1515
Annons

Fåhraeus tar in 60 miljoner till sitt skärmbolag Flatfrog

Serieentreprenören Christer Fåhraeus skärmbolag Flatfrog tar in 60 miljoner kronor. Bland investerarna finns Luxemburgbaserade Finvus Invest och danska Sunstone Capital.

Christer Fåhraeus, grundaren bakom Flatfrog, vars smarta skärmar ska ersätta såväl tv-apparater som projektorer. Foto: TT
Christer Fåhraeus, grundaren bakom Flatfrog, vars smarta skärmar ska ersätta såväl tv-apparater som projektorer. Foto: TT

(Di Digital/Malmö) Techprofilen Christer Fåhraeus bolag Flatfrog (NTL) utvecklar ett alternativ till dagens tryckkänsliga skärmar som finns i bland annat läsplattor.

I stället för att använda sig av ett rutnät med tryckpunkter använder Flatfrog en teknik som mäter hur ljusflödet i glaset förändras när någon trycker på skärmen. Tekniken gör det möjligt att göra stora skärmar på upp till 200 tum tryckkänsliga med god precision till ett relativt lågt pris.

I våras tog Flatfrog in 42 Mkr från befintliga ägare. För att finansiera den fortsatta utvecklingen har Flatfrog under hösten stängt en nyemission på 7 miljoner dollar, motsvarande 60 Mkr, där bolaget värderades till 208 Mkr.

Vi tror att skiftet kommer inom en femårsperiod.

Storägaren Finvus Invest gick in med motsvarande 44,5 Mkr och bland övriga investerare finns befintliga ägare som Sunstone Capital och grundaren Christer Fåhraeus genom det egna bolaget Fårö Capital.

”Vi är några ägare som kör Flatfrog framåt. Just nu skalar vi upp bolaget”, säger Christer Fåhraeus, grundare och styrelseordförande.

Läs mer: Hemligt mobil-labb öppnar i Lund

Lundabolagets försäljning riktar sig i dag mot utbildningssektorn, där man med en tryckkänslig stor skärm vill ersätta klassrummens whiteboard och projektor.

”Det är vår befintliga marknad och den marknad som vi växer på”, säger Christer Fåhraeus.

I framtiden hoppas han att Flatfrogs stora skärmar ska komma in i styrelserummen och mötesrummen och därmed ersätta tv-apparater och projektorer.

”Det är en mycket större marknad än utbildningssektorn med en potential på tiotals miljoner enheter. Vi tror att skiftet kommer inom en femårsperiod. Det skiftet kan ändra marknaden från en nischmarknad till en stor marknad. Huruvida det finns en konsumentmarknad återstår att se”, säger Christer Fåhraeus. 

Under 2015 omsatte Flatfrog 8,7 Mkr och gjorde ett resultat efter finansiella poster på -165 Mkr. Christer Fåhraeus säger att försäljningen har ökat under 2016.

”Marknaden ser bra ut och vi kommer att omsätta mer än tre gånger så mycket.”

Flatfrog grundades 2007 av Christer Fåhraeus och Ola Wassvik och har fram till i dag tagit in omkring en halv miljard kronor i riskkapital. 

Christer Fåhraeus står bakom ett antal teknikföretag, som bland annat Cellavision, Anoto och Precise Biometrics. Han står även bakom en rad uppfinningar, varav C-Pen, en penna som scannar in text, är den mest kända.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?