1515

Fackets krav på techchefer: Så måste rekryteringen av ingenjörer förändras

Svenska tekniksektorn ropar efter ingenjörer. Samtidigt har det under pandemin varit svårare att få in nyutbildade och många unga distansarbetare mår sämre psykosocialt, rapporterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

”Det måste finnas ett team runt den här personen”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Omkring 80 procent av civilingenjörer i Sverige arbetar helt eller delvis på distans enligt Sveriges Ingenjörer. 

”Teknisk personal och civilingenjörer har stor möjlighet att jobba på distans. De hade en snabb och lätt omställning, men det vi känner oro kring är den innovativa miljön som är svårare att få till när man sitter hemma”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Den stora andelen distansarbete har enligt fackförbundet även påverkat nyanställningar där teknikbolag hellre rekryterar säkra kort än nyutexaminerade, enligt Camilla Frankelius.

”Det har varit tuffare att ta klivet ut under senaste året. Många har hängt kvar och läst vidareutbildning istället”, säger hon.

Enligt henne måste arbetsgivarna nu bli bättre på att anställa de med färsk kompetens när det sägs råda brist på ingenjörer. Samtidigt ser hon ljusning på marknaden, vilket öppnar för rekrytering av nyutexaminerade.

”Det våras i luften på den svenska arbetsmarknaden och många som byter jobb.”

Men den höga graden av distansarbete ställer nya krav på företaget och chefer. Enligt en undersökning bland medlemmarna har arbetet hemifrån för många ökat livskvaliteten, men 40 procent uppger att det lett till minskad motivation och nedstämdhet. Bland yngre personer som är under 29 år är siffran ännu högre – 57 procent.

”Unga personer kanske inte har en familj att gå hem till. Tidigare har man då kunnat umgås mer med kolleger och haft en social avlastning på jobbet.”

Enligt Camilla Frankelius har tekniksektorn länge arbetat med sociala miljöer, som det klassiska exemplet med pingisbordet, vilket byggt en familjär kultur.

När arbetet sker mer digitalt blir det svårare för nyanställda att orientera sig och komma in i arbetsuppgifter och företagets kultur. 

”När man är ny så gäller det att det blir tydligt med arbetstider och när man har gjort tillräckligt. Tidigare, när vi var fysiskt på kontoret, så såg vi när folk gick på lunch eller gick hem.”

Det blir därför viktigare att bygga en bra introduktion till arbetet för den nya medarbetaren.

”Det måste finnas ett team runt den här personen och en fadder eller kontaktperson. Man är ovan och kanske inte heller hittar i den digitala miljön på arbetsplatsen.”

Samtidigt har fackförbundet märkt att arbetstiderna blir mer flexibla, men då är det viktigt att se till att arbetstiderna ändå hålls.

”En trend är att man inte har ett schema, men då måste man kunna styra mer över sina arbetstider.”

 


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?