft problematiken med konsumtionslånens växande skuldberg. 

”Vi vet att konsumtionslån har vuxit snabbt de senaste åren. Det får stora konsekvenser och kan bland annat leda till överskuldsättnig. Särskilt utsatta är unga och låginkomsttagare som kan få svårt att betala tillbaka. Små lån leder också till betalningsproblem i större utsträckning än stora lån”, sade hon då till Di Digital.

Även Sebastian Siemiatkowski, vd på betalbolaget Klarna, har varnat för de ökande skulderna – men då de via blancolån. 

”Färre personer är i dag skuldsatta hos Kronofogden än för tio år sedan. Trots det är de samlade skulderna större: skulderna är färre men värre. Vi befinner oss i en ytterst oroväckande ”blancobubbla”, där blancolån samlas på hög och amorteringstiderna förlängs”, skrev han på DN Debatt i september. 

Han föreslår även införandet av ett statligt skuldregister, en fråga som sedan tidigare diskuterats politiskt. 

Innehåll från OxceedAnnons

Därför använder SaaS-bolagen Oxceed till sin finansiella rapportering

Flexibelt, säkert och enkelt – det är några av anledningarna till att allt fler SaaS-bolag väljer Oxceed som rapporteringsverktyg. 

Oxceeds innovativa lösning ger företag en bättre överblick av sin ekonomi och underlättar arbetet med att ta fram rapporter och beslutsunderlag.

– SaaS-bolag rör sig snabbt, då är det en stor fördel att ha ett flexibelt och användarvänligt verktyg för att kunna skapa skräddarsydda rapporter och rätt beslutsunderlag, säger Jonathan Bernelöv, CFO på Oxceed.

Bolag inom SaaS-branschen behöver ofta ta snabba beslut och är i behov av tillgång till data i realtid. Med Oxceeds lösning kan SaaS-bolagen titta på nyckeltal som skiljer sig från andra branscher och affärsmodeller. Dessutom synkas Oxceed automatiskt med bokföringssystemet, vilket gör att all data förs in automatiskt och minimerar risken för fel. Många av SaaS-bolagen som arbetar med Oxceed nyttjar även möjligheten att göra en likviditetsbudget för tolv månader framåt. 

– Det är ett kraftfullt verktyg som uppskattas av många. Likviditeten är i många fall det viktigaste för ett SaaS-bolag att hålla koll på. Du behöver kunna prognostisera löpande på ett enkelt sätt för att alltid ha en uppdaterad bild av din burn rate och din cash runway. Det är möjligt i vår lösning, säger Jonathan Bernelöv. 

Ladda ner: 10 nyckeltal för SaaS-företag

Skräddarsyr och målgruppsanpassar rapporter

I Oxceeds verktyg kan bolag skräddarsy rapporter med egna nyckeltal, vilket är en vanlig orsak till att SaaS-bolag väljer Oxceed. En annan anledning är möjligheten att kombinera icke-finansiella data med bokföringsdata i rapporterna, dessa funktioner gör att bolag på ett smidigt sätt kan ta fram vikiga nyckeltal som till exempel snittintäkt per kund. 

– Att skapa nyckeltal av finansiella och icke-finansiella data och få det presenterat på ett standardiserat sätt i rapporter som sätter siffrorna i ett sammanhang är något som värderas högt av SaaS-bolagen. Att kunna skräddarsy rapportmallar gör det också lätt att bygga rapporter för olika målgrupper, något som är värdefullt för bolag som exempelvis vill skapa tydliga rapporter för investerare, säger Jonathan Bernelöv. 

Underlättar rapportering för techbolag

SaaS-bolaget Zynca, som arbetar med att automatisera rekryteringsprocesser, har valt Oxceed för att underlätta sin rapportering. Zyncas CFO Zeljko Arezina använder Oxceed som ett stöd för att effektivisera verksamheten och menar att verktyget både sparat tid och gett företaget en bättre överblick av ekonomin. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på en mer övergripande nivå och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger Zeljko Arezina och lägger till: 

– Att föra in data manuellt medför alltid en risk för fel. Med Oxceed elimineras den riskfaktorn, vilket är helt fantastiskt. Techbranschen är extremt kapitalkrävande och det är därmed viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, något som Oxceed verkligen underlättar för oss. 

Läs vidare: Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera