1515

Facebooks rekordtåg fortsätter

Facebook krossade återigen Wall Streets förväntningar. Omsättningen ökade med 50 procent under det senaste kvartalet och användarantalet fortsätter uppåt.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på bolagets utvecklarkonferens F8 för några veckor sedan.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg på bolagets utvecklarkonferens F8 för några veckor sedan.Foto:TT/Eric Risberg

Facebooks kvartalsrapporter är ganska förutsägbara vid det här laget. De brukar numera innehålla rekordsiffror på alla fronter och den här gången var inget undantag.

Bolagets omsättning gick upp med hela 52 procent under det senaste kvartalet, jämfört med samma period i fjol. I dollar uppgick försäljningen till 5,38 miljarder, motsvarande över 45 miljarder svenska kronor.

Majoriteten av intäkterna kommer från mobilen, närmare bestämt 82 procent - en siffra som är 9 procent högre än under samma kvartal förra året. Men för bara några år sedan ifrågasattes det hur Facebook skulle klara av den mobila övergången.

Nettovinsten var tre gånger så hög under kvartalet och landade på 1,5 miljarder dollar.

Antal aktiva användare i nätverket varje månad är 1,65 miljarder, en ökning med 15 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Användarantalet som är aktiva på Facebook varje dag är 1,09 miljarder, vilket innebär en ökning med 16 procent.

Användarna lägger 50 minuter i nätverket varje dag.

Aktiva användare i månaden är det mått som sociala nätverk brukar använda, men Facebook är så stort att man även redovisar dagliga aktiva användare.

"Användarna lägger i snitt 50 minuter varje dag på Facebook, Messenger och Instagram", sa Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg, i ett resultatsamtal med analytiker på onsdagskvällen. 

Han sa att Instagram har 200 000 annonsörer, men hur mycket pengar Facebook drar in på fotoappen är inget man särredovisar.

Mark Zuckerberg kommenterade också bolagets satsningar på virtul reality, VR, och headsetet Oculus Rift. Han sa att han ser det som ett långsiktigt projekt snarare än något som ska generera snabba pengar.

"Det är tidigt i utvecklingen och det kommer att ta lång tid", sa han.

Läs också: Facebook lanserar plattform för botar

I samband med kvartalsrapporten framkom även att Facebooks styrelse har ställt sig bakom ett förslag om en omklassificering av bolagets aktier. Blir förslaget godkänt får aktieägare två C-aktier för en klass A- eller B-aktie.

"Vi är har ett långsiktigt fokus och det är det främsta skälet för förslaget", hävdade Mark Zuckerberg under samtalet.

Enligt kvartalsrapporten är "förslaget designat för att skapa en kapitalstruktur som bland annat kommer låta oss forsätta vara fokuserade på Mr. Zuckerbergs vision för bolaget och uppmuntra honom att fortsätta leda Facebook". 

Mark Zuckerberg har tidigare meddelat att han över tid kommer ge bort det mesta av sitt aktieinnehav till ändamål som han och sin äkta hälft Chan Zuckerberg vill stödja. Förslaget skulle kunna ge honom möjlighet att sälja en del av sina aktier utan att förlora kontrollen över Facebook.

Läs mer: Mark Zuckerberg ger bort 99 procent av sina aktier i Facebook

Facebooks aktievärde har ökat med 35 procent det senaste året. Vid förra kvartalsrapporten i slutet av januari rusade kursen för att sedan dippa tillbaka ner, men sedan dess har den gått stadigt uppåt. 

När kvartalssiffrorna kom sent på onsdagskvällen svensk tid gick kursen upp med nära 6 procent i handeln efter börsens stängning, och fortsatte klättra till närmare 9 procent.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?