1515

Fem svenska uppstickare utmanar Daniel Wellingtons miljardsuccé

Filip Tysander har sålt Daniel Wellington-klockor för mångmiljardbelopp sedan starten. Nu utmanas han av en rad svenska entreprenörer som vill kopiera hans kombination av stilren design och sinrik marknadsföring.

Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander.
Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander.Foto:Jack Mikrut

En klockren miljardsuccé. Så kan man beskriva Filip Tysanders internationella framgångssaga.

Från starten 2011 fram till 2016 sålde Daniel Wellington AB klockor och accessoarer för drygt 3,5 miljarder kronor. Om tillväxten håller i sig kan den siffran att öka med ytterligare 2-3 miljarder kronor när siffrorna för 2017 blir klara.

Vidare är vinstmarginalen fenomenal: hela 46 procent under 2016. Det innebär att Filip Tysander behåller nästan hälften av intäkterna i ren vinst.

Affärskonceptet är lika enkelt som genialt: en stilren design av en klocka, en intressant grundarstory, billig produktion och marknadsföring online, ofta med fokus på influencers och Instagram. 

Niklas Dahlgren, grundare av Boom Watches, är en av de många klock-entreprenörer som följt Filip Tysanders resa och just nu kämpar för att upprepa hans framgång på sitt eget sätt. 

”Det som Daniel Wellington gjorde för fem år sen fungerar inte i dag. Influencers är inte lika användbart nu som det var då. Längre samarbeten med mindre profiler och dedikerade följarskaror lyckas bäst”, säger han.

Di Digital listar fem av de främsta uppstickarna som just nu försöker utmana Daniel Wellington på den globala klockmarknaden:

1. BOOM Watches

Niklas Dahlgren, grundare av Boom Watches
Niklas Dahlgren, grundare av Boom WatchesFoto:Pressbild

Story om ursprunget:
Genom en crowdfunding-kampanj lyckades Niklas Dahlgren samla in ett startkapital på 5 miljoner kronor för att 2016 bilda Boom Watches. Samma år omsatte de 62 000 kronor.  Med erfarenhet inom både mode och klockbranschen säger han sig vilja skapa klockor som kan individanpassas.

Marknadsföring:
Klockan har synts på flera influencers och bolaget har bland annat samarbetat med Pingis Hadenius – bloggare och affärspartner med Isabella Löwengrip. Idag vill de gärna ha längre samarbeten med utvalda ambassadörer för märket.

Utseende och pris:
Med en enkel design har Boom Watches mycket gemensamt med Daniel Wellington. Däremot är deras klockor ”modulära”, vilket innebär att det finns flera olika delar som går att anpassa i olika kombinationer. De ligger även inom samma prisklass på strax över 1000 kronor per klocka.

Inför 2018:
"Vi genomför en nyemission under första kvartalet som ger oss möjlighet att expandera enligt vår plan och vi räknar med att visa positivt resultat under 2018", säger Niklar Dahlgen.

 

2. Corniche Watches

Två modeller från Corniche Watches
Två modeller från Corniche WatchesFoto:Press

Story om ursprunget:
Inspirerade av franska rivieran vill grundarna av Corniche skapa en elegant klocka som var både ombytlig och lyxig. De tre vännerna Niklas Röja, Felix Winqvist och Tom Noble bildade företaget för fem år sedan. 2016 hade de en omsättning på drygt 15 Mkr.

Marknadsföring:
Här finns inget fokus på influencers och kändisar. Detta till trots har bolaget över 200 000 följare på sitt Instagramkonto som uppdateras med inspirations- och livsstilsbilder flera gånger om dagen.

"De som lyckas är de som har ett genuint trovärdigt koncept och en egen design. Att göra något ungefär som någon annan kommer aldrig fungera", säger Niklas Röja.

Utseende och pris:
Corniche Watches ligger i en högre prisklass än de andra med klockor som kostar mellan 2000 och 4000 kronor. Den klassiska och enkla stilen påminner dock om andra klockmärken som slagit igenom under samma tidsperiod.

 

3. Tid watches 

TID Watches grundades 2013.
TID Watches grundades 2013.Foto:Press

Story om ursprunget:
Petrus Palmér och Ola Bernestål skapade tillsammans Tid Watches. Likt Daniel Wellington har klockorna urverk som går att flytta på och använda till flera olika armband. Företaget grundades 2013 och hade tre år senare en omsättning på nästan 10 miljoner kronor. 

Marknadsföring:
Deras Instagramkonto uppdateras regelbundet med stilrena bilder, ofta av bara klockorna och inga modeller. Huvudmarknaden är Japan. 

Utseende och pris:
Om Daniel Wellingtons klockor har en vintage-inspirerad känsla så är Tid Watches mer modernistiska. De ligger på en prisklass runt 1800 kronor.

