1515

Facebook rear ut sin Oculus Rift

Facebook sänker priset på sitt VR-headset Oculus Rift till halva originalpriset. Med sänkningen hoppas man kunna locka över kunder från konkurrenterna.

Facebook sänker priset på sitt VR-set Oculus Rift för att lägga sig på konkurrenternas nivå.
Facebook sänker priset på sitt VR-set Oculus Rift för att lägga sig på konkurrenternas nivå.Foto:Oculus.

Facebook sänker priset för sin virtual reality-headset och medföljande styrkontroller för att kunna attrahera mer kunder, rapporterar Reuters.

Jason Rubin, som är innehållschef på den Facebookägda VR-enheten Oculus Rift, uppgav att det nya priset för bolagets VR-set och dess Touch-styrkontroller blir på 399 dollar, motsvarande 3 370 kronor. Det är fortfarande mer än dubbelt så mycket som konkurrenten Samsung Gear VR kostar.

Läs även: Samsung Gear leder VR-racet 

Enligt bolaget kommer headsetet enbart att var på rea under de närmaste sex veckorna, men tyder på att bolaget inte har sålt så många VR-sets som man trott. Oculus Rift kostade initialt 798 dollar men sänktes till 598 dollar i mars. 

När Facebook förvärvade Oculus och dess anställda för tre miljarder dollar år 2014 spådde Mark Zuckerberg att deras och liknande headset skulle bli en del av vardagen för miljarden människor. I samband med att produkten inte har blivit den succé bland konsumenterna som man trott har man nu valt att göra en till priskorrigering nedåt.

Ett av problemen som Facebook och konkurrenterna möter är att VR-seten än så länge har väldigt lite innehåll att locka nya spelare med. 

Läs även: Här är bolagen som vinner på VR-hajpen 

Med sänkningen kommer Facebook att matcha priset hos konkurrenten Play Station VR. Detsamma kan inte sägas för taiwanesiska HTC Vive som fortsätter att säljas för närmare 800 dollar.  


Innehåll från QlikAnnons

Är du på väg mot en data-återvändsgränd?

Den enorma kraften i data är de flesta av oss medvetna om. Men att lyckas använda, kvalitetssäkra och kontextualisera den fortsätter att vara en utmaning för många företag. För att inte fastna i en data-återvändsgränd som leder till färre beslut, minskad innovation och sämre konkurrenskraft behöver hålen i ens data pipeline täppas till.

Används data och analys på rätt sätt kan det driva både förändring och innovation. Moderna data analytics pipelines hjälper till att synliggöra data, hantera den, förstå den och styra den till rätt platser. Brister och hål i den kedjan leder istället till en återvändsgränd som i slutändan gör företag mindre konkurrenskraftiga. 

Snabba beslut

Att använda aktiv intelligens med hjälp av data pipelines är istället den moderna företagsledarens superkraft. Det ger möjlighet att agera baserat på pålitlig, kontextuell data som tillför värde. Men viktigast av allt är att agerandet sker direkt. Företag har inte längre lyxen att kunna låta saker och ting ta tid så dagens moderna data analytics-verktyg, tillsammans med våra egna mänskliga hjärnor som kan tillföra kontext och riskuppfattning, är kritiska för att vi ska kunna fatta beslut i så nära realtid som möjligt. 

– Beslut måste fattas snabbt, innan kontexten har förändrats och tillfället är borta. Om du fångar det ögonblicket finns enorm potential, säger tech-journalisten Martin Veitch som djupdyker i ämnet i Qlik’s Active Intelligence Magazine.

Fastnar i gamla hjulspår

Vad innebär då dessa hål i en data pipeline? Att läcka data eller helt enkelt inte ha rätt data på plats från första början gör att beslut baseras på bristfällig information och viktiga insikter kan missas. Konsekvenserna blir, som Clayton Christensen skrev i The Innovator’s Dilemma, misslyckanden eftersom för många företag fastnar i de hjulspår som först gjorde dom framgångsrika när de egentligen borde ha insett att de var på väg mot en data-återvändsgränd. Data och analys bör istället vara lika dynamiskt som världen de existerar i.

Registrera dig för Data Activation Summit här. Hör mer från ledare i branschen, innovatörer inom data och Qlik®-chefer när de berättar om hur man optimerar varje affärsbeslut med aktiv intelligens – en kontinuerlig intelligens där realtids-data triggar omedelbara actions.

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?