1515

Familjen Dafgård går in i spelföretaget Flarie – värderas över 300 miljoner

Spelutvecklingsföretaget Flarie, som komponerar spel i annonser, har haft ett strålande 2020 med en fördubblad omsättning. Nu plockar bolaget in 10,7 miljoner kronor i en ny runda från bland andra familjen Dafgård, som står bakom matföretaget med samma namn.

Filip Trögers advergamingbolag Flarie (till vänster) får en ny passiv ägare med familjen Dafgård. På bild Carl Dafgård.
Filip Trögers advergamingbolag Flarie (till vänster) får en ny passiv ägare med familjen Dafgård. På bild Carl Dafgård.

Affärsidén för det så kallade ”advergamingbolaget” Flarie är att tillverka spel till reklamkampanjer. Bland uppdragsgivarna finns bland andra Spotify, Aldi, Coca-Cola och Warner Music.  

Under 2020 fördubblades omsättningen till 12,7 Mkr och utökade antalet kampanjer och kunder. Bolaget grundades 2016 och har hittills genomfört kampanjer på ett tjugotal marknader och öppnade i år sitt första internationella kontor i Holland.  

Som ett led i den internationella satsningen har Flarie nu säkrat 10,7 Mkr i nytt kapital via en emissionsrunda som värderar bolaget till över 300 Mkr.

”Vår teknik har utvecklats och är betydligt mer skalbar nu jämfört med tidigare. Ett exempel på det är att vi precis har släppt en serie spel i Klarnas app som en del i deras arbete med att uppmuntra ekonomiskt ansvarstagande. Vi har ett stort fokus på rekrytering och vi planerar att dubbla vår personalstyrka det kommande året”, säger Filip Tröger, vd och medgrundare av Flarie. 

Bolagets existerande ägare är med i emissionen, men ny på tåget är familjen Dafgård som kliver in som passiv delägare. 

”Vi delar synen kring Flaries skalbara affärsmodell, bolagets teknologi och tillväxtmöjlighet. Det är ungefär samma läge som när vi investerade i Clear Labs tillsammans med Google Venture och Tencent”, kommenterar Carl Dafgård, med hänvisning till det amerikanska matsäkerhetsbolaget Clear Labs.

Carl Dafgårds familjebolag använder sig av Flarie.

”Som kunder har vi fått ett otroligt bra gensvar på alla våra produktkampanjer som vi genomfört hos  Flarie de senaste åren”, avslutar han.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?