1515
Annons

Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

Affärsängeln Jane Walerud, hennes make Bengt och dotter Caroline bildar det egna riskkapitalbolaget Walerud Ventures. Ambitionen är att investera upp till 10 Mkr per bolag.

Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, bildar riskkapitalbolaget Walerud Ventures.
Familjen Walerud, Bengt, Caroline och Jane, bildar riskkapitalbolaget Walerud Ventures.Foto:Patrik Olsson

Ambitionen är att samla familjens resurser och hinna göra mer nytta som ett team.

”Vi hoppas bygga bolag, bidra till samhället, tjäna pengar och ha kul”, säger Jane Walerud (NTL).

Hon är kanske främst känd som affärsängeln som upptäckte Klarna (NTL) och var först att investera i bolaget 2005. Men hennes CV är betydligt längre än så. Hon har bland annat jobbat på Tobii och gjort framgångsrika investeringar i bolag som Lensway och Teclo Networks.

Vi bryr oss speciellt mycket om världshaven och korallreven – och företag baserade på programmeringsspråket Erlang.

Även hennes make Bengt Walerud är en bolagsbyggare av rang. Han har bland annat startat och sålt av två management- och strategikonsultbolag.

De senaste åren har dessutom dottern, Caroline Walerud (NTL), seglat upp som en profil på den svenska tech-scenen. För fyra år sedan blev hon medgrundare på Volumental, ett bolag inom 3D-skanning med kunder som New Balance och den amerikanska varuhuskedjan Nordstrom. Caroline var länge vd för bolaget, men är idag arbetande styrelseordförande.

”Det ska bli kul att jobba ihop! Caroline blir ansvarig för första mottagandet av projekt och propåer. Och Bengt har mer tid nu att bidra med sin kunskap om affärsmodeller och prissättning”, säger Jane Walerud.

Läs mer: Walerud lämnar vd-posten på Volumental

Walerud Ventures lanserar nu en egen hemsida där man beskriver sin investeringsfilosofi och presenterar sin portfölj. Formellt rör det sig dock inte om ett bolag. Investeringarna sker istället privat, samt genom familjebolagen Walerud & Partners AB och Wapa Stockholm AB.

”Vi investerar våra egna pengar, upp till 10 miljoner kronor per bolag. Fokus är deep tech, bolag med stor teknisk innovationshöjd”, säger Jane Walerud utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

Caroline Walerud stämmer in.

”Vi vill investera i bolag inom artificiell intelligens, syntetisk biologi och hållbarhet. Vi bryr oss speciellt mycket om världshaven och korallreven – och företag baserade på programmeringsspråket Erlang”, säger hon.

Hemsidan Walerud.com lanserades under torsdagen.

Walerud Ventures ska investera på ett mycket tidigt skede och jobba aktivt med bolagen, inte minst i början. Just nu har man tre aktiva bolag i portföljen. Volumental, med Caroline som huvudansvarig, den digitala sporttränaren Wememove, där Bengt är rådgivare, och Satcube, som bygger mobila terminaler för HTS-satelliter och som just nu är Janes främsta engagemang.

Läs mer: Jane Walerud: ”Utan Erlang, inget Klarna”

Familjen Waleruds historia började när amerikanen Jane Walerud mötte Bengt då de båda studerade vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Jane flyttade till Sverige som 20-åring och jobbade därefter på bolag som Telia och Ericsson.

Det stora genombrottet kom när hon 1998 lämnade telekomjätten för att starta Bluetail, ett bolag som med hjälp av Ericssons programmeringsspråk Erlang byggde säker drift för e-post och andra webbfunktioner. Redan efter 18 månader såldes Bluetail för 1,4 miljarder till ett bolag som senare köptes av Nortel.

Jane Walerud fick loss aktier och kontanter till ett värde på 60–80 Mkr. Aktierna föll visserligen i värde, men affären blev ändå startpunkten för ett nytt liv som investerare.

Läs mer: Här är morgondagens techmiljardärer

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med information om bolagen och investerarna i den nordiska tech-sektorn.


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?