1515

FI granskar kryptobolag – aktierna faller: ”Hög risk för penningtvätt”

Finansinspektionen inleder en granskning av kryptohandelsplatserna Safello och Goobit – bolaget bakom Btcx.

Detta enligt ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

”Handel med virtuella valutor innebär hög risk för penningtvätt”, skriver FI.

Finansinspektionen inleder en granskning av Btcx ägarbolag Goobit och Safello. Frank Schuil, vd på Safello, välkomnar granskningen.
Finansinspektionen inleder en granskning av Btcx ägarbolag Goobit och Safello. Frank Schuil, vd på Safello, välkomnar granskningen.

Under 2021 har både Safello och Goobit noterats på First North – ett av skälen har varit att få sina verksamheter genomlysta och därmed mer trovärdiga. Detta som led i att göra handel med kryptotillgångar mer rumsrent.

Nu meddelar Finansinspektionen att de kommer inleda en granskning av bägge bolagen, för att se om de följer penningstvättsreglerna.

”De här företagen fungerar som en brygga mellan en sektor med hög risk för penningtvätt och det traditionella finansiella systemet. Att de är rustade för att motverka risken för att utnyttjas för både penningtvätt och finansiering av terrorism är därför extra viktigt”, säger Åsa Thalén, avdelningschef med ansvar för penningtvättstillsynen.

Granskningen välkomnas också av Safellos vd Frank Schuil. 

”Det är en generell granskning, likt den vi gick igenom 2014, av oss marknadsledare. Det har hänt mycket sedan 2014 så det är rimligt med en ny kontroll”, säger han och förklarar:

”Det är det här som krävs för att en större del av befolkningen ska våga tro på kryptomarknaden.”

Han tror att anledningen till att granskningen sker just nu har att göra med att EU planerar en reglering av kryptomarknaden, samt att bitcoinpriset just nu rusar, vilket brukar föra med sig att fler svenskar hoppar på trenden och upptäcker kryptovalutor.

”Företag som följer reglerna som vi gjort i flera år är väl positionerade för att klara de här granskningarna. De som inte gör det kommer få det svårare”, säger Frank Schuil.

Även Goobit skriver i ett pressmeddelande att de välkomnar granskningen:

”Vår uppfattning är sedan länge att reglering och myndighetstillsyn är viktiga förutsättningar för kryptoindustrins mognad och en bredare acceptans i samhället. Därför välkomnar vi en nationell riskbedömning. Vi är väl förberedda för att kunna lämna svar på myndighetens frågor och vi kommer förstås att samarbeta fullt ut för att underlätta myndighetens arbete,” skriver Pär Helgosson, vd för Goobit.

Safellos aktie var vid 11-tiden på torsdagen ned 7 procent och Goobit ned drygt 8 procent.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?