1515

Fastighetsjätten satsar på "Airbnb för kontor"

Fastighetsjätten Stronghold går in som delägare i startupbolaget Workaround. Målet är att skapa Nordens första, och största, marknadsplats för korttidsuthyrning av kontor.  

Andreas Broryd och Rikard Hegelund, medgrundare av Workaround.
Andreas Broryd och Rikard Hegelund, medgrundare av Workaround.

Teamet bakom Workaround började arbeta på sin plattform i höstas. Idén är att skapa en marknadsplats där fastighetsägare och företag kan hyra ut oanvänd kontorsyta till kontorslösa entreprenörer eller småföretag. Workaround tjänar pengar på att ta en avgift när de matchar hyresgäst och uthyrare.

"Bolag som Uber och Airbnb har öppnat dörren för delningsekonomin. Det finns en öppenhet mot den här typen av lösningar nu", säger Rikard Hegelund, medgrundare och vd för Workaround. 

Fastighetsbjässen Stronghold, som bland annat äger fastighetsrådgivaren Newsec, delar den analysen och går nu in som första investerare i Workaround. Även Strongholds styrelseledamot Anders Böös går in som investerare privat. 

"Det finns ett behov av att utnyttja lokalytor effektivare. Det gamla sättet att hyra när man skriver långa kontrakt på tre år passar inte alltid. Många moderna företagare vill ha ställen de kan vara på en dag, en vecka eller bara hyra ett konferensrum", säger Urban Edenström, vd för Stronghold.

Stronghold äger efter investeringen en fjärdedel av nystartade Workaround. Hur mycket de investerar vill de inte gå ut med men de ser investeringen som en början på en längre resa. 

"Så länge vi räcker till kompetensmässigt har vi ambitionen att vara den enda investeraren. Kapital är ingen bristvara. Vi ställer upp hela vägen", säger Urban Edenström. 

Workaround har i dag drygt 500 användare och finns än så länge bara i Stockholm. Men planen är att i år expandera till fler svenska städer och sen vidare i Norden. 

"Man skulle kunna tro att vårt mål är att vara globala men vi tror att kontor är en semiregional marknad. Norra Europa är sannolikt ett lämpligt område. Det är mer logiskt för oss att gå till Bryssel än till San Francisco", säger Andreas Broryd, medgrundare på Workaround.

Stronghold har tidigare bland annat investerat i startupbolaget Tessin, som kopplar samman privatinvesterare med fastighetsprojekt via en digital plattform. 

"Vi tittar mycket på fastighetstech-området och är öppna för att göra ganska mycket investeringar på det här området. Det är också ett sätt för de bolag vi startat att ligga i framkant och inte bli överrumplade av bolag som de inte visste fanns", säger Urban Edström. 

Workarounds affärsidé har redan testats av bolag i USA och visat sig fungera där. Bolaget Wework som startade 2010 och hyr ut kontorsplatser värderas i dag till över 80 miljarder kronor. 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?