1515

Female Founders-vinnaren lägger ner: ”Vår affär höll inte”

I december i fjol vann Potato Plastic både juryns och tittarnas röster, vilket gjorde medgrundaren Elin Tornblad till årets Female Founder i Di Digitals pitchtävling. Sex månader senare lägger hon ned bolaget, men hoppas ändå att hon har gjort avtryck kring plastanvändning.

Elin Tornblad var vd för Potato Plastic och grundade bolaget tillsammans med Hanna Johansson, som var teknisk chef.
Elin Tornblad var vd för Potato Plastic och grundade bolaget tillsammans med Hanna Johansson, som var teknisk chef.

Idén bakom Göteborgsbolaget Potato Plastic var att tillverka plast av potatisrester. Bolaget genomförde några olika pilotprojekt, som att ta fram en så kallad ”mailer” – en plastpåse som e-handlare kan skicka varor i.

Målet med potatisplasten var att kunna ersätta engångsprodukter i plast mot ett nedbrytbart alternativ. Men så mycket längre än pilotprojekten kom inte bolaget.

Det var inte många månader sedan en glad Elin Tornblad, medgrundare av Potato Plastic, tog emot utmärkelsen som årets Female Founders på Di Digitals event med samma namn. Sedan dess har hon behövt ta svåra beslut som resulterade i att Potato Plastic nu läggs ner.

”Vi kunde inte hitta en affär som höll, framför allt i en tid då alltmer går mot återvinning och inte komposterbarhet, tillsammans med utmaningar kring avfallsflödet”, säger Elin Tornblad.

Enkelt förklarat kan återvinning tjänas pengar på, medan komposterbart material inte har en kommersiell marknad på samma sätt.

”Gröna bolag måste ha en tydlig och skalbar affärsmodell för att kunna göra skillnad på riktigt. När vi inte kunde nå det valde vi att lägga ner”, säger hon.  

Det hör till vanligheterna att startupbolag läggs ner eller går i konkurs. Flera undersökningar pekar mot att 90 procent av bolagen misslyckas. Potato Plastic startades våren 2019 som ett projekt på Chalmers Entreprenörskola, och när Elin Tornblad tog examen för ett år sedan kom bolaget med i investeringsbolaget Chalmers Ventures inkubator.

Under hösten och tidig vår hade teamet fullt fokus på att verifiera att det skulle gå att producera storskaligt, berättar hon. 

”Men det fungerade helt enkelt inte i den formen vi hade tänkt och det finns en uppskalningsproblematik. Just vår nisch och teknik fungerar inte att skala upp”, säger Elin Tornblad.

Läs mer: Duon ska tillverka plast – av svensk potatis

För ett par månader sedan insåg teamet att det inte var möjligt att skala upp produktionen på det sättet de hade tänkt. 

”Det var ett pyttelitet bolag med en cool idé, men jättestort för mig. Det första jag sa när vi bestämde oss för att lägga ner var att jag inte ska driva bolag igen, men nu är jag redan sugen igen”, säger Elin Tornblad.

Hon beskriver det som en ”crash course” i att göra folk besvikna och hon har behövt utmana sin konflikträdsla. 

”Många runtomkring är förvånade och tycker att det är tråkigt, men vi har också fått mycket positiva reaktioner från människor som säger att ’det här kommer ni att ha nytta av sen’”, säger hon.

Elin Tornblad vill gärna fortsätta att jobba med hållbarhet och har lärt sig mycket om startupvärlden de senaste åren.

”Vi tror ändå att vi varit med och skapat medvetenhet kring plastanvändningen, vilket jag är väldigt stolt över”.

Prenumerera på nyhetsbrevet Female Founders här


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?