4. Knut Gadd 

Carl-Johan Gadd ville att hans klockor skulle sticka ut från mängden av klockor med runda ur.
Carl-Johan Gadd ville att hans klockor skulle sticka ut från mängden av klockor med runda ur.

Story om ursprunget:
Carl-Johan Gadd startade bolaget Knut Gadd till minne av sin farfar. Bolaget kom igång under 2015 och i fjol hade man en omsättning på över 2 Mkr.

Marknadsföring:
Likt Corniche är Knut Gadd mindre fokuserade på influencers, men de lägger dagligen upp inspirationsbilder på sitt Instragramkonto. Oftast har de bilder utan några  klockor alls.

Utseende och pris:
Klockorna som Knut Gadd säljer är utseendemässigt olika Daniel Wellingtons klockor då formen på uret inte är runt, något som grundaren medvetet valde för att stå ut bland mängden nya klockor. Däremot är de, likt Filip Tysanders klockor, inspirerade av äldre modeller. De flesta av klockorna kostar runt 1500 kronor.

 

5. Mockberg

Bildkollage från Mockbergs hemsida
Bildkollage från Mockbergs hemsida

Story om ursprunget:
Elvira Eriksson tyckte att det saknades feminina och klassiska klockor på marknaden. 2014 skapade hon därför Mockberg med sina bröder. Två år senare låg omsättningen på 14,5 Mkr. 

Marknadsföring:
På företagets Instagamkonto visar man ofta bilder på kända profiler som bär klockorna. Liksom Daniel Wellington har Mockberg även samarbetat med den kända bloggaren och affärskvinnan Isabella Löwengrip.

Utseende och pris:
Enkla till utseendet. Priset ligger på runt 1500 kronor.


Innehåll från GetacceptAnnons

Försäljning digitalt – kan ge upp till 30% högre hitrate

Att sälja digitalt kan lätt förknippas med en opersonlig säljprocess. Det blir svårare att visa vår personlighet, och offerten drunknar i en mailkorg tillsammans med minst tio andra. Så hur gör man för att inte bara klara av, utan till och med förbättra, sin försäljningsprocess när man säljer digitalt? 

– Det handlar om att hitta kommunikationskanaler som inte redan är mättade, säger medgrundaren av Vainu, Mikko Honkanen.

På Vainu har man tagit i bruk GetAccept i sina säljprocesser för att bättre kunna följa varje steg av säljprocessen via data - inte bara genom magkänsla. När de testade att skicka avtal både med och utan GetAccepts videofunktion, fick de högre stängningsfrekvens på de offerter som skickades med videopresentation. 

– Även om många vet att video är bra i alla möjliga sammanhang idag, är det ändå få B2B-bolag som nyttjar det. Därför är det en kommunikationskanal som gör det enkelt att sticka ut, menar Mikko Honkanen.

När Samir Smajic, VD och medgrundare av GetAccept, startade företaget 2015 så var det redan tydligt att digitalt var framtiden för B2B-försäljning. Sedan har utvecklingen gått snabbare än man räknat med.

– Att kunna ge en riktigt bra digital kundupplevelse, dubblar enligt McKinsey & Co sannolikheten för att stänga affären. Och det gör man inte genom att bara skicka en massa mail. E-signering är ett sätt att öka sin hitrate, men adderar man funktioner som engagerar, exempelvis chatt, video, en snygg paketering av sitt avtal och automatiska påminnelser, så ökar sannolikheten ännu mer.

Bland de som använder GetAccept så har de som använder fler engagerande funktioner i sina utskick upp till 30% högre hitrate, än de som endast skickar iväg ett avtal för e-signatur. Ingen vill ha en tråkig säljprocess, och kan man hitta sätt att göra den intressant och interaktiv kommer inte bara kunden bli nöjdare, utan du skapar också en snabbare och smidigare försäljningsprocess. 

– Det ligger kvar en gammal myt om att bolag inte är redo att börja arbeta såhär, och att det bara funkar på mindre affärer. Faktum är att data visar att 70% av företag är beredda att göra affärer upp till fem hundra tusen kronor i en onlinemiljö. En annan vanlig fördom är att kundens kund vill ha det på det traditionella viset. Men det är inte sant. Vi får ständigt kommentarer från våra kunder där de berättar om hur nöjda deras kunder blivit med det nya, förenklade sättet att signera avtal. Och det får våra kunder att se bra ut, säger Samir Smajic. 

Att komma igång med en mer engagerande digital säljprocess behöver varken vara tidskrävande eller svårt. I GetAccept har du allting samlat och får både översikt, automation och kommunikation i ett och samma verktyg. Att komma igång behöver inte ta mer än någon timme - även för det lite större säljteamet. 

Lär dig mer och boka en demo med GetAccept idag! 

 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?